Prosim za mnenje
Dr. Pirnat, prosim za vaše mnenje in nasvet.
V oktobru 2005 sem bila na pregledu na vašem oddelku.
Rezultati :TSH 6,071 mE/L; FT4 12,5 pmol/L; FT3 4,75 pmol/L; Tg 233; antiTg 76,8 KE/L; anti TPO > 1300 KE/L; TSI 0 E/L; recovery 73%. Levi reženj je normalen, desni reženj je povečan, v pretežni meri ga zajema hiperehogen gomolj 3,6 x 2,8 x 2,2 cm.
Gre za latentno hipotirozo po kroničnem tioriditisu in gomolj v desnem režnju ščitnice.
Terapija : 75 mg Euthyrox
Diagnoza : kronični limfocitni tiroiditis (Hashimoto)
Stanje se je za nekaj časa izboljšalo , sedaj je pa spet slabše.
Zanima me tudi, če je močnemu potenju (pri naporu ali mirovanju) lahko vzrok ščitnica. Kontrolo imam konec marca, pa me zanima, če se lahko oglasim prej (po nasvetu psihiatra).
Najlepša hvala za odgovor in lepo pozdravljeni!
Potenje in se marsikaj je lahko povezano s scitnico. Ce zelis vec info o Hashimotu, pisi na: [email protected], tam je forum pacientov in bos iz prve roke izvedela kaj vec o bolezni, simptomih in pocutju.
lp Sanja
Spoštovani!
Pri vas gre za hipotirozo (premajhno delovanje ščitnice) po kroničnem avtoimunskem tiroiditisu Hashimoto. TSH, ki ste ga navedli je nekoliko zvišan in verjetno so vam ob pregledu zvišali odmerek Euthyroxa. Potenje je vsekakor lahko simptom motenega delovanja ščitnice, predvsem hipertiroze. Možno je tudi, da je odmerek Euthyroxa nekoliko prevelik. Priporočam obisk pri izbranem zdravniku, ki bo določil TSH in se posvetoval s tirologom glede odmerka zdravila.
Lep pozdrav!