Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Prosim nasvet in mnenje!!!

Prosim nasvet in mnenje!!!

Pozdravljene forumovke!

Vem, da ta tema ne spada na ta forum ampak vseeno upam, da bi boste pomagale in dale nasvet. Moji nečakinji sem prodala stanovanje. Sedaj bi radi, da bi ji jaz naredila darilno pogodbo, da ne bi plačala davek. Ali moram k notarju ali odvetnik?. Kaj menite ali je to drago? Hvala vam

LP, Marica

Ja k notarju obvezno.
Pa potem ona plača vpis v zemljiško knjigo.
Notar pa ni pretirano drag.
Mislim, da nekje okoli 5,000 SIT nisem pa povsem prepričana.
lp

Pozor! Mislim, da po novem plača davek, tudi če gre za darilno pogodbo. Daj preveri pri notarju!

mislim, da ima Analina prav. Darilne pogodbe so mozne le v prvem kolenu in se to le navzdol. Primer: jaz sem hotela podariti ocetu avto, pa to ni mogoce oz. placa se davek, on pa bi meni lahko podaril brez davka.

GREŠ K NOTARJU JE PA MALO VEČ KOT 5000 SIT KER ZDAJ NOTAR TUDI NESE V ZEMLJIŠKO KNJIGO, PA KLJUB TEMU BO PLAČALA DAVEK, KER NE GRE ZA PRVO KOLENO.

Darilna pogodba,pri kateri se ne plača davka, je samo če oče oz. mati nekaj podarita svojemu otroku. V tem primeru ne plačaš nič davka. Moraš pa pogodbo overovit pri notarju in ga plačaš glede na vrednost darila-nepremičnine, avta,..-neki procenti so. Meni je mami podarila avto v vrednosti 250.000,00 sit in je bil notar okoli 6.000,00 sit.
Če pa bi naprimer babica nekaj podarila vnuku, je pa najbolje, da babica podari najprej svoji hčerki oz.sinu in še le nato on/ona svojemu otroku, se pravi vnuku od babice. Tukaj gre samo za to, v katerem kolenu si je kdo, tako da se ti splača preveriti ali je bolje,da avtomatko ti podariš nečakinji, ali je mogoče bolje, da podariš najprej svoji sestri oz.brau in šele nato on/ona svoji hčerki naprej.

Upa,. da sem ti kaj pomagala

jaz**

ja, tudi za darilno pogodbo se placa davek, ta je pa odvisen od vrednosti stanovanja!

Živjo!
Po zakonu o davkih občanov, ki ureja tudi davke na darila, davka ne plačajo le obdarjenci prvega dednega reda (tvoji otroci in zakonec), vsi ostali pa žal morajo plačati. Mislim, da se glede višine davka bolj splača narediti kar kupoprodajno pogodbo in plačati 2% davek na promet nepremičnin (zavezanec je prodajalec), kot pa plačati davek na darilo (zavezanec je obdarjenec).
LP,
moyca

A je izvenzakonski partner tudi izenačen z zakoncem? Da ne bi bilo treba plačati davka?

Ja je, če sta skupaj tri leta, vendar morata to dokazati davčni upravi. Menda se dokazuje z enakim stalnim bivališčem, pa če res pošta hodi na isti naslov. Ko sem vprašala če šteje zraven tudi to, da nisem samohranilka na CSD-ju mi pa niso znali povedati ali kaj pomaga.

LP
J.

Darilne pogodbe so možne le v prvem kolenu torej starši podarijo otroku, in v drugem kolenu, stari starši podarijo vnuku. V ostalih primerih darilne pogodbe niso možne.
Notar pa drugače pri darilnih pogodbah ni tako drag, pogodbo itak lahko napišeš sam, pa jo potem notar overovi.

Stari starši lahko z darilno pogodbo, ki je oproščena davka, podarijo vnuku. Samo otrok teh starih staršev, oziroma starš od tega vnuka, ki bo darilo dobil (upam, da nisem zakomplicirala), mora napisati, da se tej stvari odpove. Preverjeno, tako smo uredili pri nas.

Davek na promet z nepremičninami je pri kupoprodajni pogodbi 2%. Če gre za darilno pogodbo med teto in nečakinjo (t.j. drugi dedni red) pa je % višine davka odvisen od vrednosti darila in je najmanj 5% (večje vrednosti je darilo, večji je že % za odmero).

Sicer pa pokliči na svojo davčno izpostavo.

Hvala vse za odgovre.
Bom najprej naredila darilno pogodbo sestri, nato naj sestra podari svoji hčerki tako kot mi je svetovala jaz…..
Mislim, da takrat ne bo plačala davka?

LP, Marica

Mislim, da ti nič ne pomaga, če daš najprej sestri, ker potem njena hči sicer ne plača davka, ga bo pa najprej sestra – če imam prave informacije. Pač ni prvo koleno – velja zakonca med sabo ali starši – otroci. Mislim, da se ne motim, sicer naj me kdo popravi. LPM

New Report

Close