Pozdravljeni
Z ženo vas prosiva za nasvete, kako ravnati naprej. 1.12. sva imela prometno nezgodo z osebnim avtomobilom. Na glavno cesto, ki poteka cca. 3km čez gozd, nama je skočila srna. Na tej relaciji ni postavljenega prometnega znaka za divjad. Žena, ki je bila voznica je odreagirala tako, da je srno obvozila, pri tem zapeljala na nasprotni pas ceste, se izognila čelnemu trčenju nasproti vozečemu avtomobilu in pri tem izgubila nadzor nad avtomobilom. Ponovno je zapeljala na najin pas, spet na dugega in na koncu sva zletela s ceste v potok, na najini strani. Trčenje je bilo silovito, saj od avta ni ostalo nič-totalka. K sreči se je avto zagozdil med dva debelejša drevesa, v nasprotnem primeru bi padla še globlje v narasel potok. Oba sva bila privezana z varnostnimi pasovi, sprožila sta se tudi AIR baga. Žena si je močno nategnila vratne mišice, hrbtenico in dobila razne udarce. Jaz sem se, še pred trkom, zaradi težnosti, ki je bila močno prenešena v levo stran, uprl z levo roko na zaponko varnostnega pasu in ga s tem odprl. Ob trku me je varnostni pas, ki je bil zdaj zategnjen na moji desni rami, zagrabil za ramo, z levo stranjo, ki je bila gibljiva, pa sem silovito udaril. Z glavo sem prvo razbil notranje vzvratno ogledalo in nato udaril v armaturko, točno med balonoma, katera sta se sprožila. Z levo stanjo reber pa sem udaril v volan, tako, da sem ga zvil skoraj za 90 %. Dobil sem pretres možganov, odprto rano nad levim očesom, katera je bila šivana v Celjski bolnišnici, nateg ramena, udarec v rebra, nateg vratnih mišic in hrbtenice in razne druge udarce. Mene so odpeljali z rešilnim avtomobilom v bolnico, ženo pa je moj oče kasneje odpeljal na preglede v bolnico. Jaz sem bil po nesreči popolnoma zmeden in neorientiran, zato so me obdržali tri dni na opazovanju. Zdaj se zdravima v zdravstvenem domu pri najinem os. zdravniku. Žena hodi na fizioterapije in ima hude težave z hrbtenico in vratom. Kasneje je tožila tudi zaradi bolečin na stegnu, katero ji je tudi močno oteklo. Po slikanju je os. zdravnik videl, da je na kolku ris in dal sliko na presojo ostalih zdravnikov. Ocene še ni. Jaz imam vseskozi močne bolečine v glavi, koncetracija mi je popolnoma padla in vačkrat mi v glavi “zablokira”-miselno, npr. ne morem se spomniti imena določenega predmeta. Zaradi udarca v glavo imam tudi težave z očmi, oz. močne bolečine predvsem v levemu očesu. Prestajam tudi bolečine v vratu, hrbtenici in ramenu. Bolečina na rebrih je že skoraj izginila. Zaradi glavobolov in slabosti sem moral prekiniti fizioterapijo na katero sva z ženo hodila skupaj. Začeli jo bomo izvajati po novem letu. Pri meni obstaja še ena težava, katera je posledica nesreče. Moje psihično stanje je popolnoma porušeno. Vsaki dan podoživljam nesrečo, kljub koncetraciji, da na ta trenutek ne razmišljam. Vedno znova se mi v misli vriva dogodek in ob tem tudi doživim manjši šok, včasih tudi zakričim. Oblije me znoj in dihanje se mi močno pospeši. Naročil sem se že za pregled pri psihiatrinji.
Žal vam dogodka in posledice njega nisem znal opisati krajše. Prosim vas, da nama pomagate z nasveti, katere res potrebujeva, namreč, še nikoli nisva imela podobnih izkušenj. Zanima naju, kako urejati stvari pri zavarovalnici glede poškodb. Vema, da še zdravljenje ni zaključeno, toda vseeno naju zanima postopek. Avtomobil je bil kasko zavarovan in sva že dobila zanj odškodnino. Pri tem sva na zelo veliki izgubi. Imela sva AO zavarovanje. Zanima naju kako je z zavarovanjem glede šoferja-lastnika žene in mene kot sopotnika-tretje osebe. Vsekakor nama je v prvi vrsti interes, da se pozdravima, čeprav popolnoma zdrava, kot prej nikoli ne bova, obenem pa mislim, da sva opravičena do odškodnine pri zavarovalnici. Kako in koliko pa ne veva. Avto in osebe so bile zavarovane pri zavarovalnici Maribor. Žena je kolektivno zavarovana preko službe pri zavarovalnici Slovenika. Tudi jaz sem kolektivno zavarovan preko podjetja.
Hvala za odgovore in nasvete.
Želiva vam lep božič .
Spostovani!
Kot sopotnik ste tretja oseba v vasem primeru.Upravicen ste do odskodnine iz naslova nematerialnih skod iz zeninega zavarovanja avtomobilske odgovornosti.
Vasa zena pa je upravicena do odskodnine iz naslova zavarovanja ao+,ce tako zavarovanje obstaja.
Prav tako sta upravicena do odskodnine iz vajinih osebnih in kolektivnih nezgodnih zavarovanj.
V prvi vrsti pa je potrebno,da se najprej pozdravita.Ko pa bo vajino zdravljenje zakljuceno,pa vam bom z veseljem pomagal.
Lepo vaju pozdravljam,obenem pa vam zelim lep bozič,ter predvsem zdravja v letu,ki prihaja!
Bruno