Najdi forum

proktitis

Pozdravljeni!
Stara sem 22 let. Pred nekje 6 leti so se zacele moje tezave. Krvavela sm na blato. Takrat sem opravila kolonoskopijo, kjer mi na podlagi histoloskih izvidov postavili diagnozo Ulcerozni kolitis. Ze takrat je bilo zdravniku cudno, ker je bila sluznica vneta na nekaterih mestih, vmes pa je bilo zdravo crevo- diskontinuirano, kar pa je znacilno za Chronovo bolezen. Takrat sem dobila Medrol in stanje se je kmalu izboljsalo. Do zdaj sem 2x prejemala Medrol, drugace sem pa na ze od takrat na redni terapiji – Salofalk granule ( 2x1000mg ali pa 3x1000mg ).
V zadnjem casu se mi tezave spet pojavljajo. Septembra sem bila na kolonoskopiji, kjer je bil ugotovljen samo proktitis (zadnjih 7cm vneto). Ostalo crevo je izgledalo zdravo, vendar ni bilo opravljene nobene biopsije. Dobila sem Salofalk svecke, 1x na dan, 3 mesece. Stanje se je popravilo, vendar na zalost le za en mesec. Tudi moje tezave niso tako hude. Vcasih odvajam bolj trdo blato ( imam tudi plitvo fisuro ), zdaj pa imam le blage krce pred odvajanjem in na blatu je sluz ter kri ( kri je med sluzjo in tudi na blatu ). Bolj so tezave psihicne narave, saj se pri hrani, pijaci, navadah dokaj pazim.

Zanima me naslednje…Je mozno, da gre pri meni za intermediarni kolitis oz. ce je mozno, da bi ulcerozni kolitis izzvenel? Ker nimam niti drisk, odvajanje je v casu tezav normalno(1-2x na dan, vcasih tudi na dva dni), edino kar kaze na to, sta kri in sluz na blatu. Tudi krcev in bolecin nimam tako hudih, le vcasih me ‘zbode’ levo spodaj ali pa me ‘zvije’ za par minutk.

Ce je crevo na videz zdravo ( zdravnik je rekel normalno, lepo…), potem tudi biopsija verjetno ne bi pokazala drugace??

Predvsem pa me zanimajo stranski ucinki dolgoletnega jemlanja Salofalk granul. Za zdaj se pocutim v redu, toda kako to zdravilo vpliva na ledvice, jetra…?

Zdaj se ravno pripravljam na izpit iz mikrobiologije in imunologije, in sem prebrala, da opisane tezave pri meni, lahko povzrocajo tudi razne okuzbe. Bi morala zdravnika prositi za kaksno preiskavo v tej smeri?

Poleg tega pa me zanima se naslednje: mama ima diagnozo migreno. Tudi jaz imam velikokrat glavobole, v sprednjem delu glave (okoli oci, celo…), ki ponehajo, ko se vzamem analgin in se ulezem v temen prostor. (pri nevrologu nisem bila) Zdaj mi je zdravnik omenil, da lahko moje stanje poslabsa prav analgin, in da naj se probam izogibati jemanju le-tega. Omenil je Imigran. Kaj vi mislite o tem?

Imam odlicnega zdravnika internista, vendar je vedno dobro slisati vec mnenj. Zato se vam ze vnaprej zahvaljujem za vas cas in odgovore.

Pozdravljeni!

Ulcerozni kolitis se trenutno ne da pozdraviti z nobenimi zdravili. Vsa omenjena zdravila so namenjena vzpostavitvi in vzdrževanju remisije. Glede na smernice se ulcerozni proktitis zdravi s salofalk klizmami ali svečkami, ker pa je tak način aplikacije za bolnike zelo neugoden, jim raje predpišemo Salofalk v obliki tablet ali granul.Omenjeno zdravilo naj bi bilo pomembno tudi kot prevencija pred kolorektalnim karcinomom. Od vseh zdravil je to najvarnejše, lahko se ga jemlje tudi v času nosečnosti.
Koprokultura se opravi ob vsakem poslabšanju bolezni.
O indeterminiranem sindromu govorimo tedaj, ko histološko ne morejo ločiti med ulceroznim kolitisom in Crohnovo boleznijo. Biopsije ponavadi po postavitvi rutinsko ne jemljemo več, šele po 10 letih aktivne bolezni je pri kolonoskopiji potrebno odvzeti bioptični material iz večih mest.

Lp,Nataša Smrekar

Pozdravljeni!
Spet jaz. Še nekaj me zanima. V kolikšnem času naj bi Salofalk svečke pozdravile proktitis? Prejšnič se mi je stanje poboljšalo že ponekaj dneh, zdaj pa jemljem že 2 tedna in še vedno na blatu opazim sluz in pa tudi malo krvi. Je možno, da je proktitis tudi vzrok nenehnemu ‘zvijanju’? Čez dan me namreč večkrat ‘pogreje’ v trebuhu in malo zvije. Ne močno, ampak ravno toliko, da čutim. Včasih moram na wc, največkrat pa mine kar samo od sebe in hitro ( par minutk ).

Poleg tega imam tudi analno fisuro, ki so jo mazem in masiram s xylocainom in percutolom. Ali je kri na blatu zaradi fisure ali zaradi proktitisa ( zdravnik je na rektoskopiji videl pordelo sluznico zadnjih 3-4 cm danke ). Ali je fisura nevarna, da bi bakterije vstopile v kri?

Hvala za odgovore!

Pozdravljeni!

Kot sem že napisala, ulceroznega proktitisa ne moremo pozdraviti, Salofalk svečke so namenjene le umiritvi simptomatike. Zaradi svečk imate lahko nekaj sluzi na blatu, kri pa je lahko posledica vnetja ali fisure. Načeloma bi se stanje že moralo umiriti. Težave, ki jih navajate sodijo v sklop osnovne bolezni. Fisura ni nevarna za vdor bakterij, je pa zelo boleča sprememba.

Lp,Nataša Smrekar

Vem, da se ta bolezen ne da pozdraviti, ampak pri nekaterih lahko trajajo remisije tudi več let.
Fisura pa mene ne boli, niti ko grem na veliko potrebo. Boli me samo ob rektalnem pregledu, ko zdravnik močno pritisne na ta predel.
Ali se črevo lahko navadi na te svečke? Jemati jih namreč moram kar 4 mesece…
Hvala za odgovor.

Pozdravljeni!

Zdravljenje ulceroznega proktitisa traja vse življenje. Remisijo vzdržujemo z zdravili, le 10% bolnikov uspe vzdrževati remisijo brez zdravil. Črevo se na salofalk svečke ne navadi.

Lp,Nataša Smrekar

Pozdravljeni!

Sem 23 letni študent. Novembra se mi je iznenada ob odvajanju blata pojavil hemeroid, ki je ob pritiskanju malenkost pogledal ven. Potem sem v času treh tednov zasledil tudi nekaj krvi v blatu in večje količine sluzi. Po opravljeni rektoskopiji so ugotovili, da imam hudo vnetje v zadnjem delu danke, zato mi je zdravnica predpisala Salofalk svečke. Po enem mesecu, januarja, sem imel še kolonoskopijo, kjer je ugotovila, da se je vnetje skoraj povsem umirilo, tudi pri odvajanju blata nisem več čutil hemoroida, krvi ni bilo, zelo malo sluzi pa se je pojavilo samo ob prvem odvajanju blata na dan. Zdravnica je rekla, naj še jemljem Salofalk svečke kakšen mesec, da se zares umiri. Po prenehanju jemanja svečk opažam, da se sluzi nisem uspel znebiti. Ni moteča, jo je res zelo malo, samo zanima me, ali obstaja še kakšen drug pristop razen svečk? Imam namen iti na pregled, ker mi je naročila, če bodo še kakšne težave naj se oglasim, pa vendar bi rad slišal še vaše mnenje.

Poleg tega pa bi vas vprašal ali menite, da so analni spolni odnosi s kondomom nevarni v mojem primeru?

Najlepša hvala za vašo pomoč in odgovor. Lep pozdrav

Pozdravljeni

Verjetno imate kronicno vnetje crevesa – v vasem primeru ulcerozni proktitis. Svecke so v takem primeru dovolj vendar je terapija potrebna dalj casa. Ko se vnetje umiri je potrebno vzdrzevalno zdravljenje vsaj pol leta . Glede na zapisano pa je v vasem primeru potrebno izkljuciti tudi infektivni vzrok. Analne odnose v casu vnetja odsvdtujem. Svetujem vam obisk pri gastroenterologu.

Lp

____ Jurij Bednarik, dr. med. spec. internist Klinika Pacient Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8

New Report

Close