Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) prolongirana driska s tenzemi in bolečinami v trebuho s slabostjo

prolongirana driska s tenzemi in bolečinami v trebuho s slabostjo

Pozdravljeni!

Star sem 24 let. In imam ze nevzdrzne simptome, zato prosim tudi tukaj za nasvete in pomoc…

Zacelo se je z hudimi krci v predelu trebuha, najbol izrazitimi ob jutrih. Vlekli so se 5 tednov. Pred tem sem tudi vec kdaj cutil napihjenost v trebuho in ob jutrih sem mehkejse blato odvajal tudi po 3x v eni uri.

Na kar se je stanje poslapsalo. Krci so bili tako mocni, da so me ob jutrih prebujali. Pojavljajo se tudi ob odvajanju blata.
Nato se mi je pojavila še huda driska, tudi predvsem ob jutrih. V popoldanskem času se je vse skupaj malo pomirilo.
Zaradi študija izven domačega kraja sem odšel k študentskemu zdravniku, ki mi je predpisal RANITAL in TAMETIL proti slabosti-???
Po uporabi Ranitala, se mi je driska še povečala -vendar vrjamem, da lahko gre zgolj za slučaj.
Stanje se mi je še slabšalo, pojavljale so se suha usta in hud glavobol (vrjetno zaradi dehidracije). Čez vikend sem odšel k dežurnemo zdravniku izven domačega kraja (z osebno zdravnico imam izredno slabe izkušnje).
Zdravnica me je potipala okrog trebuha in poslusala z stetoskopom, ter me takoj napotila z napotnico v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.
Tam so mi najprej naredili nekaj osnovnih testov kot so EKG, odvzem krvi, RTGG trebuh.

Našli so rahlo povišanega CRP (16,8 mg/L) in nekoliko meteoristično črevo v predelu tankega črevesja.

Cez en teden so me poslali na Koloskopijo (vrjetno zaradi suma vnetnih bolezni).
Koloskopija je bila nevzdrzno boleca. A sem stisnil zobe, da mi je zdravnik vstavil inštrument do konca ckuma. A žal NI MOGEL vstopiti v terminalni ileum (v tanko črevo), kot navaja, zaradi izrazito ozke v. Bauchini. v katero je potisnil inštument. Zdravnik je dodal na izvid, da je sluznica zacetnega ileuma videti normalna, vendar sam vstop NI USPEL! Zaradi tega sem na mizi lezal skoraj uro in pol in ob (po mojem mnenju) nenormalnih kolicinah vpihanega zraka in poskusanja vstavitve instrumenta v tanko crevo zaradi bolecin ze skoraj nekako izgubil zavest oz. zdrav razum (namrec ne spomnim se vec dobro pogovora z zdravnikom, kljub temu, da nisem dobil nobene sedacije).
Zaradi tega sem dobil izvid, da imam močno psihomatsko komponento, sluznica debelega črevesja pa je popolnoma normalna. A kljub temu priporoča še laktozni test in tTg v serumu(ob slabsanju pa se gastroskopijo z biopsijo tankega crevesja).

Izvide sem odnesel v svoj domači kraj, osebni zdravnici. Ki pa jih sploh ni prebrala, le na hitro prelistala. Ko sem omenil, da sem ze imel koloskopijo, me je skoraj nekako okregala, da so bile vse preizkave zamanj, saj sem po njenem mnenju imel samo virozo trebušne gripe, ki trenutno razsaja. Ko sem ji povedal, da na izvidu piše vsaj še priporočljiv laktozni in tTg test mi je napisala napotnico za Gastroenterološko ambulanto (-Ali me je sploh pravilno napotila???)
Dodala mi je še, da mi bo napisala eno mesečno napotnico, in da se moram prej naročit, saj zadeva NI NUJNA!

Trenutno je stanje tako, da se zbujam ob 4ih ponoči z hudimi krči z glasnim pretakanjem po trebuho in močno drisko vse tja do 7 ure, dokler se ne izpraznim. Imam suha usta in neprespane noči, tekom dneva se tezave nekoliko omilijo, in lahko celo pojem kosilo, vendar nato vse tja do večera čutim napihnjenost, kot bi imel v trebuho kamenje, dokler se ne bliža jutro, ko se vse skupaj spet ponovi.

Prosim vsaj za dobre nasvete in pomoč! HVALA!

Spoštovani,

osebna zdravnica vas je napotila pravilno. S koloskopijo so izkjučili KVČB, z naročenimi testi pa izključujejo laktozno intoleranco in celiakijo kot možna vzroka kronične driske. Možen je tudi vnetni vzrok, lahko je vzrok tako bakterijska kot kakšna druga okužba. Pomembno je, da se preiskave nadaljujejo, najde vzrok in da se vas zdravi.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Pozdravljeni.

Pozdravljeni. Imam popolno lakozno intoleranco. Danes na gastroskopiji so mi ugotovili se refluksni ezofagitis, pordelo zelodcno sluznico, ter HP pozitivni gastritis.

Dobil sem antibiotike ter nexium.
Dokoncnno mnenje se prejmem po prejetju gistološkega izvida.

Drzati se moram se higiensko dieticnega navodila ob GERB. -Kaj to pomeni -vrjetno dieta na laktozo?

lep pozdrav

Spoštovani,

preverite, če ste prepisali pravilno, tako kot ste napisali sedaj, to nič ne pomeni in vam ne morem odgovoriti. Napišite prosim še enkrat. LP

Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Spoštovani,

Se opravičujem, res sem opisal preveč zmedeno.

Torej še enkrat,

Preiskave so dale rezultate:
Laktozni test (laktozna intoleranca): Pozitiven, (S-Glukoza (tešč): 5,4mmo/L, S-Glukoza (1h): 4,8mmol/L, S-Glukoza (2h): 5,7mmo/L)

Z higensko dietičnimi navodili za GERB so dejansko mislili, da se moram izogibat snovem, ki povečujejo kislino, imeti visoko ležičke itd,… -ker so mi odkrili Refluksni ezofagitis LA-B.

Poleg tega so mi odkrili še pozitivni površinski gastritis (z HP bakterijo). Kolikor sem se informiral, gre za bakterijo helicobacter pylori in vnetje sluznice.

Predvidevam, da so navedene diagnoze (skupek le teh) lahko možen vzrok za moje težave, kot so krči in driska,…
Trenutno prejemam Nexium (2x20mg), Hiconcil 1000mg/12ur, Fromilid 500mg/12ur

Glede na to, da prejemam antibiotike zaradi H.pylori bakterije me zanima, če se lahko po končanem zdravljenju spet okužim z omenjeno bakterijo, ali bom po zdravljenju postal imun?

Lahko laktozna intoleranca kdaj mine oz. “se pozdravi”, ali se bom mleku z laktozo oz. laktoze moral izogibati celo življenje?

Hvala za odziv in zelo hvaležen bom za kakšen dodaten nasvet.

Lepo pozdravljeni!

Spoštovani,

1. GERB je funkcionalna težava in se da pozdraviti.
2. Po zdravljenju se lahko ponovno okužite, ker ne ostane imunosti.
3. Laktozne intolerance ne da pozdraviti. Gre za pomanjkanje encima za prebavo laktoze in je potrebno encim dodajati ali laktoze ne uživati več, kot je še prenesete brez težav. Lahko je to 2 dl mleka, lahko še manj.
Upam, da ste z odgovori zadovoljni.

LP, Marija Š. Gašperšič

New Report

Close