Propranolol
Spoštovani,
lepo prosim za nasvet in vaše mnenje. Zaradi paničnih napadov sem pred mesecem dni začela z jemanjem Parogena. Kot stranski učinek se mi pojavlja visoki pritisk (včeraj 150/99) in močan in hiter srčni utrip (115). Govorila sem s svojim psihiatrom, ki mi je dejal, da naj vzamem pol propranolola in počakam še deset dni, če se bo stanje umirilo. Jemala naj bi polovičko zjutraj in polovičko zvečer oz. pozno pop. Pridobila sem še drugo mnenje, ki pravi naj čez cel dan jemljem 1/4 (do cele tabletke). Ker ne vem kaj bi bilo bolje, vas prosim za nasvet. Srčni utrip imam recimo sedaj 109 in pritisk 129/78, ker ni tako visok kot včeraj predvidevam, da bo za umiritev dovolj 1/4.
Lepo prosim za vaše mnenje o najbolj primernem jemanju (kdaj in koliko?)
Hvala in lep pozdrav!
Propranolol je zdravilo, ki znižuje krvni tlak in upočasnjuje srčno frekvenco. Sedaj so v prometu tablete po 40 mg. Tablete so tako pripravljene, da bolnik lahko vzame celodnevni odmerek enkrat na dan (navadno v dopoldanskem času) lahko pa pol odmerka dopoldne in pol odmerka zvečer. Popoln učinek zdravila pričakujemo v teku enega tedna. Srečno.
Spoštovani,
zahvaljujem se vam za vaš odgovor. Zanima me še nekaj in vesela bom vašega ponovnega odgovora. Danes je 7 dan in pritisk ter srčni utrip se znižuje (zjutraj še 120/72 utrip 100 in zvečer 107/61 utrip 88). Zanima me kako je s prenehanjem jemanja? Ali ga lahko v celoti ukinem pp 10 dneh ali vzamem še polovičko ?
Najlepša hvala še enkrat!
Ko ugotovimo, da je neko zdravilo, dano v določenem odmerku, uspešno, in uspeh traja, postopno znižamo odmerke in po nekem času prekinemo terapijo. V konkretnem primeru bi priporočil vsaj še 2 – 3 tedne zdravljenje z nizkimi odmerki. Srečno.
Spoštovani,
iskrena hvala za odgovor in vaš čas. V kolikor lahko, bi bila vesela še naslednjega odgovora… Kakšni so ti minimalni odmerki s katerimi se terapija ukinja. Če prav razumem naj bi terapijo 40 mg jemala še 2-3 tedne in potem predvidevam, da zaključim z 10 mg? V kolikšnem času? 14 dni? Teden?
Ali ob takšnem odmerku 40mg in času (1-2 meseca) lahko pride do prevelikega znižanja pritiska in srčnega utripa?
In še vprašanje glede fizične aktivnosti ob zdravljenju… Ker mi polurna fizična aktivnost (orbitrek) pomaga pri zmanjševanju anksioznosti, me zanima ali je to primerno (fizični napor je kar konkreten) v času zdravljenja?
Še enkrat hvala in vse dobro vam želim.
Opustitev zdravljenja je v presoji zdravnika, ki je zdravilo predpisal. Mislim, da je v vašem primeru zdravnik predvideval kratko zdravljenje ( 6 – 8 tednov (?) in, da boste nehali jemati zdravilo po nekaj tednih tako da vsaki odmerek razpolovite po preteku enega tedna. Srečno.
Spoštovani,
zdravilo je bilo predpisano za blaženje stranskih učinkov Parogena in k zmanjševanju učinkov anksioznosti (umiritev parasimpatičnega živčevja) v času uvajanja. Ker je zdravnik trenutno odsoten, pregled pa imam konec januarja, ne vem kako sedaj….Na zadnje ko sem govorila z njim je dejal, da bomo videli po 10 dneh kako bo…
Prosim Vas še za mnenje kako je s fizično aktivnostjo med jemanjem tega zdravila?
Najlepša hvala še enkrat.