prosim za mnenje
Prepisala bom kar z izvida:
napotna diagnoza Mammae dex.
19.9.2005 Punktiram bezgavko v desni aksili in desno dojko v notranjem zgornjem kvadratu in na mejo zunanjih kvadratov
21.9.2005 V vseh treh punktatih so maligne epitelne celice (na meji zunanjih kvadratov je primešan še normalen epitel).
Celice so srednje velike, s pičlo citoplazmo in hiperhromnimi jedri.
Diagnoza:
Karcinom, desna dojka (dve žarišči).
Metastaze v desni aksili.
Prosim, da mi razložite “po domače” , kar piše na izvodu.
Hvala, super ste!
Pozneje sem videla, da so že operirali. Maligen pomeni zločest, ne upošteva drugih celic in se kar naprej deli. Aksila pomeni pazduha, epitelne celice pa so takšne, ki obdajajo v dojki mlečna izvodila, kje drugje pa kaj drugega: notranjost kakšnega votlega organa, so sestavina sluznice,… Metastaza je tumorsko tkivo, ki se je preselilo z mesta svojega nastanka. Hiperhromno pomeni močneje obarvano, zato sklepajo, da je tam DNK, (ki je odgovorna za delovanje in delitev celice), močneje aktivna. LP ŽIVA
Kemoterapijo si predstavljamo kot nekaj strašnega, kar gre v žilo. V bistvu pa je vsaka kemična snov, ki ima v telesu določen učinek, kemoterapevtik. V žilo dajejo nekatera zdravila zato, ker bi se drugače skozi prebavila razgradila ali imela škodljiv vpliv na prebavila. Obstaja tudi kemoterapija v obliki tablet, če je bolezen takšne narave. To je seveda bolj udobno, saj je pacient ves čas doma, v sproščenem okolju. Če je zdravnica tako predlagala, bi bilo super, učinkovitost pa je verjetno ista. Seveda to ni isto kot kak Aspirin, torej so tudi stranski učinki, ki pa so do neke mere odvisni od psihične naravnanosti. Če torej verjameš v kemoterapijo, da ti pomaga, so stranski učinki manj izraziti. To ni ravno strokovno mnenje, a upam, da nisem napisala kaj neresničnega, sicer se bo pa itak oglasil kak medicinec. LP ŽIVA
Dopovej mamici, da je treba sprejeti tista zdravila, ki jih priporoči zdravnik, ne tista, ki so ji všeč. Morda bodo to celo tiste tablete. A če ne bodo, naj ga ne lomi.
Sicer pa je veliko kemoterapij v obliki tablet, kar pa pomeni samo to, da ni treba ležati v ambulantni kemoterapiji ali na oddelku, ampak jih jemlješ doma. Vse tegobe, ki jih prinaša kemoterapija, pa ostanejo. Ker so to običajno težko razgradljive tablete, je kvečjemu huje, zlasti za želodec. No, pa en pikec na tri ali štiri tedne manj.
Lep pozdrav,
nimam sicer nobenih izkušenj v zvezi z rakom dojke, imam pa jih s kemoterapijo. Citostatiki (kemoterapija) obstajajo tudi v tabletah. Za zdravljenje limfoma sem poleg citostatikov, ki sem jih dobila v žilo, jemala tudi Endoxan (cyclophosphamid) v tabletah.
Torej kemoterapija v tabletah obstaja, ne vem pa, ali so takšna zdravila na voljo tudi za rak dojke. To bo najbolje vedela onkologinja, ki zdravi tvojo mamico.
Držita se!
Karin
Strinjam se z MimoŠ, da je treba sprejeti tista zdravila, ki ti jih predlaga zdravnik. Seveda pa je zelo prav, če vse, kar te zanima, vprašaš – čim več. Kemoterpijo (v žilo) sem dobila zaenkrat 3 cikluse, pa ni nič grozno hudega – tista injekcija sploh ni nič takega. Se mi zdi skoraj boljše kot tablete, ker imam že tako ali tako težave z želodcem – te bi bile v primeru tablet verjetno precej hujše.
Kemoterapije se res ni kaj za bati – glavo je, da pomaga!!! (Pa tudi, če bi bilo takrat precej zoprno …)
Vso srečo,
Ajda
Pozdravljeni! Mama je dobila kemoterapijo temodal (140mg), zraven pa ji je zdravnik predpisal granisetron in reglan za slabost! Prvič je vzela reglan 1 h pred temodalom in to ob 20h zvečer, temodal pa 1 h kasneje ob 21h! V navodilih sem zasledil, da se zdravilo temodal vzame pred jedjo, zdravnik pa je rekel, da se lahko vzame kdaj koli, tudi po jedi. Kar se tiče granisetrona in reglana pa je vseeno katere vzame. Lahko začne z blagimi ( reglan).V lekarni so rekli, da vzame granisetron (obvezno) 1 h pred temodalom, reglan pa po potrebi. Sedaj sem malo zmeden. Prosim za odgovor!