prosim za mnenje
Pozdravljeni.
Prosila bi vas za mnenje in sicer: moj sinko, rojen v 34. tednu, star 7 dni, v topli posteljici s podporo dihanja (25% kisika).
Vrednosti v krvi mi niso všeč in sicer mu vrednost CRP vsak dan narašča, danes je bila že 97. Tudi vrednost levkocitov narašča (po besedah zdravnika) in če sem pravilno razbrala iz izvida, potem je imel danes vrednost levkocitov 26. Kaj naj to pomeni? Razumem, da gre za bakterijo in tudi antibiotike so mu že menjali, pa vrednosti še vedno naraščajo.
Ali gre tukaj samo za bakterijo v telesi, katera se bo ob pravilni izbiri antibiotika pozdravila, ali gre tukaj še za kaj drugega. Zdravniki pravijo, da je drugače klinično v redu.
Hvala za vaš odgovor.
Lep pozdrav.
Spoštovana,
povečana koncentracija CRP (C-reaktivnega proteina; pri zdravem novorojenčku pod 5 mg/L) kaže, da v telesu vašega nedonošenčka še vedno poteka vnetna reakcija, ki je najverjetneje res posledica okužbe z bakterijami. Neobičajno je, da vrednost ne pada – v takšnem primeru običajno iščemo, če je kje kakšno žarišče, ki ga z antibiotiki ne moremo uničiti (večinoma s pomočjo ultrazvočnih preiskav). In ponovno preverimo, da je bakterija, ki jo želimo uničiti, res občutljiva na dan antibiotik (danes je vse več “rezistentnih” bakterij, ki so razvile mehanizme, s katerimi razgradijo antibiotik – in se veselo množijo naprej). Tudi število levkocitov (L) je le odraz draženja ob vnetnem odgovoru – ne nujno zaradi bakterije. In praviloma se zvečajo L in CRP hkrati, “v paru”.
Druga možnost je, da povečana koncentracija CRP ni posledica vnetja zaradi bakterij, ampak česa drugega – večje krvavitve, “kemične” pljučnice ob aspiraciji (vdihu) mekonija med porodom ipd. Tu včasih določimo še prokalcitoni (PCT), ki je bolj specifičen za bakterijsko vnetje.
Vsa ta razmišljanja in domneve pa so v praksi nepomembna, če je fantek po besedah zdravnikov “klinično v redu” – zdraviti je treba bolezen in ne laboratorijskih izvidov.
Pozdrav, z željo, da bi bili čim prej doma,