Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja prosim za mnenja – verouk !

prosim za mnenja – verouk !

Zakaj neverujoči in tisti, ki ne hodijo v Cerkev, nosijo otroke krstit? Ker so bedasti, ampak je to njihov problem, ne pa problem Cerkve. Cerkev sprejme odprtega človeka, vendar ima ta v vsakem trenutku možnost, da premisli, se odloči drugače, nihče ga nikamor ne sili.
Če si paranoična, ti ne morem pomagat.

Skela, moj prejšnji post ni bil namenjen tvojemu, ampak Ali.

Ne vem, no…
“cerkev sprejme odprtega človeka…”
A ja?
Hmmm….

Koliko blefa, kaj?

Lp, Ali

P.S. Ne, prav res mi ni treba pomagati, si bom kar sama- kadar in če bo potrebno.
P.P.S. – za splošno razgledanost/ ali nadgradnjo:
paranoja -e ž (o) psiht. duševna bolezen z blodnjami pri sicer nemoteni osebnosti: ugotoviti paranojo; paranoja in infantilizem / alkoholna paranoja ki jo povzroča dolgotrajni alkoholizem

Z možem imava vse zakramente (mož jih je sicer prejel pred poroko, prej ni bil niti kršen), otroka sta krščena. Ko je mož, takrat še fant prihajal k meni, je šel tudi z mano k maši. Starejši sim hodi v 1. razred devetletke in tudi k verouku. Skupaj z njim gre k veruku tudi mlajši sin (5 let). Še nekaj njegovih sošolcev pripelje s sabo mlajše bratce oz. sestrice. Ob vpisu naj je bilo povedano da je zaželjeno da pridejo k verouku tudi starši. Jaz sem izkoristila to možnost in z njema kakšne pol leta redno hodila k verouku. In bila zelo prijetno presenečena. Vso snov predelajo na otrokom razumljiv način (tudi mlajši z lahkoto sledijo) in z veliko igre, gledanjem slik, igrajo igrice. Pred božičem so se igrali Jožefa in Marijo, dva sta se problekla v oslička in so se podali na pot. Ob Svetih treh kraljih so se oblekli v halje, nadeli krono in prinesli darila (kadilo, miro..). Najbolj zahtevna temo ob veliki noči se se učili s kvizom – igrali so se najšibkejši člen na to temo. Pri prvih uraj verouka so si ogledali cerke, šli na kor, šli na zvonik in zvonili z zvonovi, ogledali so si obleke duhovnika, peli in plesali pred oltarjem…
Res pa se je v tem času spremenil tudi naš ritem. Ko sta bila otroka manjša smo mašo obiskovali mnogo maj pogosto, sedaj gremo k maši 1x tedensko. Ker so stari šele 6 let, se jim za nedeljsko šteje tudi maša med tednom ki je precej krajša. Če nas čez vikend ni, enkrat na teden že znese tudi za obisk maše.
To sem ti napisala predvsem zato, da boš videla da jim v glavo ne vtepajo ne vem kakšne znanosti ampak njim primerno nekako razložijo osnovo.
Tako je pri nas, mogoče se pozanimaš še pri kakšnih znancih katerih otrok hodi k verouko kako le ta poteka pri vas. Mogoče bo potem odločitev lažja.
LPA.

Ne vem, ali si ti paranoicna ali jaz.
Jaz tule ne zmerjam ljudi, ker drugace mislijo kot jaz.
Verjetno zato, ker nisem vzgojena ‘v krscanskem duhu’ ali kaj?

Mene namrec moti HINAVSCINA in ne VERA.

Seveda, kar sem napisala, podpišem še enkrat. Da dokažeš svojo načitanost, ni treba iz SSKJ-ja prepisovat, vzemi raje kar bolj temeljitega, ali pa preveri rabo besede paranoičen v vsakdanji rabi.

Skela, zakaj skoz skačeš v druge poste in komentiraš tisto, kar ni bilo namenjeno tebi?

:)))

Lep dan,
Ali

Hej,
meni pa ni jasno. Tukaj se je otrok sam odločil za to da bi hodil k verouku, ampak očitno ne poželjah staršev. Mislim, da če hčerka želi obiskovati verouk naj ga obiskuje, pa čeprav zaradi družbe. Sčasoma bo že spoznala ali je to zanjo ali ne.

Sonček že sije, in to na vse enako::)))))

Capl….a potem naj jo po tvoje tudi krstijo? (ker je to zahteva, ce hoce
hoditi k verouku)

ne vem komu je tole namenjeno … pa bom vseen odgovorila …

mi recimo .. čeprav nismo verni smo vsi trije že od znotraj in tudi malo bol poglobljeno videli objekte vseh treh večjih svetovnih religij … sine pri šestih ve da obstaja pač več različnih ljudi na svetu … ki imajo neke svoje specifične obrede … jaz ga bom v tem smislu vzgajala naprej … tudi če v šoli nikoli ne bo obstajal obvezni predmet o religijah … bo moj sine na tem področju sigurno dobro podučen … tako kot o vseh področjih družbe … ker pač mene to zelo zanima … kot me zanima področje biologije, pa zgodovine, geografije … pač vse … veliko dam na to … in splošna razgledanost otroka mi je ful pomembna.

sama kot odrasel človek imam jasno razdelana mnenja o religijah … o tem zakaj ne hodim v cerkev in vse to … če bi živela v mestu (kjer sem zrasla .. in se res nihče ni vtikal v take zadeve) … sploh nebi bilo panike … tako pa živimo v mali vasi … kjer vsi vse o vsem vedo … in me pač skrbi da mojega malega miškota nebi zaradi tako osebne zadeve kot je vera (sem namreč v dno duše prepričana .. da je vera nekaj kar je samo v človeku … za kar je samo on odločen .. v koga, kaj in kako veruje) … ožigosali z nečim … kar bi ga spremljalo več let … da si malo bitje zgradi neko samozavest in dejansko odmisli vpliv okolice pa traja, traja, traja …

… no … to je to kar mene skrbi 🙂

pa lepo prosim … poudarjam še 1x … zame je vsak veren človek vreden spoštovanja … tako kot tudi neveren .. da je le pošten do sebe in do drugih !!!

B.

če odgovarjaš na originalni post … potem si slabo prebrala … če pa kateri drugi, pa nisi označila kateri 🙂

Sej to je to.
Te popolnoma razumem. Bojis se cisto enostavno – sikaniranja.

Imas dve izbiri: nauci sina, da je posamezniku dovoljeno verjeti tisto, kar
hoce in se RES vsak sam odloca o svojem prepricanju..
– ali pa, da se moramo v zivljenju pretvarjati in postati tak, da
bo drugim vsec.

Bravo!!!!!!!!!!!!

edina stvar ki me pri veri moti je… hinavščina in napuh globoko vernih…. Marš!!!!

skela, se vprašaš, zakaj ne bi otroku pustili možnosti biti srečen tudi na drugačen način, kot so srečni sedaj? Zakaj otroku omejevati možnost?

ZAKAJ?????????

ne pričakujem pametnega odgovora… ker pametnega odgovora ni. Ker nihče ne more biti pameten za drugega.

Barbara vas sprašuje kaj nareditiv njenem primeru… pričakuje mnenja, pomoč, vi pa… a je potrebno da ste VI globoko verni vedno bolj papeški kot je papež sam? Je potrebno da učite hinavščino in nestrpnost do nasproti mislečih, kar cerkev v osnovi ne uči in ne podpira? Zakaj je potrebno vam vedno pritrjevati in se vam klanjati, da imamo manj verni oz. ateisti potem mir pred vami?

skela in tebi podobne… ohladite se malo in če nimate pametnega nasveta… moučte!!!

Jani je sit taki natepavanj prazne slame press

… koliko so tvoji otroci stari? … mislim … daj mi predlog .. kako naj 6-letniku razložim … ko mu ena bakica tamle na ovinku reče … da ni nič vreden ker ne hodi v cerkev … (BTW … zame osebek, ki je kaj podobnega sposoben izustiti sploh ni človek .. kaj šele veren človek) … no … kako naj jaz miškotu to razložim? … 100x mu lahko rečem kako ga imam rada pa kako ga imajo vsi radi pa da je neki posebnega pa bla bla bla … ampak take besede te zaznamujejo za celo življenje 🙂

in spet … to je ta problem … če bi bilo samo po moje mi je davno jasno kaj in kako narediti 🙂

B.

Kje si pa MENE nasel za globoko verno?????
A sploh preberes kaj predno odgovarjas???

ojoj Jani :)))))

živjooooo pa … pridi na mrzel pir sem 🙂 je sonček tuki !!! … drugač pa fino mej tam .. v dolini :)))

B.

no viš…. tako goreče si zagovarjala verne in nasprotovala nevernim da sem te porinil v ta lonec… oprosti skela 🙂

Ampak, velja pa za tiste.. globoko verne 🙂

New Report

Close