prosim nasvet
Lep pozdrav!
Tudi pri nas v družini imamo problem z alkoholom. Rad ga spije moj oče (občasno), zelo rada pa ga spije tudi moja sestra.
Prvič smo opazili, ko se ga je napila zaradi enega fanta. Poklicat sem jo šla v njeno sobo za na večerjo in je negibno ležala na postelji. Ni mi odgovorila, na odeji pa sem opazila moker madež. Takoj sem poklicala mamo in ugotovila je, da se je napila in posledično polulala. Poklicala je zdravnika, ta jo je pregledal in z rešilcem napotil v bonišnico na izpiranje. Bili smo v strahu, da ni pojedla še kakšnih tablet, vendar smo kasneje izvedeli, da niso bili prisotni (samo alkohol). Sledile so dolge ure in dnevi pogovorov in vedno smo zaključili, da je bila žalostna in potrta, ker jo je fant zapustil. Starši so ji nekako verjeli.
Ker sem mlajša sestra, sem rada brskala po njeni omari, si kdaj sposodila kakšno njeno obleko…saj veste, pač je bila “starejša sestra”.
Potem sem nekega dne opazila med cunjami prazno steklenico od likerja, pa prazne piksne piva…
Spet pogovori, izgovori…mami pa še vedno v upanju, saj naša punca ne pije.
Zdaj je od tega minilo že kar 10 let, sestra ima že moža in krasno enoletno hčerko. Uredila sta si dom, vse za srečno življenje…toda na žalost ugotavljam…da še vedno pije. Na skrivaj…ko je mož v službi, samo v kanti za smeti so prazne piksne. Vem, da nista imela obiskov…in prepričana sem, da ona pije. Tudi zavohala sem jo že neštetokrat. Takrat se obnaša čisto drugače in jo imam pogruntano.
Kaj naj naredim? Saj razumem, najstniška leta, pa ljubezenski problemi, ampak kaj ne vidi malega bitjeca ob sebi, ne ceni dovolj tega, kar ima? Se ne zaveda, da lahko vse to izgubi, kaj če se kaj naredi, ona pa pijana… Imam sto in eno vprašanje in rada bi ji pomagala.Imam pravico kot njena sestra, da ji kaj rečem? Smili se mi njena hčerkica.
Če kaj omenim alkohol ali se pogovarjamo na to temo, ona enostavno presliši, zamenja temo ali kaj čisto drugega vpraša. Enostavno me ignorira.
Prosim za nasvet, pa kakršenkoli že je.
Lep pozdrav!
Vaši sestri se dogaja, da počasi pričenja toniti v svet alkoholiza. Dejstvo je, da ji popivanje zelo paše, saj misli, da na takšen način lažje premaguje vsakdanje probleme. Svetujem Vam, da se z njo pogovorite o Vaših opažanjih glede njenega alkoholizma. Vprašajte jo zakaj pije in kaj ji pijača pomeni Zelo mogoče je, da sestra ne bo pripravljena za pogovor na to temo oziroma, ker si svojega alkoholizma oziroma popivanja ne priznava. Pogovorite s tudi z njenim možem, če je tudi on zasledil podobna opažanja in svojimi starši. Če boste delovali skupaj in enotno boste močnejši, tako se ne bo mogla več izmuzniti neprijetnim pogovorom.
Svetujem Vam, da bi bilo dobro, če bi se sestra vključila v kakšno skupino anonimnih alkoholikov, kjer bi predstavila svoj pogled na popivanje in ga s pomočjo mnenj in izkušenj drugih ustavila.
Menim, da je dobro, da sestri poveš kar misliš. Nekako se naj postavi v položaj malega dekletca in opazuje svojo pijano mamo. Vendar je težko, ker pijanci dolgo ne priznajo, da so zasvojeni z alkoholom. Tudi moj mož, pravi da ni, pa se ga čisto vsak dan nažre, razen nedelje, ko je pa morast doma.
Treba je ugotoviti, kje tiči problem. Težko bi rekla, da je pijančevanje užitkarstvo. Zame ni, ker hujšega od mačka ni. Res pa je da alkohola kaj dosti ne prenesem in sem že po 2 deci kar precej luštna. Nek problem obstaja, da se tvoja sestra zateka k alkoholu, da začasno izginejo problemi. Poskušaj ji dopovedati, da s tem problem ne izgine, ampak ga le odloži na kasnejši čas, vmes pa lahko zaradi tega odlaganja izgubi tudi družino. Tudi jaz se spopadam z moževim alkoholom. Vem, da ne prenese da mu očitam pijančevanje, če rečem da naj se gre zdravit tudi nič ne nuca, sedaj ga poizkušam zainteresirati za kakšno stvar v momentu, ko pride ura, da rabi svojo dozo. No nekajkrat mi je uspelo, vendar zaradi drugih problemov, ki jih še imam 3 otroci in med njimi ena zasvojenka z heroinom, pa stresna služba in delo na kmetiji mi ne dopuščajo dovolj časa, da se vsem posvetim.
Pogovor mislim da bi za začetek pomagal. Sestra ti lahko reče da se ne vtikaj v njo, ampak je tvoja sestra in pojdi mimo njenega sarkazma in brezbrižnosti.