Prosac med nosečnostjo – posledice pri dojenčku
Spoštovani,
vprašanje glede jemanja Prosaca med nosečnostjo sem že postavila na sosednjem foromu (ginekologija in porodništvo), kjer mi je zdravnik odgovoril, da so edini njemu poznani stranski
učinki odtegnitveni sindrom po rojstvu, v zvezi s čimer pa imate več izkušenj pediatri.
Ali mi veste povedati kaj več o tem, kakšne so te možne posledice jemanja prosaca med nosečnostjo, na otroka. V samih navodilih za uporabo piše še, da se tveganje za neprevilnosti (predbvsem srčne napake) zviša iz 1 na 100 dojenčkov na 2 od 100 dojenčkov. Prav tako, da se zviša tveganje za resno okvaro perzistentno pljučna hipertenzija novorojenčka.Mi lahko napišete kaj več o tem, ter o vam znanih posledicah jemanja prosaca na dojenčka?
Najlepša hvala!
Spoštovana,
Prozac v Sloveniji ni tako pogosto predpisano zdravilo kot v ZDA, zato je tudi izkušenj s potekom nosečnosti in morebitnimi zapleti pri novorojenčku zelo malo. Lastnih pravzaprav nimam prav nič.
Ker pa vem, da tudi v Sloveniji Prozac vzame marsikatera (depresivna) nosečnica – pa tega ne razglaša naokrog oziroma na ta podatek tisti, ki jemljejo anamnezo niso pozorni – nejverjetneje stranskih učinkov pri novorojenčku ni toliko, da bi vas moralo zaradi tega zelo skrbeti. Po podatkih iz literature (do internetnih podatkov ste očitno prišli tudi sami) določena tveganja seveda so – predvsem na račun “odtegnitvenih težav” pri novorojenčku. Ki pa niso usodna in praviloma ne zahtevajo intenzivnega zdravljenja.
Primarna pljučna hipertenzija res poteka težko, praviloma z znaki hude dihalne stiske. A je pri donošenih novorojenčkih izjemno redka, praviloma je povezana z obporodnim dušenjem ploda in izločanjem mekonija, ki ga novorojenček lahko vdihne, pri nedonošenčkih pa posledica vrste drugih bolezni zaradi nedonošenosti, ne pa z jemanjem antidepresivov.
Ker zdravniki poznajo kup “starejših”, bolj preverjenih in testiranih protidepresivnih zdravil (včasih so bila takšna testiranja dovoljena, danes so strogo prepovedana, zato za večino novejših zdravil ni podatkov in so odsvetovana v nosečnosti), pa vam svetujem, da se z vašim zdravnikom pogovorita o morebitni zamenjavi zdravila v času nosečnosti.
Srečno,