Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortopedija Prosim razlago izvida MR ARTROGRAFIJA LEVEGA KOLKA S TRAKCIJO

Prosim razlago izvida MR ARTROGRAFIJA LEVEGA KOLKA S TRAKCIJO

Pozdravljeni,

imam 39 let…ter bolečine v levem kolku. Bolečine so konstantno prisotne in ne izginejo. Zaradi bolečin sem moral opustiti vse športne aktivnosti. Zdaj se bolečina še dodatno poveča že ob srednje dolgi hoji ( 3km), daljšem sedenju, plavanju žabice, kratkotrajnem stanju s celotno težo na levi nogi…Kolo je bila edina stvar, ki sem jo lahko, ob kompenzaciji z desno nogo, še lahko počel. Trenutno pa tudi tega ne morem več, saj me ob pritiskanju na pedalo kolk takoj začne tako boleti, da moram vadbo prekiniti. Bolečina zagotovo sedaj močno vpliva na kakovost mojega življenja.

Poleg prošnje za razlago spodnjega izvida bi imel še dve vprašanji:

– ali je pri meni napredovana obraba hrustanca?
– ali pride v poštev artroskopija levega kolka?

Posterosuperiorno od fovee capitis je vidna okoli 10 x 9 mm velika delaminacijska poškodba sklepnega hrustanca, ki obsega večji del njegove debeline. V tem delu je okoli 6 mm velik blago privzdignjen hrustančni poklopec. Krajša fisura hrustanca je tudi ob posterosuperiornem labrumu v dolžini okoli 4 mm. V ostalih delih sklepa poškodb hrustanca ne vidim.

Drobna fisura skozi bazo anteriornega labruma približno na 3. uri. Lig. capitis femoris je ohranjen.

Signal prikazane kostnine je normalen.

V periartikularnih mehkih tkivih ne vidim posebnosti.

MNENJE:

– Delaminacijska poškodba hrustanca na opisanem mestu gradus 3-4 z manjšim privzdignjenim poklopcem.

– Drobna fisura hrustanca gradus 3 ob posterosuperiornem delu acetabuluma perilabralno.
– Drobna poškodba anteriornega labruma.

– CAM deformacija obojestransko.

Hvala za razlago.

Spoštovani!

Imate že dokaj izrazito obrabo (III-IV. stopnja), počen labrum in utesnitveni sindrom (CAM deformacija). Moral bi videti MR posnetke in tudi RTG slike medenice s kolki za dokončno mnenje glede operacije. Svetujem pregled zato pri ortopedu (priporočam dr.Stražarja, ki se ukvarja z artroskopijami kolkov). V kolikor bo on potem ocenil, da artroskopija ni več smiselna, lahko nato pridete tudi k meni za oceno vstavitve endoproteze.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close