Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Domače živali in veterina prosim pomoč-odpoved ledvic

prosim pomoč-odpoved ledvic

Prosim za pomoč.
Imam 13 let starega kužka. Včeraj zvečer sem ga peljala veterinarju, ker je bil čisto apatičen.
Je srčni bolnik jemlje tablete za odvajanje vode, in dvojne za srce.
Ker je pred 14 dnevi močno kašljal sva odšla k veterinarju, ki mu je dal infekcijo za razširjenje pljuč. Po treh dneh je prenehal kašljat. Včeraj pa… popolna apatičnost, po preverbi krvi je veterinar ugotovil da ima kronično odpoved ledvic, obdržal ga je na kliniki na 48 urni infuziji. Danes je bolje je bolj odziven, tudi izvidi so boljši, jutri zvečer grem po njega. Veterinar mi je rekel, da ga moram dati na nizko beljakovinsko dieto.
Tukaj se pojavi težava. Moj kuža je zelo izbirčen in je do sedaj jedel le izbrano meso in brikete za izbirčne pse. Poleg tega, pa me skrbi kako ga bom navadila na drugo hrano (da mi nebo zdaj umrl od lakote), tudi točno ne vem kaj sploh mu bi naj zdaj dajala za jest.

Do sedaj ni jedel ničesar drugega kot puranje meso, kurje srčke, kurje želodčke, govejo srce, jetrce, kakšno kvalitetno salamo (posebne in hrenovk ni želel) ni jedel tudi nobene pripravljene pasje hrane. Edino kar je včasih, če le ni bilo drugega spravil v sebe so bili briketi od real canina za izbirčne pse.

Veterinar mi je omenil krompir, ribe, močnate stvari…. sploh si ne predstavljam kako bo to jedel, ker zdaj še pogledal ni tega. Sadja in zelenjave ne mara.

Prosim, če mi lahko napišete nekaj stvari, ki bi jih moj kuža zdaj lahko jedel, da mu ne bom vsak dan pripravljala ribe in krompir, mogoče še riž? res ne vem.

Prosim, prosim za pomoč in vaše nasvete glede prehrane, ki nebi obremenjevala ledvic.

Pri odpovedi ledvic je najvišja zapoved hrana s čimmanj soli + žival mora zmeraj imeti na razpolago dovolj sveže vode. Glede na to, da je prišlo do uremije, je treba biti na to, da kuža dovolj pije, biti še posebej pozoren. Seveda pa to pomeni, da tudi veliko lula, ker ledvice ne morejo več urina dovolj koncentrirati. Tudi resorbcija vitaminov je motena, zato je dobro dodajati vitamina B in C. Težave z ledvicami in s srcem so velikokrat povezane, kuža bo počasi a zanesljivo izgubljal na teži, tvoja naloga pa je, da gre to čimbolj počasi. Izjemno pomembne so tudi redne kontrole pri veterinarju, a sem prepričana, da to že veš.
Sprašuješ, kaj naj kuža je. Vsekakor čimmanj suhe hrane (briketov), dodajaj Omega 3, Omega 6, ribje olje, B-Komplex in vitamin C. Kuhan krompir, zmešan s surovim nemastnim mesom in kuhano zelenjavo + surovo jajce. Hrana naj bo na voljo v manjših obrokih večkrat dnevno. Kosti, mastne ribe odpadejo. Primerna je vsa zelenjava s karotenom (rdeča, rumena, zelena) in hrana z nizko vsebnostjo žvepla (jetrca, jajčni rumenjak, ribe, sir, brokolisadje). Če kuža premalo pije, lahko zmešaš vodo z mlekom. Lahko poskusiš tudi tole: zmečkan kuhan krompir, korenček, rdeča pesa, peteršilj, malo na kocke narezane slanine in voda: zmešaš v testo, namaži na pomaščen pekač in speci v pečici, ca. 20 minut, nato nareži na koščke.
Upam, da sem kaj pomagala. Na netu najdeš še druge recepte in predloge za pasji jedilnik pri ledvičnih težavah. Pač preizkušaj, kaj bo tvoj pes jedel in redno obiskuj veterinarja.

muca Maša,

hvala za tvoje nasvete, zelo sem ti hvaležna! Danes zvečer grem po kužka, sem pot hudim stresom. Nenehno jočem, ne morem jesti, ne vem kako bom vse to zdržala, da me ne vrže v kakšno depresijo.
Govorijo mi naj ga dam uspavat, da to si ne bo pozdravil in da ga bo tako čez mesec neslo.
Jaz psa ne morem dat uspavat, zdravila ga bom dokler bo šlo, ko ne bo veš šlo pa ne vem, včasih imam občutek, da bo še mene neslo… res mi je hudo

Težko presodim, kako resno je stanje tvojega kužka, a če greš ponj k veterinarju, je resen pogovor z veterinarjem na mestu. Pogovori se z njim, naj ti razloži zdravstveno stanje tvojega psa in njegovo predvidevanje, kako se bo bolezen razvijala. Čivava lahko dočaka ca. 18 let, ni prav nič nujno, da bi se morala posloviti, če je njegovo zdravstveno stanje stabilno.
Tvoja reakcija je povsem človeška, a vseeno naj povem, da s tem kužku prav nič ne boš pomagala, če boš jokala in boš povsem na dnu. Pes bo čutil tvoje negativno razpoloženje, saj to veš, kajne. No, lahko je drugim take nasvete deliti, jaz bi najbrž tudi bila vsa iz sebe… A vseeno se poskusi zbrati, da boš res razumela, kar ti bo veterinar povedal.

popolnoma vas razumem,moj kuža je star 13 let in pol,tudi je srčni bolnik in jemle tablete za odvajanje vode in tablete za srce.

Včeraj sem izvedela da mu delajo ledvice še samo 25%.jokam vsak dan,zelo mi je hudo.dva dni hodim k veterinarju na elektrolite in še nekaj da bo jedel,kar tudi dane je začel.fizično je še aktiven ,ne bom še obupala ,borila se bom.

Zanima pa me katero hrano ,mokro,se pravi konzervo bi lahko jedel ,da bi vsaj nekaj časa še imel in bi bila uredo za ledvice?če kdo kaj ve iz izkušenj bi bila vesela.

New Report

Close