PROLAKTIN
Pozdravljeni!
Pred časom sem bila pri ginekologu, ker nimam redne menstruacije. Stara sem 31 let. Rodila sem dva otroka. Zadnji porod je bil decembra 2003 in dojila sem do maja 2005, menstruacijo pa sem v tem času dobila samo dvakrat, zadnjo julija letos. Ginekolog mi je rekel da to sicer ni nič hudega da se bo že uredilo, ampak jaz sem imela neredno menstruacijo že prej, pred obema porodoma-imela sem tudi izcedek iz prsi-mleko (že od 18 leta). Nato me je začel spraševati če dobro vidim in voham ter dobila napotnico za laboratorij da mi pregledajo vrednosti prolaktina. Vprašala sem ga kaj to pomeni če so povišane ali znižane vrednosti, pa mi je odgovoril, da če so povišane gre lahko za tumor v glavi. Če mi verjamete ali ne sem bila tako šokirana da ga sploh nisem več spraševala o tem. Če si sedaj stisnem bradavici tudi priteče kapljica mleka. Torej je isto kot pred porodi pa takrat niso omenjali nobenega tumorja le da imam pač nekega hormona preveč ampak se sedaj ne spomnim katerega. Vem samo to da sem pred obema nosečnostima jedla bromargon, cikloproginovo pa še nekaj da sem zanosila, ampak zanosila sem potem normalno. Pri jemanju bromargona mi je bilo grozno slabo.
Sedaj sem dobila izvide prolaktina in ta vrednost je 60.9. Bila sem že pri njem pa mi je hotel dati bromargon vendar mi je potem zaradi slabega prenašanja le tega zdravila napotil k splošni zdravnici, pri kateri pa sem naročena v petek.
Zanima me vaše mnenje. Sem si sicer že prebrala vaše odgovore o prolaktinu vendar tako visoke vrednosti kot je moja nisem zasledila. Omenjen je tumor na hipofizi- zanima me za kakšen tumor gre to? Ali je to rakavo, ali človek umre zaradi tega? Ali je možna še kakšna druga oblika zdravljenja kot npr, bromargon?
Jaz se vam opravičujem ampak opisala sem vam celotno moje stanje zaradi lažje predstave, lahko pa vam povem da me je zelo strah kaj je narobe saj imam doma dva majhna otroka.
Najlepše se vam zahvaljujem za vaš odgovor in vas lepo pozdravljam.
Anja
Spoštovani!
Prolaktin je hormon, ki ga izloča hipofiza v pulzih, zato enkratna določitev ne pomeni veliko. Vsekakor je pri vas vrednost prolaktina dejansko zvišana, kar pa še ne pomeni, da imate tumor hipofize. Do prekomernega izločanja prolaktina lahko pride zaradi različnih vzrokov: nosečnost, stres, dojenje, draženje prsnih bradavic, jemanje različnih zdravil (estrogeni, fenotiazini, metil dopa, opiati….), tumor hipofize (prolaktinomi, adenomi), hipotiroza, kronična ledvična odpoved, jetrna ciroza, poškodba prsnega koša ….Prolaktin se izloča v pulzih zato enkratna določitev ni merodajna. Potrebno je več določitev t.i. “pool” PRL. Pogosto z opravljenimi preiskavami ni možno natančno opredeliti vzroka, vsekakor pa je pomembno, da se izključi morebitni tumor hipofize. Priporočam opraviti pregled pri endokrinologu in morebitno MRI glave, da se izključi tumor hipofize. Prolaktinomi in drugi adenomi hipofize so benigni tumorji. Operativn aodstranitev je včasih potrebna če je adenom velik in pritiska na okolne strukture. Za zdravljenje uporabljamo agoniste dopamina, med katerimi pa Bromergon ni edini.
Lep pozdrav!