Prometna nesreča
Pozdravljeni!
Mama je imela v soboto prometno nesrečo kjer je utrpela lažje poškodbe.
Sedaj pa doma opažam, da se njeno zdravstveno stanje iz dneva v dan slabša, pokonci sploh ne more biti ker pravi, da se je vrti v glavi, če vstane pade po tleh, boli jo glava, vrat, hrbtenica. Je tudi psihično čisto obupana in pravi, da bo naredila samomor z obešanjem, pravi da se komaj brzda, da si ne bo kaj naredila in študira samo na samomor.
Hrane sploh ne je, jemlje edino Naklofen, na čase je tudi popolnoma odsotna, pravi, da je na čase zmešana. Pravi, da je popolnoma obupana, scagana, joče, vse je boli.
Klical sem na 112 ter povedal za njeno zdravstveno stanje ampak so me odslovili, da ji nič ni in naj počaka do ponedeljka, ko bo šla na kontrolo k osebnemu zdravniku.
V soboto, ko je imela prometno nesrečo je prvo iskala zdravniško pomoč v ZD kjer so jo pa napotili na nujno kirurško pomoč v bolnišnico.
Travmatolog na urgenci je pri mami ugotovil naslednje, citiram izvid:
“Poškodovana v prometni nesreči kot voznica os. avtomobila pri trku drugega vozila od zadaj. Bila je pripasana. Dogodka se spominja. V nezavesti ni bila. Bilo ji je slabo in je bruhala.
STATUS
Neprizadeta, orientirana, GCS 15.
Kardiorespiratorno stabilna.
Okvirni nevrološki status v mejah normale.
Očesni reži in zenici simetrični. Bulbomotorika in reakcija zenic na svetlobo b.p.
Glava je brez zunanjih vidnih znakov poškodbe. V skrajnih legah boleča in zavrta gibljivost vratu. PVM v torakalnem in vratnem delu občutljiva na gnetenje. Občutljiv tudi pritisk na spinosuse torakalnih vretenc.
Prsni koš simetričen respiratorno pomičen. Dihanje simetrično slišno, čisto.
Gibljivost TH je primerna.
Abdomen mehak, palp. neobčutljiv.
Medenica čvrsta.
Okončine simetrične.
RTG vratna hrbtenica, torakalna hrbtenica: brez zaneljivih znakov sveže poškodbe skeleta.
TH
Priporočam simptomatsko zdravljenje – analgetik v zadostnih odmerkih in postopno razgibavanje vratu do bolečine ter izvajanje vaj za paraverebralno mišičje. 2 do 3 tedne naj se izogiba prepihu, sunkovitim zasukom, dvigovanju posebej težkih bremen, sicer pa priporočam vzpodbujanje čim bolj normalnih delovnih aktivnosti.
DG
DISTENSIO MM COLLI ET DORSI”, konec citata.
Spoštovani gospod zdravnik kaj mi svetujete, kaj naj naredim z mamo, saj takole več ne bo šlo, njeno stanje se vsaj meni zdi resno in zaskrbljujoče . Kaj pravite Vi?
lp,
Marko
Spoštovani!
Mislim, da gre pri vaši mami za dve težavi, ki nista nujno neposredno povezani. Poleg težav zaradi nesreče, gre še za depresivno težavo, ki jo je nesreča lahko poslabšala. Težko pa verjamem, da ni bila podobna težava v (lahko blažji) obliki prisotna že prej.
Kar se tiče nesreče, potrebuje primerno terapijo proti bolečinam (zdravilo). Težave z vrtoglavico so dokaj pogoste pri poškodbi vratu, pogosto se težave nekaj dni po nesreči poslabšujejo. Napisan izvid razen natega vratnih in hrbtnih mišic ne opisuje drugih odstopanj od normale (kar seveda ne pomeni, da ne boli!).
Druga težava je psihična, ki utegne terjati posebno zdravljenje.
Kaj storiti? V opisanih okoliščinah menim, da mama potrebuje čimprejšnjo zdravniško pomoč. Klic na 112 ni najbolj praktičen in je preko tega težko opravljati dolgotrajnejše pogovore. Osebje 112 klice le prevezuje v pristojno enoto NMP.
Če zmore, naj se osebno oglasi v vaš ZD. Potrebuje:
1. pregled, s čimer bi se izključilo morebitne dodatne poškodbe, ki jih neposredno po nesreči ni bilo ogoče odkriti, oceniti okrevanje, predpisati primerno terapijo proti bolečinam
2. temeljit pogovor, kjer bi se lahko ocenilo psihično stanje oziroma ocenilo, koliko je “resna” grožnja s samomorom in seveda primerno ukepanje.
Primerno je, da jo spremlja nekdo od bližnjih. Do pregleda predlagam, da je ne puščate same!
Lep pozdrav!
Pozdravljeni!
Zdaj je nastal problem ker mama noče k zdravniku, hodi tudi komaj, vrti se ji, pa govori takšne stvari, da nima ne repa in ne glave. Mene še sedaj zmerja, ko ji želim pomagat in še vedno kar grozi s samomorom.
Celo noč nisem nič spal saj sem skozi dežural kaj počne ponoči.
Pred prometno nesrečo ni kazala znakov depresije no vsaj jaz nisem opazil.
Sedaj po prometni nesreči pa je to več kot očitno, cele dneve je v postelji, je popolnoma nič, proti bolečinam ima Naklofen, tarna pa skozi, da jo boli glava, možgani, vrti se ji ……
Gospod zdravnik kaj naj naredim?
Spoštovani!
Ja osebnega zdravnika nisem uspel dobiti, včeraj je prišla ven dežurna sicer komaj ampak je prišla (res ne vem kaj mora biti človeku, da pride dežurni ven).
Mamo je pregledala, dala ji je dve injekcije predpisala Asentro 100 mg, Eglonyl 50 mg in še nekaj proti bolečinam.
Potem sta tudi govorile okoli samomora, vendar je mama obljubila, da ne bo mislila na to, zdravnica je pa rekla, da tudi ne vidi, da bi bila potrebna hospitalizacija v Vojnik. Napisala ji je napotnico za KRG, vendar, če se bo stanje glave poslabšalo, vrtoglavica, slabost, bruhanje itd…
DO sedaj sem jo skozi pazil doma, danes pa moram službeno na eno izobraževanje in mama je zjutraj zopet pričela z grožnjami s samomorom in sicer z obešanjem ali rezanjem žil.
Želel sem, da bi bil ob njen njen prijatelj ampak ga odklanja potem njena mama ampak tudi ne. Sedaj mi pravi, da naj kar grem in naj ne skrbim za njo, da če bo imela mir pa, da ne bo nobeden vanjo dregal, da si bo lahko odpočila in, da si bo odpočila možgane bo OK.
Gospod zdravnik res ne vem kaj naj naredim? Zdaj samo postiti ne vem, če je najboljša odločitev, videti pa nobenega ne želi. Sam pa moram od doma.
Včeraj sem dežurni predlagal, da bi bila smiselna hospitalizacija ampak je zdravnica to odločno zavrnila mama pa še enkrat bolj.
IMate mogoče kakšno pametno idejo kako postopati v tem primeru?
Marko
Takole težko rečem, saj so vse informacije iz druge roke. Vsekakor stvar v taki meri ni povezana (le) z nesrečo. Terapija, ki jo je prejela, je načeloma primerna, terja pa precej časa, da doseže učinek. Ogroženosti ze samomor po netu ne morem oceniti in vam tudi ne morem predlagati drugega, kot da ponovno kontaktirate zdravnika. Še vedno menim da je najboljša možnost, da se ona oglasi v ambulanti, kot pa dežurni zdravnik pri njej, če je zaradi njenega stanja seveda to možno.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni!
Problem je ker mama ne želi iti sedaj k zdravniku zaradi tega ker pravi, da ima zelo slabe izkušnje z dežurnimi in, da bomo jutri šli z napotnico za KRG v bolnico.
Verjetno na KRG ne bomo kaj veliko urejali, ali pač?
Vseeno mislim, da je potrebna pomoč psihiatra in tudi morebitna hospitalizacija, se morda motim?
Nas lahko jutri iz KRG napotijo na psihiatrijo?
Kar se glavne težave tiče, ne boste na kirurgiji dosti rešili. Teoretično pa jo lahko napotijo naprej na psihiatrijo, če je na napotnici pooblastilo za napotitve. Verjetno je v tej situaciji smiseln pregled psihiatra. Če pa je nujna hospitalizacija, je takole težko oceniti.
Lp.
Pozdravljeni!
Hvala Vam za Vaš odgovor. Ampak jst sem že popolnoma nemočen.
Mama sploh ne želi, da bi bil prisoten ob njen pri zdravniku, tako je sedaj odšla sama, mobitel izklopila ter šla. Študira pa samo na samomor!
Glede na to, da je imela danes osebnega zdravnika sem le-tega uspel priklicati na telefon in mu povedal, ter mi je rekel, da bo upošteval to. Pri mami je problem ker zadeve nikjer ne pove in sedaj me je tudi strah kako bo sedaj naprej od osebnega zdravnika. Odšla je pa z avtomobilom.
Kaj naj naredim????????