prosena kaša
Zadnjič sem v DM kupila proseno kašo od Alnature in jo pripravila za zajtrk svoji 9-mesečnici in sicer z vodo in sadjem (po navodilih na škatli). Pa ji je šlo kar na bruhanje in seveda nisva nič pojedli.
Imate ve mogoče kakšno idejo, kako ji naj naslednjič pripravim to proseno kašo z vodo, da bo bolj okusna? Res ne bi rada vrgla še skoraj polne škatle prosene kaše v smeti, pa še izredno zdrava je!
Hvala za vaše nasvete!
Kako pa veš, da ji je šlo na bruhanje ker ni bila okusna? Je navajena na tako teksturo ali pa sta do zdaj jedli bolj “zmiksano”?
V vsakem primeru ti ostane varianta, da jo ti poješ – saj je zdrava a ne?! Če pa tebi ni všeč, je pa ne dajaj niti otroku – saj veš, da “zavohajo” kaj si mislimo o nečem.
Sicer pa jo lahko pripraviš s sadjem (svežim ali suhim), ali z zelenjavo – za velike otroke pa celo z mlekom in medom – ampak meni je okusnejša na vodi in s sadjem ali zelenjavo.
Prosena kaša iz DMa je že v kosmičih in nimaš kaj miksati. Mi smo jo poskusili z adapt. mlekom in je bilo navdušenje veliko. Mogoče si odmerjala prepolne žlice, ker se ta kaša precej močno zgosti. Po par žlic jo uporabljam tudi za goščenje juh, sadnih kašic in kompota (kjer sadje zmiksam), pri sadnih kašicah ne dodam nič vode, ker jo naribano sadje že samo spusti, torej ne čisto po receptu s škatle. Če zadeva res ne bo šla v promet, jo lahko torej do konca porabiš za goščenje.
LP
čau.
jaz proseno kašo v takih primerih kuham na riževem mleku, dodam med kuhanjem suho sadje in potem še malo prelijem s kakim sojinim jogurtom, sicer je res lahko nekoliko pusta.
ne smeš je skuhati preveč suho, naj ima dovolj tekočine.
včasih jo mešam s kus-kusom, da okus ni tako izrazit.
lahko jo skuhaš z jabolkom ali pa čez naribaš grenko čokolado.
kar prepusti se malo domišljiji.
za začetek jo je fajn pomešat z nečim, kar otrok že pozna in mu je všeč – z jogurtom npr. kot sem že zgoraj omenila.
Alnaturina ni kaša, pač pa so proseni kosmiči, ki jih ni treba kuhati. Imam jih tudi jaz, vendar so zmešani z vodo res popolnoma zanič in me ne čudi, da je nista pojedli ne ti ne otrok. Te kosmiče jaz pripravim z adaptiranim mlekom, zraven pa dam posebej kuhano in zmiksano sadje (jabolko in suho sadje kot slive ali marelice). Tako pripravljena je zelo dobra, seveda pa je še boljšega okusa prava prosena kaša, ki jo skuhaš na mleku (15 min), zraven pa kuhaš še naribano sadje. Še celo moj starejši sin to rad poje – z dodatkom medu.
Najprej poskusi sama tiste kašice, ki jih ponujaš otroku. Če tebi niso všeč, je velika verjetnost, da jih bo tudi otrok odklanjal. Redki otroci so taki (se pa seveda najdejo), ki pojejo čisto vsako packarijo brez okusa, ki mu jo ponudijo. Taki so ponavadi zelo dobri jedci.
No ne vem, meni se pa tudi z navadno vodo sploh ne zdi zanič, pa tudi našemu malemu ne. Sicer mu pa navadno za malo okusa notri na koncu zmečkam kar banano in včasih dolijem še malo riževega mleka, ki zadevo še dodatno osladi. Zmaže cel krožnik brez problemov!
Tu je govora verjetno o Alnaturini proseni kaši, ki se prodaja v škatli. Te ni potrebno kuhati, ampak samo preliješ z vrelo vodo oziroma mlekom. Obstajajo pa tudi Alnaturini proseni kosmiči, ki jih dobiš v DM-ju v vrečki. Te pa je potrebno nekaj časa kuhati, vendar imajo meni na koncu še boljši okus (bolj sladikast). Morda poskusi s temi. In vsekakor ne enega ne drugega ni potrebno miksati!