Pozdravljeni!
Pisal sem vam že prejšnji teden, vendar verjetno sporočilo in vprašanje ni bilo dostavljeno, zato vam pišem ponovno.
Sem 22-letni fant. V začetku novembra sem od odvajanju blata opazil bulo pri zadnjični odprtini in tudi nekaj smrdeče sluzi. Ker se stanje ni umirilo po dveh tednih, prisotne so bile tudi bolečine, skeleč občutek, sem opravil rektoskopijo, kjer je zdravnica opazila vnetje rektuma in mi predpisala Salofalk svečke. Od novembra do konca decembra sem dvakrat imel tudi malo večjo krvavitev, oziroma blato je bilo krvavo. V začetku januarja sem imel tudi kolonoskopijo. Zdravnica je na pregledu zapisala sledeče:
Digitorektalni pregled b.p.
Endoskop uvedem pod kontrolo očesa v terminalni ileum. V inverziji si pogledam rektum, kjer so vidni manjši notranji hemoroidi. Sluznica v rektumu je prvih 8 cm rahlo vneta, mestoma je prisotna hiperemija, rane ni videti. Proksimalno od tega mesta je sluznica celotnega kolona normalnega izgleda, bazalni žilni črtež dobro proseva, haustracije so primerne. Dno cekuma, terminalni ileum ter ustje valvule Bauchini b.p.
Iz rektuma biopsiram 3x ter iz descendesa, sigme in transverzuma za histološki pregled.
DIAGNOZA: Proktitis in manjši notranji hemoroidi.
Čakam še na histološki izvid, vendar po pogovoru z zdravnico naj bi šlo za običajno vnetje. In tudi vnetje se je od rektoskopije do kolonoskopije občutno zmanjšalo in umirilo.
Zanima me, ali sta proktitis in ulcerozni proktitis različna? Je “običajni” proktitis ozdravljiv?
Prvi in zadnji (zaščiten seveda) analni spolni odnos sem imel pred enim letom. Torej 9 mesecev pred začetkom teh problemov. Menite da bi to vnetje lahko bilo povezano?
Ali so lahko analni spolni odnosi nevarni za notranje hemoroide? In verjetno je pametno počakati z njimi dokler vnetje ne izgine.
V bližini zadnjične odprtine sta se mi v decembru naredile tudi dve manjši bradavici. Seveda mi je internet takoj podal med rezultati iskanja da gre za HPV okužbo in analne bradavice. Zdravnica mi je odvrnila, da naj ne skrbim, saj gre za običajni bradavici. Kako bi se lahko prepričal, da ne gre za okužbo, oziroma se na pogled običajne bradavice od “okuženih” razlikujejo?
Poleg salofalk svečk, ki jih sedaj vzamem 1x zvečer(ker želim res odstraniti to vnetje), uživam tudi po žlico bio konopljinega olja, ki naj bi tudi pomagalo črevesju se opomoči.
Kaj menite na vse to? Zahvaljujem se vam za vašo pomoč in odgovore.
Lepo vas pozdravljam.
Pozdravljeni,
Obicajni proktitis in ulcerozni proktitis sta razlicni diagnozi. Pri tem je pomembna histologija – na izvid se cakate. Vsekakor sta obe bolezni ozdravljivi. Terapija s salofalk sveckami je ustrezna, za bio konopljino olje pa ne vem ker ga ne predpisujem. Vsekakor ne skodi.
Glede na to, da imate analne spolne odnose je potrebno tudi upostevati, da je moznost za okuzbo z spolno prenosljivimi boleznimi, kljub zašciti.
Razlike med obicajnimiin hpv bradavicami ni, tudi obicajne bradavice povzroca virus. Predlagam da obiscete proktologa ki vam bo najbolje svetoval. Predlagam Iatros center v Ljubljani.
Lep pozdrav
Jurij Bednarik, dr.med. Spec. Internist
Klinika Pacient
Najlepša hvala za odgovor.
V tem času sem prejel tudi histološki izvid, katerega končna diagnoza je proktitis. Vnetje se je skoraj popolnoma umirilo, čisto malo sluzi opažam ob začetku blata, zato bom še približno en mesec nadaljeval s Salofalk svečkami.
Zanima pa me, katera okužba bi lahko to povzročila. Namreč od januarja lansko leto, ko sem imel prvi in zadnji analni spolni odnos sem se za HIV, hepatits B in sifilis testiral 2x, nazadnje poleti in je bilo vse negativno.
Glede na to, da so bili pri kolonoskopiji odvzeti vzorci (odščipi) za preiskavo, menite, da bi se lahko SPO pokazala že pri njih, ali je edini test, ki bi pokazal okužbo s SPO samo odvzem krvi.
Hvala lepa za informacije in lep pozdrav.
Pozdravljeni,
Se nekaj spolno prenosljivih bolezni je moznih vendar je verjetnost majhna ce se je stanje sedaj izboljsalo. Dodatna obravnava ni potrebna.
Lep pozdrav
Jurij Bednarik, dr.med. Spec. Internist
Klinika Pacient