Te informacije, da bi bila prosena kaša škodljiva nimam, bi vam pa vseeno pripročila, da vaši dojenčici dajete bolj raznoliko večerjo, lahko je to riž, zdrob, ajdova kaša, prosena kaša, polenta…
Bodite pozorni pri ajdovi kaši, da jo preberete ker so v njej pogosto še luščine.
Bom prevereli še v drugih virih ali je kaj resnice v zgoraj navedenem.
Res je, da so koristne, toda vseeno ima vsako živililo svoje lastnosti in jih priporočljivo uživati na določen način in v primerni količini. Tudi povsem navadno živilo pa lahko pomeni omejitev pri določenih boleznih.
Kar veselo uživajte proseno kašo in ostala žita.
Vsekakor je dobro da kašo pred kuhanjem operete, lahko s hladno vodo in jo date kuhati v hladno vodo. V času ko se voda segreva kaša absorbira vodo in nabreka. Lahko jo celo prejšnji dan namočite, tako bo kaša kuhana hitreje.
Če kaša vsebuje gluten potem bi to razložilo informacije o škodljivosti.
http://www.biomedcentral.com/1741-7015/9/23
Tole je ena izmed prvih dokumentiranih študij na temo “gluten sensitivity” torej je znanost še dokaj v povojih.
Bi bil pa previden bi vsesplošnem priporočanju žit. Zadeva je izjemno kompleksna in mislim, da bo trajalo še par 10 let preden pridemo do kakšnega zaključka toda do tedaj bom raje igral na varno karto in jedel krompir namesto žit 🙂
Gliadin, zonulin and gut permeability: Effects on celiac and non-celiac intestinal mucosa and intestinal cell lines.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16635908
Ljudje božji, kakšne bučke pa tu omenjate? prosena kaša najmanj škoduje od vseh žit. Nima glutena, če pa je bio(pomeni da so zrna malo manjša), je brez namakanja kuhana za cca 15 minut, samo prej se splahne z vodo. Koristna je glede želodčne kisline, ki je po večini zaradi zakisanosti telesa, tudi ulkusa in vseh prebavnih težav. Lahko jo uživate surovo(za otroke ni priporočljivo) ali kuhano, v prekmurju je tudi kot dodatek jedem(Bujta repa, Prosene klobase), lahko pa skuhate vsakršno jed ki bi jo iz riže z proseno kašo. Priporočam tudi kvinojo, amarant, saj imata v svoji sestavi veliko beljakovin, še posebej ljudem ki bi radi shujšali, ampak naj se ne naslanjajo samo na jedi, treba je tudi migat in to polno!!
LP
Mr_izi
Kakorkoli za dojenčka žita niso primerna! Zanj je izključno in samo dojenje do 6 meseca starosti, naprej pa postopno po žličkah dodajanje svežega sadja in zelenjave ob dojenju, ki naj traja do vsaj 2 leta otrokove starosti ali še več, kakor otroku in mami odgovarja. Veliko je raznolike sveže surove hrane, na katero navadimo otroka, da bo zdrav v prihodnje in bo razvil odličen odnos do hrane.