prosim pomoč
Naj na kratko opišem, kaj me teži. Pred 15 leti sva skupaj zaživela, on vdovec z 2 majhnima otrokoma, skupaj so se nama rodili še 4. Problem je nastal, ko sta pastorka dopolnila 18 let. Eden pred 2 leti , druga pred pol leta. Skrbim zanju odkar sem prišla k hiši, hodila v šolo na govorilne, na prireditve…, partner dela že od nekdaj od jutra do večera. Imava skupaj dejavnost, jaz dopoldne delam v firmi, popoldne je rezervirano za otroke, gospodinjstvo.. Pomoč rabim zato, ker sta se pastorka spravila name verbalno in tudi fizično sta se že spravila na svojega očeta in tudi name. Oče se pravi partner vse pometa pod preprogo in se je še bolj zakopal v delo, o pogovoru kaj narediti sploh noče slišati, mene pa vse skupaj razžira in prihajam v hišo, ki naj bi bila moj dom, v strahu kdaj se bo spet pojavilo vpitje, razbijanje z vrati, omarami in sočnimi kletvicami. Sama se tega vpitja izogibam, ampak v telesu mi kar vse odpoveduje. Vse skupaj zadnja pol leta težko prenašam in vedno bolj vidim izhod da zapustim partnerja in odpeljem otroke, vendar KAM? Na starše nimam kaj računati, ker ima mama še s seboj probleme in tudi sama rabi pomoč. Zadnjič je prišla pastorka domov ob polnoči, mi smo spali in začela metati stole po hiši in razbijati pohištvo. Zbudila je celo hišo in vreščala na ves glas, bolj ko smo jo poskušali pomiriti slabše je bilo. Niti se ne ozira na to da so v hiši še drugi otroci in dojenček. Malo je tole vse skupaj zmedeno napisano vendar ne vem na koga naj se obrnem, ker sem čisto potlačena na dno. Vem da moram uiti iz tega pa ne zberem dovolj moči. Partner mi ne stoji ob strani, in mi tudi sam zbija samozavest in mi govori da otroke bo imel on in ne jaz. S tem me samo straši vendar je dovolj da podvomim vase. Zavedam se tudi tega če oddidem bo zame bolje, ker ne bo več psihičnih pritiskov tako s strani partnerja in njegovih dveh otrok.Nisva poročena živiva v izvenzakonski skupnosti in me tudi zanima kakšen je postopek skrbništva.
Hvala za odgovore res vam bom hvaležna
Pozdravljeni!
Najprej se vam opravičujem za pozen odgovor. Razumem vašo stisko. Zavedajte se, da niste dolžni prenašati nobenega nasilja.
V primeru ponovnega razgrajanja s strani pastorkov vam svetujem, da pokličete Policijo, saj niste dolžni prenašati nasilja (ne verbalnega, psihičnega, fizičnega,..), prav tako ne vaši mladoletni otroci. Po zakonu o preperčevanju nasilja v družini ste dolžni zaščititi mladoletne otroke pred kakršnimkoli nasiljem. V nasprotnem primeru otroke zaščitijo pristojni organi.
V vašem primeru, ker ste žrtev nasilja, se lahko začasno umaknete v Varno hišo, Materinski dom.
Dlje časa trajajoča izvenzakonska skupnost je po zakonu izenačena z zakonsko skupnostjo, tako se tudi glede skrbništva ureja na Sodišču. Glede dodelitve otrok v vzojo in varstvo se lahko obrnete na pristojni Center za socialno delo, kjer vam bodo dali natančnejše informacije.
Srečno!