Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje PROSIM POMOČ kar naenkrat ni mleka

PROSIM POMOČ kar naenkrat ni mleka

Pozdravljeni, lepo prosim za pomoč, ker sem popolnoma obupana. Imam dojenčico, staro dobrih 7 tednov.
do zdaj izključno dojena, dojenje nama je teklo kot pesmica, v prvem mesecu je na težo 3430 g pridobila 875 g. od začetka se dojiva glede na njene potrebe, najmanj pa na 2,5 ure čez dan- občasno je razmak do 3,5 ure, kadar res zaspi in je ne budim. zadnji teden je ponoči spala celo do 6 ur, prej max do 4 ure v kosu., števila podojev ni zmanjšala- dojiva se med 8-10 x v 24 urah.
včeraj je dopoldne pila nekoliko slabše-parkrat potegnila in nehala- pristavila sem jo nekajkrat, zvečer sem kar naenkrat opazila, da občutek v dojkah ni več enak, da niso polne mleka, ki se mi je prej izcejalo, če je deklica zaspala za dlje časa… kar naenkrat je izginil izcejalni refleks- včasih me je vsake 2 ure začelo neznosno ščemeti in mleko izcejati- na urnik dojenja, zdaj pa tudi, ko deklica vleče, tega le redko čutim. danes že ves dan pijem še več kot sicer- čaje za dojenje, dojke pa so mehke, prazne, “mrtve”.
prejle sem skušala izčrpati s črpalko – na eni dojki izčrpala le nekaj kapljic, na drugi prav tako. Kaj se dogaja? Kam je izginilo mleko? kaj naj storim? zakaj se to dogaja, ko pa ne deklica ne jaz nisva ničesar počeli drugače kot sicer?

hvala za pomoč.

Pozdravljeni!

Vaša deklica je stara 8 tednov in se polno doji brez težav, prvi mesec je napredovala skoraj 900g, doji se na svojo pobudo, torej odlično. Čeprav je začela ponoči več spati, ima še vedno 8-10 podojev. En dan ste opazili slabše dojenje v delu dneva, zvečer pa vas je zelo prestrašil občutek v dojkah, ker nista bili polno in napeti.

Draga mamica, mleka ni treba zaznavati in čutiti, pa je vseeno tam, občutek v dojkah je povsem nebistven in vaša tvorba mleka je zagotovo dobro vzpostavljena. pravzaprav je napetost značilna pri nekaterih (ne vseh) materah le nekje prve tedne, ko se laktacija vzpostavlja (običajno 4-6 tednov), nato pa matere normalno dojimo dalje na mehkih in nenapetih dojkah.

Neznostno ščemenje in izcejanje je prav tako pogostejše na začetku. matere, ki so sprva kot vi izcejalne reflekse mleka močno čutile, poročajo, da jih kasneje niso več kaj dosti čutile oz. so bili bistveno blažji.

Vaše dojke so enako žive in delujoče, pravzaprav veliko bolj kot prve dni po porodu, ko napetost pripisujemo predvsem navalu krvi in limfe in nikakor še ne veliki tvorbi mleka. Vaša deklica zdaj lahko pride do mleka kadarkoli, če bo imela poskok v rasti ali kakšen napornejši dan, pa bo morda dan do dva poskušala biti nenehno na dojki s krajšimi presledki in morda tudi manj spanja. Pomembno je, da ničesar ne sodite po otipu, saj dojke, kjer se otrok pogosto doji in aktivno vleče, ne bodo mogle biti pogosto napete, morda bodo večinoma mehke in bolj napete le, kadar bo otrok dolgo spal ali preskočil običajni čas dojenja. Vendar pa bodo dojke prav zaradi pogostega dojenja tvorile mleko, gledano skozi ves dan, bistveno hitreje. Polne, napete dojke, tvorijo mleko počasneje.

Mleka tudi ne more zmanjkati in tvorba mleka je vztrajen mehanizem, ki ne reagira na to, da se je otrok nekaj ur prej ali prejšnji dan do dva slabše (manj aktivno) dojil.

Povsem primerno je, da deklici KADARKOLI ponudite dojenje, tudi če ne bo aktivno pila in bo morala malo dlje čakati na obilnejše izcejanje. Sprostite se in pomislite: tudi sesanje za tolažbo, umirjanje, cartanje, ko mleko teče le malo, je zelo pomembna stimulacija za dobro tvorbo mleka in signal dojkam, da mleko tvorijo še hitreje.

Vem, da ste se prestrašili, kajti mnogo mamici v drugem in tretjem mesecu kdaj pomisli na najslabše, šele začelo se je, pa mleka že zmanjkuje… pa k sreči ne drži. Nič ne skrbite za mleko, vaša deklica ga bo tvorila sama, s pogostim dojenjem, vedno ji ponudite obe dojki, če ju sprejme, lahko večkrat menjate stran, če želite ali postaja nemirna, dojite tudi za sesanje, tolažbo, uspavanje, umirjanje, kajti vse to je del dobrega dojenja v prvem letu.

Da boste razumeli, kaj se dogaja, preberite prosim tudi spodnje teme.
Mehke, mlahave dojke:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5578924 (preveč dojenja, dojki se na otip ne napolnita)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6166769 (3m, mehke dojke, je še kaj mleka?)
Ali je možno, da mati »izgubi mleko«:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981695
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5247562 (2m, zmanjkuje mleka?)
Kako priteka mleko in zakaj je dojenje drugačno od hranjenja po steklenički:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,7295016 (kako poteka izcejalni refleks, iztekanje mleka)
Gnezdenje za stimulacijo tvorbe mleka:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981488 (kaj je gnezdenje)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6903093,7217385#msg-7217385 (kako gnezditi)

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

mojca pozdravljeni, hvala za vaš odgovor. res se je za kratek čas vse skupaj uredilo, a me zdaj ponovno tare skrb, saj se punčka zdaj slabo hrani, in tudi slabše pridobiva.

hčerka je danes stara natanko 2 meseca. še enkrat razvoj rasti: ob rojstvu je bila donošena, velikost 53 cm, porodna teža 3525g. ob odpustu iz porodnišnice je bila teža 3270g. ob pregledu ob 1.mesecu je bila velika 55 cm, težka 4145 g- pridobila torej 875g v enem mesecu. danes na pregledu ob 2 mesecih pa mere 57 cm, teža 4635g, pridobila torej le 490 g.
deklica je izključno dojena.
pred tednom dni sem v blatu opazila kri na sluzi- enkrat tisti dan, nato se je vse skupaj ponovilo čez dva dni, vsakokrat ko je bila pokakana- ta dan 5x- je bila v blatu kri na sluzi. 4 dni se kri več ni pojavila, danes pa ponovno, kot zakleto popoldne, po pregledu v posvetovalnici, ko pediatrinje ni bilo več. sprejela naju je dežurna zdravnica , ki je ob pregledu videla ranico ob zadnjični odprtini, kar naj bi bila posledica napenjanja in plenic za enkratno uporabo (?) vseeno pa naju je napotila k izbranemu pediatru, takoj jutri.
še bolj kot to me skrbi hranjenje.
kot omenjeno, je deklica izključno dojena, še vedno ima v 24 urah cca 10 podojev, dojim glede na njene potrebe, povprečno čez dan na 2 uri ponoči na 3-4, redko 5 ur. sicer je zdrava in živahna, ne poliva, je pa zadnja 2 tedna nekoliko bolj jokava- potrebuje veliko animacije in nošenja.
zadnjih 14 dni opažam izrazito spremembo pri hrajenju. prej je deklica pridno pila, zdaj hrano sicer zahteva, a na dojki nekajkrat potegne, potem se odklopi, pogosto sredi izcejanja mleka, ko to najlepše in najhitreje teče. ko jo skušam ponovno pristaviti, sem redko uspešna, vrti bradavico z jezikom, seslja, kot da se igra z njo, ali pa se pristavljanju upre z glasnim jokom in odrivanjem, zato si razlagam, da očitno ni lačna. Imam prav? Res se je zadnje čase navadila na dudo za tolažbo, a ji vedno najprej ponudim dojko. Ponavadi jo zavrne, včasih jo uspem s ponujanjem dojke med hojo nahecati in mi uspe, a jo izpljune,ko priteče mleko. Duda jo potem potolaži, a jo vleče močno in hlastno. ko le lahko, ji jo vzamem iz ust, da je ne sesa nenehno med spanjem.
seveda se je zaradi počasnejšega napredovanja zdaj že pojavilo vprašanje, če sem prepričana, da imam dovolj mleka… ne morem povedati, kako odveč so mi taka vprašanja in kako me bremenijo. očitno ga imam še preveč, več kot ga otrok želi, če se odklaplja takoj po začetku dojenja. danes imava izrazite težave z dojenjem, tudi zato verjetno, ker imava zaradi tekanja k zdravniku porušen ritem. jedla je ponoči ob 1h, ob 4h, ob 6h, zelo malo ob 8h, še manj ob 9 .30, nato malo bolje ob 12h, nekaj malega ob 14h, slabo ob 16h, slabo ob 17h. ob 12h sem načrpala še 20 ml mleka in ga po navodilu zdravnice dodala po žličkah- večino je popila, ne najbolj navdušeno. isto sem ponovila zdajle ob 17h, a se je po 3. žlički razburila, zato sem odnehala. je lahko porušen ritem vzrok tem težavam?
glede na napisano vas prosim za vaše mnenje glede sledečega:
– ali sta kri v blatu in slabše hranjenje lahko povezana pojava?
-kako otroka motivirati, da poje več in ne odneha s hranjenjem takoj po začetku in kako ohraniti napredovanje ob izključno dojenju
-kako ohraniti dovoljšnjo količino mleka ob slabšem hranjenju oziroma ali so takšni pomisleki zdravnikov sploh smiselni, če pa naj bi pri dojenju veljal zakon ponudbe v odvisnosti od povpraševanja in naj bi bilo mleka toliko, kot ga otrok rabi,

hvala vnaprej za vašo pomoč.

New Report

Close