Prosim, čimprej mi svetujte!
Kaj bi to bilo?
Namreč pred mesecem in pol sem prišla iz bolnice po treh operacijah črevesja. Prva zaradi post radial stenoze, druga zaradi zarastline, ki se je ovila okoli črevesja in omenogočila prehod in tretja zaradi zaprtja stome.
Od takrat sem imela že dvakrat težave z želodcem, ko sem pojedla težje prebavljivo hrano me je začelo boleti v šalčki in po rebrih navzdol potem mi je bilo slabo in začela sem bruhati. Na blato sem šla malo. Po štirih dneh je minilo, šla sem veliko na blato in počutila sem se dobro. Potem je bilo tri tedne vse čisto normalno in zaužila sem gobe (vem neumno pa vendar pasale so mi) od takrat imam isti potek bolečine, bruhanje in močno peristatiko, ki se mi začne v trebuhu in potem kot, da mi plini ne gredo ven ampak naredijo svoje v črevsju( tudi tako se sliši) ob tem mi postane slabo. TO je trajalo ene tri dni, en dan sem bila boljša in potem je bilo isto, ko sem zaužila pomfri. Nato sem imela en dan post, ker nisem nič spravila vase in dva dni samo otriško hrano, frutke,itd pa kakšen kos kruha, govejo juhco skratka lahke stvari a se je ponovilo tretji dan (danes zjutraj). Šla sem k splošni zdravnici, ki pravi da je zaradi hrane, strasa in vseh teh posegov (pred tremi leti sem imela podobno operacijo zaradi gangrene). Trebuh je mehak, na blato grem, barve normalne, krvi ni, želodec tudi mehah. Klicala sem tudi svojega kirurga, ki je podobnega mnenja kot splošna vendar ima na sumu še vnetje žolča ali kamne čeprav dvomi zaradi uz., ki je bil delan v bolnici in ni kazal na nič posebnega. Prav tako je bil želodec bp, koloniskopijo sem delala in tudi dvanajsternik mi je med samo op. pregledal. Kaj bi to bilo? Kaj naj naredim da se bom bolje počutila in nehala bruhati? Ali bi bila preristatika in krči v žel. in črevsju lahko zaradi žolča oz. njegovo tekočine, ki se baje izliva v črevesje? Tako res ne morem več živeti, v bolnici sem shujšala za 15kg pa že prej nisem bila debela sedaj pa sem kost in koža in zaradi teh težav se ne morem zrediti. Kilo grem gor potem pa me zvije in spet gre kila dol.
Ali vi menite da je to zaradi op, slabe sluznice? Kirurg meni da zapore ni ker bi bruhala več in pretistatike ter plinov ne bi bilo. Ste podobnega mnenja? Kako naj si sama proti temu pomagam? Kakšna hrana in kaj proti plinom in tako hudi peristatiki, slaboti in krčem? Kaj menite o telovadbi, je primerna zame ali ne, zaradi pojava kile ali česa podobnega?
Hoditi tudi ne morem dolgo ker imam poškodovan živec na hrbtenici oz lokalne anastezije dalje. Napačno je bila dana in tudi prijela. Rezultat huda poškodba živca.
Pomagajte mi čimprej ker drugače bom znorela zaradi tega kar se mi dogaja.
Lepa hvala.
Obupana Maša
Spoštovani!
Glasna peristaltika je znak, da je na določenem mestu črevo ožje lai pa nanj nekaj pritiska. Ob hrani, ki pospeši prebavo že samo po sebi, je to še toliko bolj očitno. Dokler odvajate blato, je črevesje vsaj deloma prehodno. Zmerno gibanje (mogoče plavanje) bi masiralo trebušne mišice in črevesje toliko, da bi se prebava mogoče vsaj nekoliko izboljšala. Po operacijah na črevesju so težave relativno pogoste in dolgotrajne, ker ostanej onek teri deli črevesa še nekako uspavani. Načeloma lahko le pritrdim mnejem vaših zdravinokov v vupanju, da se bostanje le umirilo, da bi bilo bolj znosno.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
A potem mislite da gre za zožitev, kakšno zarastilino ali pri brazgotinah? Ker moj kirurg je mnenja da če bi bila zapora ali kaj podobnega ne bi bilo pretistatike in plinov. Se strinjate? Kri in voda pa sta popolnoma normalna. Ali to pomeni da me zopet čaka zožitev in operacije ker namreč ravno zaradi tega sem bila operirana. Zaradi post radial stenoze.
Naj povem da sem bila dva dni kot nova čisto nič mi ni bilo ne slabo in nič me ni bolelo danes pa imam spet močno peristatiko ki mi povzroča blage krče v spodnjem delu trebuha.
Hvala in lep dan
Spoštovani!
Težko mi je govoriti, ker se na trebuh spoznam bolj od daleč, nisem podrobno seznanjen z vašimi operacijami in obsevanjem, če prav razumem, pa tudi če bi bil, je trebuh pogosto precejšnja neznanka. Praviloma šumi trebuhu pomenijo, da je peristaltika prisotna, vendar lahko le na delu črevesja in pregledovalca celo zavedejo, da misli, da ni nič narobe. Res, zelo težko je postavljati sodbe o doganju v trebuhu, zato se pogosto prepuščamu opazovanju in čakanju, kako se bodo zadeve razvile.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik