Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Prosim za mnenje

Prosim za mnenje

Pozdravljeni!

Zanima me, kaj pomeni, če imaš revmatoidni faktor z aglutinacijo lateksa zvišano iz normalnih 0-20 na 44??? Revmatoidni faktor z Waaler- Rosejevim testom pa je negativen povsem (dovoljeno do 30 nekih enot).

1) Ali to že pomeni revma ali katera druga oblika vezivnega obolenja?

Sem v 16t rizične nosečnosti (hematomi, dvoroga maternica). Seveda se bom posvetovala še s svojo zdravnico glede tega, ampak trenutno je ni.
Težave so v glavnem že več kot pol leta v ramenskem sklepu zjutraj in v mišicah nadlakti ter v prstih roke. Bolečine popustijo po 15 min ko vstanem s postelje, vendar pa še čutim rahlo bolečino včasih ves dan. Kot posebnosti v družini naj navedem, da je mati pred moji rojstvom obolela za hudo obliko sklepne revme, ki je zdaj že 30 let pod kontrolo brez tbl, in da ima krčne žile (te so pa kar izrazite – venske in kapilarne).
Krvna slika je v mejah normale – izstopa le SR, ki je 46, pri čemer pa je CRP normalen – 3.

2)Bi mi vi priporočili še kakšne teste naprej, predvsem zaradi možnih zapletov v kasnejši nosečnosti, če gre za kakšno vezivno obolenje razen revmat. artritisa, ki ne vpliva na potek nosečnosti (menda?) ?

3) Kakšni so znaki antifosfolipidnega sindroma?

Hvala Vam za pomoč!

Spoštovani!
Znaki antifosfolipidnega sindroma so večinoma tromboze žil in zapleti v zvezi s tem, kot so tromboze žil, infarkt, kapi, zapleti v nosečnosti, pljučne tromboze, embolija….
Revmatoidni faktor se ugotavlja zaradi diagnostike revmatoidnega artritisa, vendar ima pozitivne vrednosti tudi 5% zdravih ljudi. Okorelost sklepov običajno traja dlje kot 15 minut. Sedimentacija je zvišana lahko tudi pri omenjenih boleznih, pa tudi pri drugih stanjih kot je nosečnost ali še določen čas po prebolelih okužbah.
Žal revmatologija ni moje področje dela zato o razliki med obema testoma ne vem dovolj, da bi vam jo lahko natančneje pojasnil.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

New Report

Close