prosim pomoč z diagnozo
Spoštovani gospod doktor,
Stara se 32 let in do sedaj razen z hudimi tenzijskimi glavoboli nisem imela drugih težav. Zaradi diagnoze neke “zatrdline” na vratu, ki naj bi bilo ektopično rebro, so mi opravili RTG vratne hrbtenice.
Ker mi nihče ni znal pojasniti diagnoze, vas prosim za vašo pomoč.
Izvid: osteohondroza C5-C6 z dorzalnimi osteofiti, ki lahko vtiskujejo pripadajoča foramna. Skelet strukturno primeren, vratnega rebra ni. Prevetrebalni prostor primerno širok.
Mnenje: Statične in degenerativne spremembe vratne hrbtenice.
Ali si prav razlagam, da gre za nekakšne kostne izrastke – zakaj do tega sploh pride.
Ali osteohondroza pomeni hernijo diskov?
So morda takšne spremembe vzrok glavobolov in zakaj pri tako mladem človeku do teh sprememb sploh pride (sem fizično aktivna, primerne telesne teže).
V kolikor gre za neko sesedanje vretenc, bi mi priporočali manualno terapijo kot obliko zdravljenja ali pa vzdrževanje zatečenega stanja?
Vem da imam veliko vprašanj, zato se vam najlepše zahvaljujem za vaš čas in prijaznost.
Lepo pozdravljeni,
Ajda
Na izvidu ni videti, da bi šlo za ektopično rebro.
Osteohondroza z dorzalnimi (od vretenca nazaj) izrastki lahko pomeni tudi hernijo v predelu petega in šestega vratnega vretenca. Načeloma pa sama osteohondroza pomeni degenerativne spremembe hrustanca vretenca.
Te spremembe so zelo verjetno vzrok vaših glavobolov, do teh sprememb pa lahko pride iz več razlogov – genetika, poškodba, statični položaj vratnega dela (pretežno pri sedenju).
Za vašo diagnozo bi vam vsekakor priporočal manualno terapijo, s katero bomo bistveno zmanjšali, po vsej verjetnoti pa v celoti odpravili glavobole.
Lep pozdrav,
Spoštovani!
Nečakinja (9let) ima že skoraj 2 meseca bolečine v ledveno-križnem delu hrbta. Zelo težko sedi, zato že več kot teden dni ne hodi v šolo, doma pa bodisi leži bodisi stoji. Na podlagi MR in scintigrafije skeleta so ji diagnosticirali osteid-osteom na artikularnem odrastku L3 levo. Na slikah je bila vidna tudi blaga protruzija diska L5-S1. Predpisali so ji Aspirin 500, po katerem se je bolečina sicer zmanjšala, ni pa izginila, še vedno ne more sedeti. Zanima me kakšne so še druge konservativne možnosti zdravljenja osteid-osteoma, kajti zdravik je omenil, da morda ne bo operirana, ker naj bi operacija povzročila zatrditev hrbtenice v tem delu.
V naprej hvala za odgovor,
lep pozdrav,
Tanja
pred kratkim sem imela rtg vratne hrbtenice obdelava iz izvida je razvidno da gre za stanje po fracturi baze densa vidna je minimalna angulacija med densom in bazo.vratna lordoza v srednjem položaju je v zgornji tretjini zravnana z manjšo angulacijo na nivoju c2_c3.viden je minimalni pomik korpusa segmenta c4 navzad glede na c5 .retrofleksija je zavrta.vprimerjavi s srednjim položajem tudi izrazito zavrta antefleksija,pri tej stopnji gibljivosti ni znakov funkcionalne motenosti .radiološka diagnoza:stanje po frakturi baze densa ,manjše stetične spremembe .v levo stran se ne morem obračati ne morem ležati na hrbtu niti na desnem boku,po daljšem sedenju mi glava postane teška _začne me boleti v vratu in v zatilju.glavoboli so skoraj vsakodnevni.na mri glave je pokazalo da imam cisto septi pelucidi in cavum varge. težave imam od prometne nesreče dalje.najbolj me žalosti ,ker ne morem dalati imam še ogromno neizpolnjenih planov.hvala
Fraktura baze dens (del 2. vratnega vretenca) povzroča omejitev gibanja glave v levo stran. Vsi drugi problemi izvirajo iz napačne drže vratnega dela hrbtenice. zaradi frakture je uporaba manualne medicine pri vas omejena, pomagali bi vam lahko s postizometrijsko relaksacijo (PIR), točkovno masažo, zato vseeno lahko pridete na pregled.
Lep pozdrav,