Prosim, pomagajte
Lepo pozdravljeni!
Postavljena sem v situacijo, za katero se je zdelo, da se me nikoli ne bo dotaknila. Imam brata (star je 27 let, jaz sem starejša), ki mi je prejšnji teden priznal, da je eno leto na trdi drogi. Igle ne uporablja, se pa drogira s folijo. (Žal oz. na srečo, še vem ne, kako se to počne). V trenutku se mi je podrl svet in sploh nisem znala odreagirat, saj si nikoli nisem predstavljala, da se bom morala ubadat s tem. Povedal mi je, da se je odločil s tem nehat in je že en teden na metadonskem zdravljenju. Rada bi mu pomagala, pa ne vem, kako! Živi v 100 km oddaljenem kraju, baje so v njegovi družbi sami odvisniki, ki se jih sicer trudi izogibati, pa mu ne uspeva najbolje. Imava samo mamo, ki pa tudi ne živi v njegovi bližini. Prosil me je, da ji tega ne povem. Ne vem, kaj naj! Problem je tudi v tem, da mu grozi odpoved delovnega razmerja (zaradi stečaja podjetja), ima najemniško stanovanje, v katerem živi sam in je finančno čisto na tleh. Jaz sem poročena in moj mož se noče poglobit v nastalo situacijo in se dela, da se to njega ne tiče. Sicer sva se o tem pogovarjava, ampak nekako se noče vpletat. Tudi midva živiva v najemniškem stanovanju in se vsak dan sproti boriva za preživetje.
Prosim, svetujte, kaj lahko sploh naredim, da mu pomagam! Kako naj se z njim pogovarjam, kaj naj mu svetujem, kako naj na tako daljavo sploh kaj naredim?
Najlepša hvala!
Stoj mu ob strani, ne obsojaj ga in vsaj zaenkrat mu ne razlagaj o svojih problemih (očitno sta si kar blizu, če ti je priznal – trenutno ima svojih problemov dovolj). Priznanje verjetno pomeni, da se je resno odločil vztrajat in se zdravit. Povej mu, da si ponosna nanj, da se je odločil za zdravljenje, vendar mu ne daj občutka, da to dela zate – tak pritisk je lahko pretežko breme.
Upam, da mu bo uspelo!!!
Lp
Predlagam ti, da se po pomoc obrnes na katero od drustev za pomoc zasvojencem, npr. drustvo Up ali Projekt clovek. Tam imajo razne programa in pa preko njih lahko posljete brata v komuno. Nocem ti zbijati poguma, ampak moja izkusnja je taka, da se od droge skoraj nihce ne odvadi brez strokovne pomoci (ali komuna ali vsaj kaksna skupinska terapija al pa kaj takega). Kajti, ko se zasvojenec odloci da bo nehal, ponavadi kmalu spet zapate v isto, sploh ce ne zamenja okolja in tako gre v nedogled (pri nas se je vleklo deset let). TAko da ga zmotiviraj naj gre kam po pomoc, sama mu bos namrec tezko pomagala. Metadonski program pa je v 80 procentih, zal. neuspesen in lahko ob zlorabah metadona pripelje do se vecje zasvojenosti.
Zdravo
mislim da ima vixen prav in da bo najbolje da mu stojiš ob strani in ga ne obremenjuješ s svojimi problemi pač pa mu pomagaš po najboljših močeh. glede družbe in ostalih stvari pa mislim da mora to definitivno zamenjati, kajti ko se bo pozdravil in če bo prišel v isto družbo, bo tudi nazaj padel v drogo. poznam fanta ki je bil na istem in ni zamenjal družbe, potem pa je prišel iz zdravljenja pa je padel nazaj, tako da….
upam da ti bo uspelo
držim pesti
lp, tanjica
Taprvo kr bi jest naredu bi se mal zamislu nad tvojim možom,potem pa neglede na vse odšel pomagat Bratu se za neki časa odselil k njemu in ga polagoma poskusil pripraviti za vstop v komuno saj je to skoraj da edina in prava možnost če mu nebo uspelo z metadonom!!!
Ne se preveč sekirat k ti nau nč pomagale ne tebi ne njemu bodi trdna na začetku še posebej zato ker on prav nič ni !!!!
Nemu pokazat obupanosti ampak sam trdno šibi s svojimi ideuami nprej če bo tebe vidu obupano in netrdno m to nau nč pomagal sej te ma rad sigurno te ma ampak to ne sme bit njegov razlog za prenehat,!!!!
Upam da Razumeš jest ti govorum s svojih iskušen k vem kako so stvari vplivle name k sem bil v isti podobni situaciji kot on!!!
Vse bo še ok…..
Torej človek se ne drogira z folijo ampak s pomočjo folije na kateri je heroin in pod folijo je običajno prižgan gorilnik. Ko se začnejo izločati pare, jih oseba – uporabnik(ca) heroina skuša čimveč vdahniti. Ob tem pridejo hlapi heroina preko pljuč v možgane, kjer sprožijo klasiČno reakcijo zadetosti.
Folija je za tiste, ki se še ne morejo odvaditi uporabe drog veliko bolj varna, ker se preko folije ne prenašajo infekcije kot so virusi HIV, hepatitis C itd, ki se prenašajo preko okuženega pribora.
TODA POZOR, TUDI Z UPORABO HEROINA PREKO FOLIJE POSTANEŠ ODVISEN OD HEROINA IN SE LAHKO PREDOZIRAŠ.