Prolaps maternice
Pozdravljeni!
Trenutno sem tocno 7 mesecev po porodu (1.). Pri pregledu po poroda ginekolog je rekel da je spodaj vse v redu. Od takrat dalje s partnerjem imava normalno spolne odnose, ki so popolnoma enake kot pred nosecnostjo. Nasplosno, obcutek “v noznici” je popolnoma normalen, ne cutim da bi karkoli bilo narobe. Urin mi tudi ne uhaja, nimam obcutek vlecenja navzdol, prepolnega mehurja ipd. Par dni nazaj sem se udelezila ene spletne delavnice za zenske po porodu, kjer so nam pokazali kako opraviti samopregleda in ugotoviti ali obstaja kaksne vrste prolapsa. Ko sem opravila samopregled po navodilih, sem ugotovila da verjetno imam prolaps maternice, saj v noznici je viden maternicni vrat, rekla bi da ni izven vagine ampak tako, nekje ravno tolko, da je se vedno notri. Pri zdravniku sem dobila termin sele cez 2 tedna, trenutno pa sem res prestrasena. Stara sem komaj 25 let, zelim si se vsaj enega otroka in se bojim da to ne bo mogoce. Na delavnici je bilo omenjeno da vzrok prolapsa je lahko slaba drza, slabse misice v zgornjem delu telesa, napacni potek poroda ipd. Moj porod je sicer bil induciran (predrte ovoje in umetne popadke) in vse skupaj trajalo 2,5-3h. Proti koncu sem res mogla mocno potiskati, ker je otrok imel popkovnico nekak okoli vratu, da ni mogel hitro ven. Iztis je trajal dobro uro. Nisem imela epiziotomije ali vakuuma, sem pa imela rastrganino 1-2 stopnje, proti danki je baje bila samo zgornja plast koze malce rastrgana. Nisem imela epiduralne anestezije. Pred nosecnostjo sem bila aktivna, sem veliko kolesarila in vadila jogo. Med nosecnostjo zal nisem mogla, saj sem se prevec slabo pocutila vse skozi. Imam pa res mogoce slabso drzo. Zanima me, kaj lahko storim, kolko casa traja da se prolaps popravi in kdaj lahko ponovno zanosim, ce sploh lahko..? Kako prolaps vpliva na potek nosecnosti? Ali lahko po opisanem presodite katere stopnje prolapsa imam?
Najlepsa hvala za vas odgovor.
Spoštovani,
da najprej postaviva stvari na svoje mesto. Prolaps je izključno stanje, ko je maternica že pod nivojem vhoda v nožnico in se jasno vidi maternični vrat izven nožnice. Kdor omenja prolaps, ki ga je treba ugotoviti s samopregledom v nožnico, se spušča na področje, o katerem nima veliko pojma.
To, kar vi omenjate je morda spuščena maternica (descensus), ta pa ni prav nič nevarnega niti ne rabi nobene posebne obravnave pri ginekologu. To tudi ni ovira za naslednjo nosečnost. Vzrok za spuščeno maternico pri vas bi bil lahko prej prehiter porod, ki je sicer značilen tudi za ženske z oslabljenim vezivnim tkivom in to je predvsem genetsko pogojeno ter zelo malo pod vašim lastnim vplivom. Torej brez skrbi in ne poslušajte vsakogar, ki misli, da vam mora na vsak način “pomagati”, čeprav nimate prav nobenih težav.