Najdi forum

Pozdravljeni. Star sem 35 let in imam težave s prebavo oz. debelim črevesjem. Opravil sem kolonoskopijo in operacijo notranjih hemeroidov.
Pišem vam v upanju, da mi pomagate pri tolmačenju izvida biopsije odščipa rektalnega polipa po opravljeni kolonoskopiji.
Epitel kaže znake neenakomerno izražene mucinske deplecije, ni znakov akutnega kriptitisa, ni kriptitnih mikroascesov. Lamina je pičlo limfoplazmocitno vnetno infiltrirana. Lamina musc. mukoza je zadebeljena, v njej so posamezni limfociti. Hi mukoze ni.
Diagnoza: Blago izraženi navadni kronični proktitis z blago neenakomerno izraženo atrofijo.

Dobil sem antibiotik primotren, še se zdravim. Ali menite, da je to zdravljenje ob dieti dovolj oz. na kakšno vrsto hrane bi moral biti pozoren. Drugih preiskav mi niso opravili.

hvala za vaše mnenje.

Spoštovani!

Žal ste premalo povedali o svojih težavah s prebavo.

Proktitis pomeni vnetje sluznice danke, lahko gre za nenadno nastalo dogajanje in traja kratek čas (akutni proktitis) ali pa za dolgotrajno vnetje (kronični proktitis). Razlogi za proktitis so različni-lahko gre za kronično vnetno črevesno bolezen(KVČB), lahko je proktitis predvsem enostavni posledica določenega zdravljenja (radioterapija, po antibiotikih) ali slabe prekrvavitve sluznice (ishemija). Lahko proktitis povzročajo tudi bakterije ali virusi.

Vaše spremebe na kolonoskopiji so minimalne, patohistološko gre za zelo blago vnetje tega področja, ki je lahko včasih tudi samo posledica čiščenja za preiskavo. Po opisu ne gre za KVČB. za ostalo pa imam premalo podatkov, tudi mi ni jasno, zakaj ste prejeli antibiotik.

Lp,Nataša Smrekar

Najprej hvala za vaš odgovor.

Težave me spremljajo že dobro leto, intenzivneje pa pol leta. Takrat se mi je pojavila slabost, predvsem zvečer, včasih tudi bruhanje. Ob tem so bile prisotne še ostale prebavne motnje, pretakanje (ležanje na levem boku), slišni zvoki, brbotanje, napihnjenost, nezmožnost popolnega iztrebljanja in pogosto tiščanje na veliko potrebo.
Ker sem iz svojega jedilnika izključil določeno hrano, je slabost izginila, ostali simptomi so pa ostali. Jemljem probiotike in se izogibam sladkim jedem.
Bil sem na odstranitvi notranjih hemeroidov, kjer mi je bilo povedano, da imam precej povečano sluznico in razdraženo črevesjein da naj opravim kolonoskopijo. Na kolonosk. je bilo opaziti precej sluzi in polip, ki so ga poslali na preiskavo. Od tu dalje pa sem vam za izvid že zgoraj napisal.
Težave so predvsem ob stresnih dogodkih in če se pregrešim pri hrani. Kakšno je vaše mnenje?

To bi še dodal: primotren mi je predpisal osebni zdravnik. Obenem bi naj izločil iz jedilnika vse mlečne izdelke, vključno z jogurti in popolnoma nič sadja.
Mleka tako že drugače ne jem, jogurte pa. Zanima me, če bi res bilo potrebno vse to črtati z jedilnika.
Opazil sem, da mi večje probleme dela težka hrana in pa kruh.

Spoštovani!

Bolj verjetno gre pri vas za t.i. iritabilni kolon-razdražljivo črevo. Težave se večinoma pojavljajo ob stresnih dogodkih, težave minejo po odvajanju blata in se ne pojavljajo ponoči. Bolniki ob tem ne hujšajo. Lahko pa take težave vidimo tudi pri ljudeh z laktozno intoleranco (neprenašanja mleka in mlečnih izdelkov) ali pa pri celiakiji. Jemanje antibiotikov v teh primerih ni priporočljivo, saj lahko poškodujemo normalno črevesno floro in seveda omogočimo tudi razrast gliv kvasovk.

Lp;Nataša Smrekar

Zdaj, ko sem jemal antibiotike, se mi je stanje v črevesju poslabšalo, ne poboljšalo-vrenje, pretakanje, napihnjenost, plini. Stvar je nevzrdžna in izredno neprijetna.
Zanima me, če je ta blagi proktitis lahko posledica težkega iztrebljanja ( trdo blato )?

Že pol leta se ukvarjam s tem, pa nikjer ne naletim na nič oprijemljivega. Ne vem sploh več, kaj je za narediti. Zdravnik pravi, da mi nič ni, sam pa ne ve, kako je, ko se zaradi tega odpoveduješ socialnih stikov, če je le možno, ker ne veš, kdaj ti bo črevesje spet ponorelo.

Ali saniranje črevesja res traja toliko časa?

hvala in lep pozdrav.

Spoštovani!

Proktitis ne povzroča takšnih težav. Sploh pa ne takšne vrste kot je bil opisan pri vas. Proktitisa ne zdravimo z antibiotiki, le v primeru, da bi v blatu izolirali bakterijo. Vsekakor je potrebno pri vaših težavah izključiti celiakijo. V primeru, da vas vaš zdravnik ne želi poslati na preiskave, lahko poskusite sami z brezglutensko dieto, če se stanje izboljša, je velika verjetnost, da imate to bolezen. Podobne težave povzroča tudi laktozna intoleranca-v kolikor ste napisali, ste iz prehrane že izključili mleko in mlečne izdelke, in iritabilni kolon (pri iritabilnem kolonu ne gre za organsko dogajanje, zato je zdravljenje izredno težavno). Iz prehrane izključite vso hrano, ki napenja (grah, fižol, repa,zelje..), proti zaplinjenost črevesja lahko prejemate SAB simplex, ki jih lahko kupite v lekarni. Izogibajte se zvečilnim gumijem in gaziranim pijačam.

Lp;Nataša Smrekar

Občutek imam, da imam v črevesju polno zraka, kar velikokrat sploh ni odvisno od hrane, ker se res izogibam marsičemu. Jem le jogurte od mlečnih stvari.
Nekje v spodnjem delu črevesja se kar iznenada pojavijo piskajoči, slišni zvoki. Potem moram ta zrak čimprej spraviti ven, če ne je vedno bolj glasno. Kaj takega se mi v življenju ni dogajalo.
Najhuje je zjutraj, takoj ko vstanem in zvečer, ko ležem.
Pomislil sem že na celiakijo, vendar drisk nimam. Morda je kandida, kaj pa vem.
Tudi sab simplex sem že probal, vse kar je možno, od teh do onih pro in prebiotikov.
Sem pa zadnjič opazil, da sem po pitju domače sirotke bil tako napihnjen, kot že dolgo ne. Ali pa če pijem donat, potem mi črevesje kar ponori, brbota, se pretaka in to po cel dan.

Spoštovani!

Okoli 2-3 litre zraka vsak dan pride v želodec zaradi procesa požiranja (2-3 ml zraka na požirek), med vdihom ali z določeno vrsto hrane. Bakterije in encimi, ki sodelujejo pri razgradnji ogljikovih hidratov so naslednji razlog za produkcijo zraka v črevesju, koliko zraka se bo tvorilo je odvisno od količine neprebavljivih ogljikovih hidratov (celuloza in hrane bogate na vlakninah) in od vrste diete (hrana z veliko vlakninami, zelenjava, kruh, misliji, sadje, čebula…)
Povečana tvorba plinov je lahko posledica: povečane sekrecije sline zaradi npr. žvečenja žvečilnega gumija, slabih dietnih navad, prevelikega vnosa pijač bogatih s CO2, povečanega vnosa slabo prebavljive hrane (hrana bogata z vlakninami), uživanje ogljikovih hidratov, ki se slabo absorbirajo npr. laktoza in fruktoza.
Razlog kroničnega meteorizma je lahko aerofagija (ob hitrem hranjenju pojemo tudi ogromno zraka), stres, nervoznost, povečana proizvodna zraka v črevesju zaradi zaužitja npr celuloze, sorbitola, ksilitola, laktuloze (sorbitol je prisoten v umetnih sladilih, sadju in zvečilnem gumiju) ali zaužitja laktoze in fruktoze, katerih absorbcija iz črevesja je omejena. Pri osebah z laktozno intoleranco (so brez encima za razgraditev mlečnega sladkorja) vnos laktoze povzroči tvorbo ogljikovega dioksida, vodika in mlečne kisline, kar povzroči tudi driske. Tudi pri bolnikih s celiakjio pride do takih težav, ni nujno da imajo ti bolniki drisko (v veliki večini primerov so le napihnjeni in imajo občutek vrenja v črevesju, nekateri pa imajo samo anemijo…). Podobne težave imajo tudi bolniki z motnjo v delovanju trebušne slinavke, ki nastene kot posledica dolgotrajnega vnetja le-te. Podobne težave nastanejo tudi zaradi motnje v motiliteti črevesja, kar vidimo pri bolnikih z iritabilnim kolonom, po operacijah na črevesju, lahko pri prekomernem delovanju ščitnice.

Upam, da boste z odgovorom sedaj zadovoljni. Vsekakor se držite priporočil, ki so vam bila dana. Donat uživajo osebe, ki imajo težave z zaprtjem in zato je pri vas po zaužitju te tekočine reakcija popolnoma razumljiva. Celiakijo dokažemo s pomočjo protiteles in po biopsijah sluznice dvanajstnika pri gastroskopiji, kot sem že napisala, ni NUJNO da imate pri celiakiji drisko. Če pa imate laktozno intoleranco, kar se tudi dokaže s pomočjo krvnih preiskav, pa ne smete uživati mleka in mlečnih izdelkov tudi sirotko!!!!. Če težav ponoči nimate, gre najverjetneje za razdražljivo črevo.

Lp;Nataša Smrekar

Pozdravljeni. Že nekaj časa sem imela težave z želodcem in kislino. Pred kratkim sem bila na preiskavi , ki se imenuje FastCheckpoc, kjer mi je zdravnica ugotovila, da ne smem uživati mleka. Test je opravila z odvzemom kapilarne krvi, kjer je ugotovila, da sem alergična na vso živalsko mleko. Mene pa zanima ali se z to preiskavo ugotavlja alergija ali intoleranca ali kar oboje???
Namreč, sprašujem se, če je intoleranca, če lahko uživam izdelke brez laktoze ali pa res nesmem uživati od mlečnih izdelkov popolnoma nič??
Že v naprej lepa hvala za vaš odgovor.
GORDANA

Spoštovani!

Predvidevam, da ste opravili test, ki določa prisotnost protiteles IgE na mlečne proteine. Sicer si podrobnosti o testu, ki ste ga opravili, lahko preberete v googlu, če odtipkate ime testa. Prav to sem namreč naredila sama, saj testa doslej nisem poznala niti uporabljala.
S tem testom se išče morebitno alergijo za določene snovi in ne intolerance. Razliko med eno in drugo boleznijo si tudi preberite na tej internetni strani, ker je zelo nazorno opisana.

Lep pozdrav! Marija Štefančič Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Pozdravljeni,

Pred tremi meseci sem opravil kolonoskopijo zaradi sluzi v blatu. Na kolonoskopiji je bilo rečeno, da gre za uclerativni proktitis Mayo 2, po odvzemu vzorcev za histologijo pa sem domov dobil obrazložitev, da gre za navadno vnetje brez znakov za kronično vnetno bolezen. Zdaj sem opravil kontrolni pregled pri gastroenterologu, ki pa mi je predpisal Salofalk klizme enkrat dnevno / 28 dni in pa jemanje Salofalk zrnc. V izvid je napisal, “neopredeljeni proktitis, opazovanje KVČB”.

Zanima me zakaj doktor še vedno omenja sum na kronično vnetno bolezen, če pa je izvid histologije pokazal, da gre za navadno vnetje brez znakov kroničnega obolenja. Prav tako me zanima kako je s Salofalk klizmami, saj jih daj jemljem že tretji teden sluz pa je še vedno prisotna v blatu. Se mi zdi, da je sluzi celo več kot pa je bilo pred začetkom jemanja klizem.

Hvala lepa za vaš odgovor in lep pozdrav.

New Report

Close