Hej:)
Jaz imam eno težavo. In sicer: vsak dan pazim kaj pojem, zaužijem ne več kot 1200 kcal, včasih tudi manj kot 1000 kcal. Telovadim vsak dan: včasih pol ure ali več kolesarim, potem pomagam na vrtu, pri gospodinjstvu … Tako da aktivna sem kar … Imam pri 167 cm 54 kg, in bi rada izgubila te 4 kg, da bi jih imela 50. Ker takšna kot sem zdaj, si splooh nisem všeč, niti malo. Upoštevam še tudi, da se sadja ne je popoldan ampak samo dopoldan, pazim na glikemični indeks živil, nič OH popoldan, ne jem po šesti uri zvečer, imam 4-5 obrokov, popijem veliko vode, pijem zeliščne čaje … Ne vem kje je problem? Odvajam zelo neredno … Včasih do 3x na dan, včasih pa po dva dni ne! Ko sem na primer dva dni zaprta, vzamem neko blago odvajalo Verolax pred spanjem, ali pa popijem čaj za odvajanje. Potem grem normalno na WC. Ne razumem kje je problem?? :((
Resno bi rada izgubila te 3-4 kg, zato mi PROSIM POMAGAJTE!!
Lep pozdrav, Nellykaa:)
Lepo in pohvalno, da se že pri rosnih 17 letih zavedaš pomena zdravega prehranjevanja.
Poglej malo v spodnjo tabelo in boš hitro videla kje si – kopirano iz neta.
Idealna telesna teža je odvisna od spola, telesne višine in konstitucije. Spol (moški, ženski) poznate, telesno višino izmerite v centimetrih, konstitucijo pa določite z merjenjem obsega desnega zapestja. Obseg izmerite s šiviljskim metrom v centimetrih(cm) ali pa vzemi trak si ga ovij okoli zapestja potem pa raztegni na navaden raven meter. Izmeri cm , konstitucijo pa odčitaj v tabeli.
Obseg desnega zapestja in konstitucija:
Obseg desnega zapestja v cm konstitucija
Do 16 Nežna
16-20 Srednje močna
Nad 20 Močna
Idealno telesno težo potem odčitaj v tabeli:
TELESNA TEŽA V KILOGRAMIH
ŽENSKE
Nežna konstitucija Srednje močna konst Močna konst
150 42,7- -45,9 44,5 – 50,0 48,2 – 55,4
152 43,4 – 47,0 45,6 – 51,0 49,2 – 56,5
154 44,4 – 48,0 46,7 – 52,1 50,3 – 57,6
156 45,5 – 49,1 47,7 – 53,2 51,3 – 58,6
158 46,5 – 50,2 48,8 – 54,3 52,4 – 59,7
160 47,6 – 51,2 49,9 – 55,3 53,5 – 60,8
162 48,7 – 52,3 51,0 – 56,8 54,6 – 62,2
164 49,8 – 53,4 52,0 – 58,2 55,9 – 63,7
166 50,8 – 54,6 53,3 – 59,8 57,3 – 65,1
168 52,0 – 56,0 54,7 – 61,5 58,8 – 66,5
170 53,4 – 57,5 56,1 – 62,9 60,2 – 67,9
Obseg imam 15 cm. Torej je moja idealna teža od 50 do 55 kg? Saj, jaz si želim imeti ponovno 50 … V bistvu sem jih imela že 60, ampak sem shujšala na 37 in se mogla zrediti nazaj vsaj na 50 kg … Pa sem bila en čas boljše in sem se še zredila 4 kg, zdaj mi je pa žal, ker si nisem več všeč in bi jih rada spet imela 50 … Ne vem pa, zakaj mi ne uspe, če pa delam vse kar lahko, maksimalno … Za zajtrk npr. danes sem pojedla namočene ovsene kosmiče, jogurt in kavo, za malico pol jabolka in rezino lubenice, za kosilo pa tuno, koruzo in en kuhan krompir (kot solata). Potem malico bom 2 paradižnika, večerjo pa korenčkovo juho. To je pomoje okrog 1200 kcal … A je še to preveč?? :O
Hvala za odgovore:)
Daj sprosti se……….po moje, da preveč kalorije šteješ in se cel dan obremenjuješ s tem kaj, koliko in kdaj boš kaj pojedla. 1200 kcal dnevno je premalo.
Samo iz radovednosti – zakaj pa raje celega jabolka ne poješ – lubenico pa poješ naslednji dan? Ne vem sicer kje bi bila fora pri tebi, kar si napisala je po moje super zdrav primer jedilnika. No ja, zagovorniki glikemičnega indeksa bi me hitro okrcali, da imajo lubenica, krompir, koruza in kuhan korenček prevelik glikemični indeks, ki ti preveč sladkorja prehitro nabije v kri.
Lahko pa, da je tvoj organizem zaradi premalo zaužitih kalorij naredil “blokado” in varčuje maščobo za hude čase. Predlagam, da med vikendom uživaš, se sprostiš in pri hrani malo pregrešiš. Ne biti tako stroga do sebe, mlada si še in nima smisla zapirati se v začaran krog shujševalnih diet. Telo ti bo hvaležno vrnilo.
Upam, da bo kaj pomagalo. Glavo gor, nasmešek na obraz, v ogledalo se poglej in se sprejmi takšno kot trenutno si. Vse se namreč začne in konča v glavi.
Pol jabolka pojem, ker polovičko dam morskemu prašičku 😀 Lubenico sem jedla skupaj z bratoma. Zajtrkujem zgodaj zjutraj, ker ne morem spat bolj dolgo kot do 7h. Bom potem pač mogla še bolj pazit glede GI, upam da mi bo uspelo izgubiti še vsaj 3 kg. Pri 50-51 kg sem si bila všeč … Zdaj sem predebela 🙁 Ampak me je pa tudi malo strah, ker še nisem dobila menstruacije in je nimam že več kot 2 leti. 🙁 Ne vem kaj naj naredim 🙁 Hvala za vzpodbudne besede, to mi veliko pomeni, ampak v meni je še močna volja (ne vem kako bi drugače napisala) do hujšanja. Kadarkoli kaj pojem, me močno peče vest 🙁 Ko bi lahko to anoreksijo izbila iz glave :((
Srečen morski prašiček, ki ima tako pozorno lastnico :-).
No ja, nazaj k tvojem problemu. Ko si pisala, da si imela samo 37 kg sem razbrala, da se bojuješ z anoreksijo – težko pa je to kar direkt napisati. Nikoli ne veš kako se bo oseba na drugi strani na to odzvala. Pri tebi torej stanje ni nedolžno. Sploh, ker zaradi nakopičenih težav tudi menstuacije nimaš že 2 leti. Bodi prijazna sama do sebe, pojdi k osebnemu zdravniku in mu zaupaj svoje težave. Vem, težko bo storiti prvi korak. Ampak nekje je treba začeti – veliko si storila že s priznanjem, da imaš težave. Punca, 17 let imaš, ne pusti, da ti najlepša leta uidejo zaradi tega.
Tukaj gor nas je en kup gospodinj in mam, ki med ubadanjem z otroki in gospodinjskimi opravili naredimo vsaj sto počepov na dan, kolesarimo, laufamo, skačemo, smo skratka cel dan v pogonu, pa se kilogrami vseeno nabirajo. To očitno ni dovolj, da bi kile šle adijo. Tudi pol ure kolesarjenja je bolj tako tako, če človek želi na ta račun shujšati ali oblikovati postavo.
Mislim, da bi bilo zate dolgoročno bolje, če bi se resneje lotila nekega gibanja in si okrepila mišice. Potem boš videti precej drugače, pa tudi zdrav apetit boš dobila. A glede na to, da imaš težave in si se že srečala z anoreksijo, ne bi bilo neumno, če bi se pogovorila s kakim strokovnjakom, terapevtom … Kdo ti je pomagal takrat, ko si imela 37 kg?
Na spletu poglej, ali obstaja skupina za samopomoč ali kaka posvetovalnica (jaz sem na hitro našla svetovalnico MUZA), ker se mi zdi, da še vedno rabiš neko podporo.
Glede na to, da še vedno nimaš menstruacije, je telo še vedno v kriznem programu – ko mu gre slabo, najprej izklopi sisteme, ki niso nujni za preživetje, in to je med drugim reprodukcija oziroma menstruacija. Torej se očitno še vedno premalo oziroma neprimerno hraniš … morda je razlog kje drugje, zato pa res ne bi bilo neumno, če bi šla kam na strokoven posvet oz. poiskala dodatno pomoč. Pa najdi si eno laskavo ogledalo nekje 🙂 Trgovinska imajo takšno razsvetljavo, da tam po mojem niti najlepše manekenke ne izpadejo dobro.
Tukaj bom dodal le še to, in upam da me bo tale nesrečni deklič slišal… Anoreksija oziroma motnje hranjenja povzročajo:
– Slabokrvnost
– Aritmijo srca
– Osteoporozo
– Prenizek oziroma previsok krvni tlak
– Izpadanje las
– Kronična utrujenost
– Nespečnost…
In še veliko več. Res veliko več! To je le peščica bolezni.