Najdi forum

Prosim za mnenje

Spoštovani,
pred cca. tremi leti mi je zobozdravnica zbrusila zob (enko spredaj) in naredila prevleko. V zadnjem mesecu mi je zob začel temneti oz. spreminjati barvo, zato sem se seveda odločila za ponoven obisk zobozdravnice, ki mi je takrat urejala zob. Po predhodnem slikanju zoba, sem bila včeraj na pregledu in mi je dejala, da imam malo počeno korenino, ter zagnojene dlesni nad zobom in me, kljub mojim zagotovilom da to ni res, hotela prepričati, da me zob strašno boli, kar seveda ne morem potrditi, saj me zob ne boli in tudi, da bi bilo kaj zagnojeno ne čutim. Skratka povedela mi je sledeči scenarij; kot prvo bi mi zob (enko) izruvala ven s korenino vred, zadeva (dlesni) naj bi se mi potem celile dva (!) meseca, nakar bi mi popolnoma zdravi dvojko in trojko zruvala ali zbrusila (nisem dobro razumela) ven in mi naredila tri nove zobe (mostiček). Zanima me Vaše mnenje o nameravanem posegu. Naj povem še, da sem stara 30 let.

Spoštovana Janja,

če so vam pred 3 leti na zobu naredili prevleko, potem nikakor ne bi mogel spremeniti barvo oz. potemneti. Verjetno so naredili zalivko oz. plombo.
Prag za bolečino je pri različnih ljudeh različen, zato je možno, da vam vnetni proces še ne povzroča bolečin. Če je rtg posnetek pokazal, da je korenina počena in kroničen proces nad korenino, to ne pomeni, da bi vi morali čutiti, da je “kaj zagnojeno”. Kakorkoli, tako stanje v ustih ne smemo pustiti. Če ni možna kirurška terapija, pride v poštev ekstrakcija prizadetega zoba. Kost se po ekstrakciji popolnoma zaceli v 1 letu, po nekaj tednih pa je stanje že tako, da lahko poskusimo s protetično rehabilitacijo. Poleg mostička (kjer obrusimo sosednje zobe) pride v poštev še vsaditev implantata.

Spoštovana ga. Alenka Šerp Erpič,
zahvaljujem se Vam za Vaš hiter odziv, želela pa di dodati še, da se zob rahlo maje in, da mi je pred tremi leti zobozdravnica z neko maso vzela model zoba, kasneje zbrusila zob v majhno “š*****” in nataknila gor (na zob) nov umeten zob, ki pa je zdaj začel temneti. Zanima me, če je to res posledica počene korenine (?), ali česa drugega. Vsekakor se mi tudi zdi grozno žrtvovati dva popolnoma zdrava in lepa zoba, zato me zanima postopek vsaditve implantanta ter kaj natančno pomeni ekstrakcija prizadetega zoba in kirurški poseg. Za odgovor se vnaprej zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam.

Spoštovana Janja2,

če je zob obrušen, potem je prevleka narejena iz precej slabega materiala, da je po 3 letih prišlo do spremembe barve.
Mostička žal ne moremo narediti drugače kot z brušenjem sosednjih zob. Pri implantatu pa se temu izognemo. Več o tem si lahko preberete na naslednjih straneh:

Ekstrakcija pomeni, da zob “izpulimo”. Kirurški poseg pa kirurški poseg – tukaj kaj več ne morem napisati. Če je korenina počena bolj pri vrhu, potem lahko poskusite z apikotomijo (informacije o tem boste prav tako dobili na omenjeni povezavi).

New Report

Close