Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Prosim za mnenje

Prosim za mnenje

Spoštovani!

Star sem 59 let in za astmo se zdravim že vrsto let. Bila so obdobja, ko je bilo čisto OK, pa zopet obdobja, ko me je dušilo, kar je seveda zahtevalo zamenjavo več zdravil.

Do novembra 2012 sem imel že nekaj časa Symbicort 160 ug 2×1 vpih, ki pa mi ga je pulmolog pri izvidu
SPIROMERTIJA: VC 5620(120%), FEV I 3790(102%), TI 67 (87%) povečal na Symbicort 320 ug 2×1.
Ker je bilo stanje precej dobro sem si v poletnih mesecih sam znižal »dozo« in sem uporabljal Symbicort 160 ug 2×1, kar pa verjetni ni bila dobra rešitev, saj je izvid iz meseca novembra 2013 takšen
SPIROMETRIJA: VC 5100 (99%), FEV I 3760(96%), 74(97%),
DIFUZIJSKA KAPACITETA: TLC-He 8,46 (113%), RV-He 3,53 (147%), TLCO 9,18 (88%).
Sedaj zopet nadaljujem s Symbicort 320 ug 2×1 in pršilko Avamys 2 vpiha zjutraj in stanje je boljše.

Ker se v ambulanti vedno tako mudi in ni časa za podrobnejše razlage, Vas po tej poti prosim, če mi lahko »po domače« razložite kaj pomenijo te oznake VC, FEV I, TI, in številke (%). V kakšnem stanju so, po Vašem mnenju, moja pljuča saj me begajo ti rezultati, ki so letos slabši kot v letu 2012.
Tudi v preteklosti so rezultati med posameznimi leti podobno nihali.

Za vaše odgovore vnaprej zahvaljeni!

Spoštovani,
pri astmi je najvažnejši parameter urejenost astme. To pomeni, ali rabite kaj Ventolina po potrebi (zaradi dušenja), ali vas sapa ponočiprebija, ali vas sapa omejuje pri telesni aktivnosti. O tem niste nič napisali. Seveda je pomembna tudi funkcija pljuč. Pričakovane vrednosti so nekje med 80 in 120%. Te vrednosti normalno variirajo za 10%.
VC pomeni količina zraka, ki ga izdahnete, če najpraj vdahnete na polna pljuča, potem pa vse izpihate v aparat. Pomeni, kako so velika pljuča.
FEV1 pomeni, koliko zrdaka izdahnete v eni sekundi. S tem ocenjujemo upot v dihalnih poteh.
TI je razmerje med FEV1 in VC in pokaže, ali je upor v dihalnih poteh povečan.
TLCO pomeni, kako velika je površina pljučnih mešičkov, kjer se prehaja kisik v kri.
% pomenijo procent od predvidene norme, ki jo izračunamo iz spola, telesne višine in starosti. Normano je, če se parametri gibljejo med 80 in 120%.

Lep pozdrav
Mitja Košnik

Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIK
University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia
http://www.klinika-golnik.si/

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Spoštovani!

Velika hvala za takojšen odgovor. Kot sem že napisal je sedaj, ko uporabljam Symbicort 320 ug 2×1 precej bolje. Če se prav spomnim Ventolina letos še nisem potreboval. Ponoči se zaradi težke sape ne prebujam, nasprotno, občutek imam, da ponoči še najlažje diham. Je pa problem sapa ob hoji navkreber. Takrat se pa moram pogosto ustavljati, diham skozi usta….Ob zmerni hoji po ravnem teh težav ni.
Ali lahko podate kakšno prognozo kaj se bo ob rednih kontrolah in zdravljenju dogajalo v prihodnje?

Pa še to. Žal imam tudi hudo osteoporozo in posledično več zlomov vretenc hrbtenice. Nekje sem zasledil, da večji odmerki zdravila za zdravljenje astme lahko že prisotno osteoporozo bistveno poslabšajo. Zanima me ali se smatra Symbicort 320 ug 2×1 vpih in Avamys 2 vpiha za večji (prevečji) odmerek in torej možnost poslabšanja osteoporoze?

Za vaše odgovore še enkrat zahvaljeni!

Spoštovani,
predlagam, da točno tole, kar ste napisali, pokažete svojemu zdravniku, da bosta našla najbolj optimalno odmerjanje zdravila. odmerki, ki jih uporabljate, sodijo že med večje odmerke. Prognoza dobro zdravljene astme je odlična.

Lep pozdrav
Mitja Košnik

Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIK
University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia

http://www.klinika-golnik.si

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

New Report

Close