Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Prosim odgovorite

Prosim odgovorite

Prosim, če mi lahko odgovorite na vprašanje pod NENADNA VRTOGLAVICA-BAJBI. Zdaj se mi je v dveh tednih spet nekajkrat čudno zavrtelo, med sedenjem pri mizi se mi je kar naenkrat zavrtela soba. Traja kakšno minuto, nato mi postane vroče v glavo in se umirim. Še dolgo sem potem pod pritiskom zaradi tega, ker razmišljam vse mogoče, kot sem že enkrat napisala. Bila sem pri zdravniku, mi je pregledal kri, dejal da je vse vredu in da zato niso potrebne nadaljnje preiskave. Ali menite, da bi obiskala kakšnega specialista, šla na CT ali kaj podpbnega? Venomer razmišljam o tem in se zato res slabo počutim. Prejšnji tedem sem se zbudila in se mi je soba vrtela, sem vsa panična poklicala dežurnega zdr, je rekel da je to lahko posledica ležanja in da naj vzamem Lexaurin , potem sem zaspala. Res vas prosim za karseda izčrpen odgovor, ker sem res obupana in ne vem na koga se naj še obrnem. Vsi me imajo za hipohondra, mene pa skrbi, ker imam majhno hčerkico in kaj bo brez mene. Mislite, da sem samo stresna in panična? Te stvari so se mi začele dogajati nekaj mesecev po porodu pred tremi leti ( hitro razbijanje srca, panika, zdaj vrtoglavica… ).Oprostite za nekoliko zmedeno pismo. Razmišljam tudi o alternativni medecini. Prosim za vaše mnenje ter srečno v novem letu lp

P.S. Vsako jutro se zbudim z bolečinami v vratu. Mogoče je krivo to?Kako ukrepati?

Pozdravljeni!

V nadaljevanju vam pošiljam INTERVJU O VRTOGLAVICI, ki je objavljen v lanskoletni reviji ZDRAVJE. Na vprašanja novinarke sem odgovarjala o težavah v povezavi z vrtoglavico.

Vrtoglavica pomeni lažni občutek, da se sami vrtimo v svetu, v prostoru ali pa da se okolica vrti okoli nas. Sodi med najpogostejše pritožbe pri družinskem zdravniku. Večinoma je vrtoglavica neprijetna, a nenevarna posledica motnje ravnotežnega organa, redkeje pa je tudi znanilec resnejših bolezni.

Pojavi se lahko tudi pri zdravih ljudeh, med plovbo, na vrtiljaku ali celo med gledanjem filma. Kadar se vztrajno ponavlja in jo spremljajo druge težave je zelo moteča. Ker je z vrtoglavico težko živeti, skorajda vsi, ki jih spremlja dlje časa, obiščejo zdravnika ugotavlja asist. mag. Danica Rotar Pavlič, dr. med., ki dela v Splošni ambulanti Vnanje gorice: “Mlajši čakajo dlje, starejši pa pridejo hitro, tudi zaradi strahu, da se bliža možganska kap.”

Zakaj se nam zvrti?
Razlogov za vrtoglavico je po njenih besedah precej, čez 300. Razdelimo jih lahko v nekaj osnovnih skupin.
1. Ušesni (otogeni) vzroki
Težave so povzročene zaradi motnje na področju slušnega in ravnotežnega aparata. Najpogosteje gre za vnetja notranjega ali srednjega ušesa. Včasih je vzrok celo v zunanjem sluhovodu. Značilen primer je, ko ušesno maslo zamaši zunanji sluhovod in nekateri ljudje to že doživljajo kot blago neprijetnost, oziroma rahlo vrtenje. To je najenostavnejši vzrok vrtoglavice.
2. Vrat in zatilje in žilje (vertebrobazilarno področje)
Gre za spremembe v žilnih in tudi kostnih strukturah. Huda obraba vratne hrbtenice lahko povzroči težave z nestabilnostjo, glavobolom, vrtoglavico, šumenjem v ušesih. Neprijetni občutki se pojavijo ob hitrih obratih vratu in premikih glave ob sunkovitem pogledu navzgor ali navzdol.
3. Očesni vzroki
Tudi vid in ravnotežje sta povezana, kar se kaže v očesno-ravnotežnem refleksu. To največkrat spoznajo tisti, ki so opiti. Če s pogledom fiksirajo okolico, se jim vrti manj, če zaprejo oči pa bolj.
Očesni refleks nam pomaga in nas rešuje tudi pri nekaterih obolenjih notranjega ušesa. Hudo škiljenje, povečan očesni tlak (glavkom) in druge motnje vida lahko ob glavobolu povzročijo tudi vrtoglavico. Omotičnost, težave z orientacijo v prostoru ali celo blaga vrtoglavost se lahko pojavijo ob napačno postavljeni dioptriji, ki povzroči tudi počasnejše branje, kar posebej ovira reševanje testov, nalog. Tako enostavna stvar torej pomembno vpliva na počutje samega posameznika in njegovo uspešnost.
4. Zdravila in alkohol
Sredstva, ki povzročajo odvisnost, in nekatera zdravila lahko povzročijo vrtoglavico, predvsem zdravila za zdravljenje povišanega krvnega tlaka in nekateri antibiotiki.
5. Presnovne bolezni
Kadar sladkorna bolezen ni dobro vodena in nastopijo stanja hitrega padca sladkorja (hipoglikemija), je slednje lahko vzrok vrtoglavice. Omotičnost in vrtoglavost lahko povzročijo tudi bolezni ščitnice.
6. Drugi razlogi
Sem sodita morska in potovalna bolezen, pa tudi psihogeni vzroki, ko vrtoglavico spremljajo napadi tesnobe s hitrim dihanjem.

Močno in nenadno
V ravnotežnem organu v notranjem ušesu imamo sistem treh polkrožnih kanalov s tekočino, ki nas obveščajo o položaju našega telesa. Kot se obrabljajo sklepi pri starejših, se obrablja tudi otolit (ušesni kamenček) v notranjem ravnotežnem organu. V polkrožnih kanalih se pojavijo majhni koščki kalcijevega karbonata, ki so podobni plavajočim smetem. Lahko se pojavijo tudi po poškodbah glave in infekcijah. Ob hitrih skokih, dvigih in obratih glave se delčki lahko premaknejo in s tem sporočajo drugačno informacijo o tem, kje se nahajamo, kot bi jo sicer posredoval naš ravnotežni organ. Nejasnost sporočil v centralnem živčnem sistemu dojemamo kot vrtoglavico.
Vrtoglavica se dostikrat prepleta z omotico, slabostjo, nelagodnim občutkom v glavi, šumenjem in podobnim. Pomembno je, da pri zdravniku svoje težave natančno opišemo, tudi nekatere, ki nam zdijo nepomembne (na primer težave z vidom, vratno hrbtenico). Opisati moramo, kako »se nam vrti«, kdaj se vrtoglavica pojavlja, koliko časa traja, kaj jo je sprožilo, in ali ji je pridruženo šumenje, izguba sluha, slabost in bruhanje.
Za najpogostejšo, nenevarno občasno vrtoglavico (paroksizmalni pozicijski vertigo), je značilno, da se pojavlja v epizodah, napadih. Ti napadi trajajo deset minut do pol ure. Nastopijo pri hitrih obratih vratu, pri nenadnih sestopih (s stola, stopnice, pločnika), ali že samo z obratom v postelji. Če teh dejavnikov ni, tudi vrtoglavice ni. Ko pa nastopi, je zelo močna, zato se je velikokrat ustrašimo. Predvsem se pojavlja po 50. letu in je pogostejša pri ženskah.
Pri starejših je vrtoglavica pogostejša, ker drža ni več pokončna, pojavi se ateroskleroza, pogosta so tudi zdravila za uravnavanje krvnega tlaka. Vrteti se nam začne, če hitro vstanemo s postelje ali ko vzamemo zdravila za znižanje tlaka. Stanje se takoj izboljša, če se nazaj uležemo (pri hujših boleznih ali pri virusno povzročeni vrtoglavici ta ukrep ne pomaga). Pojavu se izognemo, če malo poležimo in ne vstanemo takoj, ko zaslišimo budilko ali ptičje petje.

Kdaj je nevarna?
Skrb zbujajoče je, kadar vrtoglavica nastopa postopno, vedno pogosteje in močneje, ter je spremlja še izguba sluha (običajno na eni strani) ter druge motnje (motnje govora, vida). Počasno a vztrajno pojavljanje vrtoglavice je značilno ob tumorjih, vendar je tudi tu, če vzrok hitro ugotovimo, pot do ozdravitve mogoča.
Na srčno žilne bolezni ob vrtoglavici posumimo, kadar živimo tvegano. Če vrsto let kadimo, jemo nezdravo hrano, čezmerno uživamo alkohol, lahko tudi iz tega marsikaj sklepamo. Čezmerna telesna teža, holesterol in visok krvni tlak so pomembni dejavniki tveganja za nastanek srčnožilnih bolezni. Vrtoglavost se v tem primeru lahko pojavi nenadno, hkrati pa tudi občutki mravljinčenja ali mrtvičenja področja okoli usta ali na obrazu. Možni so tudi nehoteni gibi rok, težave z govorom, pisanjem, motnje okusa in voha. Ti simptomi lahko kažejo na žilne spremembe, na stanje pred kapjo, ali že na samo možgansko kap.

Brez hitrih gibov
Zdravljenje vrtoglavice odpravlja simptome in ne vzrokov, pojasnjuje asist. mag. Danica Rotar Pavlič: “Bolnikom s ponavljajočo se položajno vrtoglavico svetujemo, naj ne delajo hitrih gibov, saj s tem preprečijo premaknje lebdečih delčkov v tekočini notranjega ravnotežnega organa. V tujini se je že razvila posebna fizioterapija, kjer z desetminutnimi manevri premikanja glave dosežemo, da se ti delčki postavijo na pravo mesto in ne povzročajo težav. Pravzaprav gre za enostavne postopke in upamo, da jih bomo kmalu začeli uporabljati tudi v Sloveniji,saj bi lahko bolnika s temi manevri zdravili vzročno.”
Paziti moramo tudi na prehrano. Slana hrana in alkoholne pijače spremenijo osmolarnost tekočine v polkrožnih kanalih ravnotežnega organa. Nekateri raziskovalci menijo, da tudi to lahko sproži napad vrtoglavice. Zato so ob novem letu ali drugih praznikih napadi vrtoglavice pogostejši.
Za vrtoglavico obstaja tudi zdravilo betahistin, ki ga zavarovalnica odobrava samo pri Ménièrovi bolezni. V tujini ga priporočajo tudi za druga stanja vrtoglavosti. Zdravilo olajša simptome, vendar asist. mag. Danica Rotar Pavlič opozarja, da je dolgotrajno jemanje škodljivo: “Nekateri bolniki ga jemljejo več let. Vse raziskave pa ugotavljajo, naj so zdravila za lajšanje simptomov dobra le za krajši čas, da ublažijo težave, vzroka pa ne odstranijo. Pomembno je, da organizmu omogočimo, da sam vzpostavi ravnotežne reflekse in sicer s tem, da betahistin jemljemo le v obdobju, ko so težave najhujše. Z zdravili torej ublažimo najhujše simptome, ki so včasih tako hudi, da povzročijo bruhanje. Ko se stanje umirja, jih moramo čim prej prenehati jemati, da se naravni refleks ponovno vzpostavi.”

OKVIR1
Ko je krivo virusno vnetje
Ob virusnih vnetjih dihal se lahko pojavijo tudi vnetja notranjega in srednjega ušesa. Za razliko od bolezni, ki se jih bojimo (tumor, kap), pri virusnem obolenju vemo, da smo bili v stiku z obolelim, pojavi se kihanje, draženje v grlu, rahle bolečine v ušesu in dvignjena temperaturo. Teh težav pri hudih boleznih ni.

OKVIR2
Potovalna bolezen
Ob vožnji po ovinkasti cesti, je največkrat slabo otrokom. V lekarnah so v prosti prodaji zdravila za blaženje simptomov, ki zmanjšajo občutek vrtoglavosti. Pomaga tudi, če se med vožnjo osredotočimo na eno točko, kar je pri nemirnih otrocih včasih težko. Pomembno je, da med vožnjo ne beremo, kar lahko to nastanek vrtoglavic pospeši. Obstaja tudi blazinica za vrat, ki prepreči prehitro obračanje glave in vsaj nekoliko ublaži živahnost otrok na zadnjih sedežih avtomobila. Pred potovanjem se izogibajmo obilni in težki hrani.

New Report

Close