PROSIM NUUUJNO POMOČ
sta mali rački še živi?
nimam nobenega nasveta, žal.
je pa lepo, da so taki ljudje na svetu, ki vsaj poskušajo pomagati po svojih najboljših močeh. Tudi če račk ne boste rešili, zapomnite si, da ste poskušali narediti dobro delo. In nekoč vam bo uspelo da boste neko žival, ali človeka rešili. Tisti občutek bo poplačal trud za nazaj (:
le pogumno, ni ga boljšega kot pomagati.
Račka ena je umrla :'(…ostala je še ena, vodo so imele vedno na razpolago vodo za čofotanje, vodo z solato za pitje po naročilu iz azila, ne vemo zakaj je mati umrla. Jedle so, pile so tudi, možno, da so bile bolne, nekaj so imele na hrbtu, kot nekakšna rana.
No ena je živa, zaenkrat se dobro drži je ješča, pije veliko, je na toplem, velikokrat jo nesemo na sonce, tako, da upam, da bo vsaj ta preživela.
Ostala je ena račka, ki je že velika, prostora nimam narejenega, da bi bila zunaj v naravi, dekler ne odraste, če bi ga naredila bi prišlo več, kot 100€ stroška to je zame ogromno denarja in si ne morem privoščiti, veliko časa jo imam na zraku a meni časa primankuje in jo imam v hiši, saj se je same zunaj v škatli ne upam pustiti. Raca iz dneva v dan je večja, zanima me kdaj lahko račko dam v naravo, ali je dovolj velika zdaj imam jo cca 1 mesec doma, ker dolgo v hiši je ne morem imeti, saj je katastrofalno od smradu pa čeprav ji podlago menjam večkrat dnevno. Sem vesela, da je preživela vsaj ena.
Sem jih že zdavnaj klicala in smo predaleč, od azila najbližjega sem oddaljena cca 2-3 vožnje stran, jaz pa časa nimam, da bi vozila 3 ure stran, sem tudi iskala, če bi jo kdo peljal pa zaenkrat se ni najdel človek. Svetoval mi je lovec, da naj dam račko tam v naravo, kjer so ostale račke in naj se nosi hrano zaenkrat 2x dnevno, potem 1x dnevno, potem vsaki drugi dan…in vedno manj, da se račka nauči samostojnosti in iskati hrano, omenil je tudi, da bi bilo bolje takrat, ko bi račka že letela in se s tem ubranila nevarnosti, to pa bo bolj težko, saj mi ne more po hiši leteti. Mogoče mi kaj uspe narediti.
Pa saj ne gre za najbližji azil, ampak za azil za divje živali. Azili, namenjeni hišnim živalim, nimajo kapacitet in znanja, da bi primerno poskrbeli za raco.
Še enkrat sprašujem, s katerega dela Slovenije si. Če iz azila niso pripravljeni priti do tja, bi se bilo povezati s katerim izmed društev, prepričana sem, da bi pomagali urediti prevoz.
Za raco je najboljša možnost, da gre v azil, da zanjo primerno poskrbijo, jo namestijo tako, da se nauči samostojnosti in šele nato izpustijo.
Težko je pomagati in svetovati nekomu, ki je tako skop z informacijami.
V azilu za prostoživeče živali torej race sprejemajo, vendar ne pridejo po raco, ker je predaleč, če prav razumem? Lahko napišeš, s katerega dela Slovenije si? Predlagala bi, da se povežeš z najbližjim društvom za zaščito živali in jih povprašaš za pomoč pri prevozu race v azil. Prepričana sem, da ne bodo odklonili pomoči in ti ga bodo pomagali zorganizirati (živali se namreč mnogokrat v prostovoljski navezi dostavljajo v azil čez vso Slovenijo, tudi sama sem že kdaj kakšno divjo “gostila” v naši kopalnici na poti med najditeljem in azilom).