prosim svetujte
Lep pozdrav
Pišem vam obupana mamica 4letnega fantka. Sploh ne vem kako naj začnem, mogoče bi najprej povedala da je naš fant zelo nepripravljen za sodelovanje s katerikolim zdravnikom in nasploh ne prenaša niti najmanjše bolečine. Zdaj pa mu je na petici desno spodaj karies tako napredoval da je zobek bolel ponoči, kljub temu da redno čistiva pa tudi z “gasilčkom” spraviva vso hrano ven. Ko so me naslednji dan klicali z vrtca da joče, sva šla dežurnemu in ta mu je zob (na silo, jaz spodaj in sem ga celega ukleščila) odprl, dal notri “zdravilo” in zobek zagipsal ali kako se je že izrazil. Dve uri po posegu so bolečine minile, tako je bilo naslednjih 10 dni.Potem pa sem že zvečer pri ščetkanju opazila da mi je odmaknil ko sem mu umivala ta zobek,ponoči je začel jokat…in seveda naslednji dan ponovno dežurnemu in je na silo (jaz spet spodaj) zob odprl in mi povedal da to je to, naj to škrbijo ohraniva v ustah čim dlje , naj redno čistiva ven hrano in zob. Moram reči da je sinu odleglu, vendar ne za dolgo, že ponoči je spet jokal… pa sva zjutraj dobro prebrizgala in očistila pa je bilo spet dobro. Ampak potem so me spet poklicali z vrtca da joka in da boli… da skrajšam, to počneva že cel teden: čistiva takoj in povsakem obroku, mali se čedalje bolj boji pravi da je tudi čiščenje strašno boleče, ne vem če so dali noter “strup” za odmrtje živca bi zobek moral biti neboleč? Četudi je hrana noter? Tako enostavno ne morem živeti, pravijo da spulijo ga ne ampak jaz ne morem biti vsaki 1-2uri zraven otroka da konstantno rešujeva bolečino. Zobek boli tudi na dotik oziroma da povem drugače, začel je jesti samo mehko hrano, samo na drugi strani česljusti…. ne vem kako naprej. Prosim povejte kakšne so možnosti?
Ali lahko zobek kako ponovno omrtvimo, a je možno da zaradi nasilnega posega sploh ni povsem odmrl? Zakaj ga je začelo boleti medtem ko je bil zobek zaprt? Kakšen je način da se zobek omrtvi in ostane zaprt?
Ali je najbolje da bi ga izpulili?
Najhuje je da ima na drugi strani zobek za katerega mislim da je tik pred odprtjem vendar zobozravnik noče delati plombice na silo, bojim se da bomo v kratkem na istem kot smo že s tem zobkom.
Zanima me ali je možno kakorkoli samoplačniško (čimprej) opraviti poseg na teh zobkih, po možnosti v splošni anesteziji? Naj povem da sem tri tedne pred predvidenim datumom poroda in je to zame zelo težko, psihično kot tudi fizično kadar morava storiti kaj na silo.
Prosim vas za mnenje…čimprej.
Hvala za vaš trud ne samo z odgovorom meni ampak vsem ki nam pomagate in si za nsa vzamete čas.
Spoštovana sahary,
iz opisanega sklepam, da so fantku v zob že dali zdravilo, ki omrtvi živec (kar se je tuid zgodilo), ne vem pa, zakaj je zob že pred naslednjim posegom pričel boleti. Naslednji dežurni zobozdravnik je zob odprl in ponovno odpravil vzrok za bolečine, predvidevam pa, da je v zobu ostalo nekaj vnete ali celo “žive” zobne pulpe, kar lahko dečku ponovno povzroča bolečine. Glede na to, da so bili vsi posegi opravljeni na hitro – glede na nesodelovanje otroka je bil to edini način, je povsem možno, da koreninski kanali niso bili očiščeni tako kot bi morali biti (uporaba koreninskih “iglic” je dokaj nevarna, če oseba ni pri miru).
Če se težave ponavljajo, potem res pride v poštev le ekstrakcija zoba. Glede na to, da ste fantka že “prijeli”, očitno je v takem položaju dokaj obvladljiv, mogoče ta način uporabite ponovno. Ekstrakcija ni boleča, če se uporabi lokalna anestezija, ta pa je nekoliko neprijetna samo v začetku. Sicer tudi sama ne odobravam “dela na silo”, vendar v primeru težav in bolečin, nimamo druge izbire.
GLede splošne anestezije pa vas moram razočarati. Zaenkrat sistem v Sloveniji posege v SA odobrava le za otroke s posebnimi potrebami, sredstev je malo, zato so čakalne dobe izjemno dolge (tja do leta in pol). Sama se v mojem okolju zavzemam za uporabo SA, vendar dobivam negativne odgovore strani plačnika (ZZZS).
Hvala za odgovor…
danes sva zopet bila pri zobozdravniku…na silo smo hoteli pogledati, zob izpuliti ali ga vsaj spet napolniti z zdravilom…vendar je naš fant zmagal, niti odprl ni ust, prst mam čisto pogrižen prav tako zobozdravnik, enostavno nama ni uspelo saj pravim niti pogledat….
na netu sem našla kliniko v Kopru oziroma tudi v Sežani,ki opravlja samoplačniške posege pod splošno anestezijo…vendar stane okoli 550 eur plus tega da bi se morali peljati tja. Sliši se zelo enostavno, po telefonu bi se pogovorili o zdravstvenem stanju sina, nekaj izvidov bi naredili tukaj, potem pa bi se s pomirjenim otrokom (pomirjevala bi dal njegov pediater) odpeljali v Koper kjer bi mu dali splošno anestezijo v žilo in potem bi mu opravili poseg, po dopoldnevu naj bi že šla domov. Bojim se da otrok ne bo toliko pomirjen da bi sploh pustil dati iglo v žilo, še bolj me skrbi koliko je ta splošna anestezija škodljiva za 4 letnika in kakšne so lahko posledice?
Ravno sinoči sva se tudi s pertnerjem sporekla, namreč res je da ne jaz ne on ne poznama s časov otroštva teh bolečin kaj šele brizgalčkov za čiščenje zob…pa smo preživeli … ne vem kako to da je zdaj ko je vse toliko bolj moderno toliko več težav?
Pa še nekaj me zanima, danes sva se z zobozdravnikom pogovarjala in je rekel da tudi če živec ni popolnoma odmrl, da to še bo glede na to da je dal noter takrat strup za odmrtje
pa me zanima kako dolgo lahko to še najdlje traja- odmiranje in dokončno zgnitje živca ? Ali bi raje počakala če bo bolje, če bolečina vendarle poneha?
Spoštovana sahary,
glede zdravljenja zoba vam bo moral odgovore dati zobozdravnik, ki je tudi rekel, da živec sčasoma še lahko odmre. Žal ne vem, kakšno zdravilo je uporabil, na kakšen način naj bi to zdravilo po odstranitvi še delovalo in kdaj naj bi zob dokončno odmrl.
Splošna anestezija za popravljanje zob pri zelo majhnih otrocih je v tujini standard, ki zagotavlja tudi kasnejšo sproščenost pri popravljanju zob v odrasli dobi, saj ni strahu pred posegi in morebitnih slabih spominov.
Glede spletne strani, ki jo omenjate, pa nimam informacij, prav tako na njej nisem našla ime zobozdravnika, ki bo poseg opravil niti ne ime anesteziologa. Vsekakor uporaba splošne anestezije ni kar tako in se je potrebno na vse zelo dobro pripraviti. Ko je otrok pod vplivom pomirjevala, tudi vstavitev kanalčka v žilo ni tako problematična in v večini primerov zlahka poteka.
Kako je bilo včasih? Kljub temu, da še nismo stari:), je bilo vseeno manj sladkarij, pili smo vodo in ne toliko sladki pijač….. Zob nam pa večinoma niso popravljali, ker so imeli stališče, da tako ali tako izpadejo….
Čaji ali zdravilna zelišča pa pri bolečinah nimajo učinka – vsaj ne čaji, ki so primerni tudi za otroke.
Takole.
Spet vam pišem, najprej naj povem da ima sin zdaj sanirane vse zobke, namreč samoplačniško smo šli k zobozdravnici ki so mi jo priporočili v splošni bolnišnici Graz, ona dela z otroci v splošni narkozi v sodelovanju s sanatorijem Hansa v Grazu. Poseg je trajal 1,5h naredili so mu 3 krone (srebrni zobki) tistega ključnega, odprtega in bolečega pa so mu spulili.Zobozdravnica je rekla da ne razume kako zobozdravniki pri nas takih zobov ne spulijo in jih kljub neznosnim bolečinam puščajo v čeljusti z namenom da bi držali prostor za nove, če pa je zobek v propadanju, ogrožanju drugega zobovja in konec koncev če je slaba oziroma razpadajoča tudi korenina naj ne bi prav nič “držala prostora” ker se zaradi slabega stanja umakne ne glede na to da je v dlesni. No pač rekla je da se to že nekaj časa ne dela -pušča škrbij v dlesni(pri mlečnem zobovju).
Po posegu (včeraj) sin ni tožil za nobeno bolečino, niti tam ko mu je zobek zdrla niti na tistih treh kronah. Danes pa ima tam ko je bila ekstrakcija zobka vse polno belega gnoja(?) ima tudi zatečeno stran lica na tej strani ampak šele zvečer je omenil da ga lička boli. Zatečeno ima tudi drugo stran lica kjer ima krone, ampak tam ga bolijo dlesni ki pa jih morama čistiti da ne bi hrana prišla pod njih mimo krone do zobovja. V lekarni smo kupili Mundisal gel ki dlesni omrtvi in tako lahko čistimo. Zanima me slednje: kako je s čiščenjem luknje po odstranitvi zoba? Zakaj zateka lice? Kako dolgo da preneha teči ven gnoj in se dlesen na tem mesti vsaj delno zapre? Ali obstoja kakšen čaj ali drug preparat za uživanje, mazanje da postopek celjenja pospešimo? Ali bi moral jemati antibiotike?
Ali tudi v Sloveniji delate krone na te mlečne zobke -kolikor mi je znano ne, in zakaj je temu tako? Kako se obnesejo krone , ponavadi z njimi ni težav?
Glede na to da ima sin odprt botallov vod na srcu, je bilo stanje zobovja zanj zaskrbljujoče ne samo zaradi neznosnih bolečin ampak tudi zaradi možnosti vnetja te žile po kateri se pretaka kri (ni se čisto zaprla pri porodu) in me zanima vaše mnenje če sem upravičena do povrnitve stroškov zdravljenja v tujini? Tukaj sem namreč dobila napotnico za oralno kirurgijo in poseg v splošni narkozi, vendar so čakalne dobe 8-13mesecev- razen po njihovi presoji da je stanje nujno…vendar tudi če bi dobila kar naslednji teden datum, oni zobovje samo pulijo in ne sanirajo ničesar! Kar v našem primeru pomeni da bi lahko vsake tolko šli tja na puljenje…ko bi kak zobek propadel…
Hvala vam za odgovore, zanima me tudi če se bo v Sloveniji kmalu kaj spremenilo in bomo takšne posege imeli možnost opraviti samoplačniško ali še bolje preko zavarovalnice?
Spoštovana sahary,
lahko je biti general po bitki….. Ta misel se mi je porodila, ko sem brala izjave zobozdravnice. Namreč, popolnoma se strinjam z njo, da je puščanje mlečnih korenin v ustih nestrokovno ter da se to več ne dela….Seveda, samo ona je ekstrakcijo opravila v splošni anesteziji in ne “na živo”, kar naj bi po njenem počeli mi. Tudi sami ste se odločili za poporavilo zob na drugačen način….
GLede povrnitve stroškov vam težko svetujem – dobili ste napotnico za zdravljenje pri nas, tako da bo verjetno težko, nikakor pa ni greh, da poskusite – izgubiti ne morete nič.
Konfekcijske krone pa imam tudi sama, ni pa jih enostavno uporabiti pri malem otroku, ki ne “spi”, ampak na zobozdravniškem stolu zelo intenzivno “sodeluje”.
Sama se že več kot leto (odkar delam v svoji regiji) zavzemam za možnost popravljanja zob v splošni anesteziji pa dalj kot do pogovorov še nismo prišli. Izvajalci (zobozdravnik, anestezisti) smo ZA, zatakne se pri plačniku, ki v odgovorih zapiše, da je za tak način popravljanj zob poskrbljeno v LJ in MB. Toliko o velecejeni zavarovalnici. O samoplačniškem delu ne razmišljam, ker se mi ne zdi etično…. moje delo niti ne bi bilo tako “drago”, splošna anestezija pa je finančno velik zalogaj za družino.