Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija Prosim za kratko razlago izvida

Prosim za kratko razlago izvida

Pozdravljeni, prijazno vas naprošam za kratko obrazložitev mojega svežega izvida, saj sem v zadnjem letu opazil kar konkreten slabši vid v (pol)temi oz. mraku ter dostikrat rdeče oči:

Diagnoze:

H16.2 Keratokonjuktivis
H53.1 Subjektivne motnje vida

Izvid očesnega pregleda:

Vdo: -3,25-0,75/10º = 0,9
Vlo: -2,25-0,75/20º = 1,0

ER do: -3,25-0,75/10º
ER lo: -2,25-0,75/20º

TPN:
do 17 mmHg
lo 16 mmHg

Schimmer test:
desno 15 mm
levo 6 mm

Sprednja biomikroskopija:

dlo: veki prilegata, veznica dražena, roženica gladka, sprednji prekat čist, šarenica primerna, zenica okrogla, leča čista, steklovina: posamezne degenerativne motnjavice.

Zadajšnja biomikroskopija:

dlo: papila rožnata, ostro omejena, v nivoju mrežnice, C/D 0,3, makula čista, arteriole in venule v mejah normale.

OCT makul: v desni makula ena IRC, levo normalne plasti mrežnice
OCT papil: desno: še v mejah normale, levo: temporalno mejne vrednosti

Campus Statična perimetrija G top:
do: MD 2,7 dB, sLV 1,8dB
lo: MD 3,0 dB, sLV 2,4dB

TH: Softacort 4x 2 gtt e-RP (do 14 dni)
Aretalc UNO večkrat dnevno e-RP III

Kontrola čez 3 mesece (ponoviti VP in OCT ter preveriti uspešnost predpisane terapije).

Malce me skrbi tista kratica IRC oz. kot sem preveril na googlu, gre za cisto na makuli? Upam, da ni to kaj nevarnega za vid.

Najlepša hvala vnaprej za odgovor in lep dan želim.

Spoštovani, mislim da sem vam že enkrat odgovoril. a ne najdem mojega odgovora .
Retinalno slikanje bo gotovo potrebno ponoviti. Pomembna je starost in prisotnost eventualnih drugih obolenj( sladkorna, pritisk, ).Na vsak način bo potrebno kontrolirati spremembo, mogoče bo sama izginila. Vid je samo za 1 desetino zmanjšan na tem očesu. Tudi sami kontrolirajte ostrino pri pogledu v daljavo in primerjajte obe očesi.
LP dr Gorazd Kolar

Najlepša hvala za odgovor.

Kar se tiče ostalih dejavnikov, star sem 33 let in nimam nobenih drugih težav (nimam sladkorne, ne povišanega pritiska), vsakodnevno fizično aktiven, se pa zadnji 2 leti spoprijemam s tesnobo, stresom…

A je trenutno kakšna posebna skrb odveč ali me lahko upravičeno skrbi glede tega očesa?
Je slikanje boljše ponoviti že prej kot čez 3 mesece?

Res upam, da bo ta cista izginila sama od sebe in da bo vid ostal vsaj tak, kot je sedaj…

Svetujete še nadaljnjo vlaženje oči z Aretalc UNO?

Najlepša hvala za vse koristne informacije in lep pozdrav.

Spoštovani, ker ste še mladi, mislim, da bo cista sama od sebe izginila, lahko pa je že dolgo prisotna, se ne veča, ni jih v večjem številu. Atrelac uno lahko uporabljate po potrebi, je brez konzervansa. Na kontrolo pa le pojdite.Lep pozdrav
in brez tesnobe .

Najlepša hvala za spodbudne besede in vse dobro vam želim, dr. Kolar.

Zdravo mene zanima razlaga izvida
OCT makul: nekoliko izrazitejsa MLI,CRT 221 in 219
Hvala in lp

Spoštovani, za zadovoljiv odgovor bi potreboval slike OCT. LP dr Gorazd Kolar

New Report

Close