Proism vas za pomoč/razlago CT hrbtenice
Za mano je veliko mesecev trpljenja ostre, pekoče bolečine po obeh nogajh, od ritnic okrog kosti do zadnjega dela stegna in v mečih nog. Po kaksšni hoji pa tudi v nartih spodaj. Zjutraj sem se zbujala s krči v mečih. NI pijela nobena tableta, prijelo je samo vino ali magnezijeva tableta Magnesol od Krke pred spanjem in zgodaj zjutraj.
Izvid CT pa je tak :
” Na MPR ne vidim posebnosti.
Aksialni posnetki pokažejo, da je spinalni kanal v vseh pregledanih nivojih primerno širok in gladko omejen.
V nivoju L 4- 5, L 5 – S 1 so vidne začetne degenerativne spremembe malih sklepov bilateralno.
Te so rahlo pioudarjene na nivoju desnega recesusa L 5 – S 1 , kjer povzročajo subtilno osalno stenozo.
Začetne degenerativne spremmebe SIS bill. “
Ali mi lakho prosim razložite vsak stavek.
Kako to, da gospa napiše, da so spinalni kanali primerno široki, nato pa pokaže na kostno zožitev (stenozo) ?
Njen drugi stavek zanika prvi stavek, ali pa gre za različne dele kosti ? Katere prosim ?
Zanima me zato, ker menda gre za delni zdrs medvretenčne ploščice, česar CT ne more dokazati. MOje bolečine pa so menda posledica ukleščenosti obeh živcev oz. živčn korenine, ki potekajo po obeh nogah dol navzdol.
Križ me ne boli.
Lepo prosim za odgovor.
Ko je osebni zdravnik videl ta izvid, me ni nikamor poslal naprej. Imam pa 34 let in se mi je ta grozna bolečina zgodila med težko telesno vadbo meseca februarja.
Hvala !
Degenerativne spremembe so na obeh straneh sklepov na prehodu iz ledvenega v križni del hrbtenice s poudarkom na segmentuL5-S1 pri izstopišču za desni živec S1.
Ne verjamem , da gre za zdrs, če tega na CZ niso opazili.
Stenoza na L5-S1 je začetna, subtilna, nepomembna, tako da mislim, da ne gre za zanikanje.
Same spremembe v hrbtenici niso težke, bolj verjamem, da so težave povzročene zaradi slabe prekrvavitve, katerih vzrok je zakrčenost določenih mišic, ki jih z manualno terapijo lahko sprostimo in težave odpravimo.
Predlagam ,da se oglasite na pregled s slikami.
Lep pozdrav,
Hvala za vaša pojasnila.
Zaradi ostrih bolečin v nogah sem začela misliti, da morda preiskave kažejo narobe in da imam zdrs, a ni nobena preiskava pokazala nič takega razen degeneracije. Mislila sem, da bom vse življenje trpela bolečine neznanega izvora, pri tem pa mi nihče ne verjame in da nimam prihodnosti , saj nisem mogla cele mesece hoditi več kot 1 do 2 km, nesposobna delati. Šele CT je pojasnil kaj več, a ne točnega vzroka.
Osebni zdravnik pa mi je najprej dal napotnico za :
– nevrologa (sem ga obiskala po 6 tednih) – izvid b.p.
– ortopeda – ultrazvok mišic b.p ; RTG pa je pokazal kifozo in hondrozo.
Kako še lahko razumem ta izvid CT :
1. Ali “degenerativna sprememba na segmentuL5-S1 pri izstopišču za desni živec S1″ pomeni, da je bil ta živec S1 stisnjen ? Je to vzrok bolečin?
Bolečina se je začela med telovadbo, kot bi me grozno usekalo v levo stegno za 2 do 3 sekunde, nato pa grozno bolelo, pa zategovanje v nogah in ostro zbadanje cele mesece, ki se je selilo iz leve na desno nogo in nazaj. Zjutraj ob prebujanju pa vedno krči v mečih.
Če pa sem želela noge masirati, pa se je ostra bolečina nenadoma začela naglo iz sekunde v sekundo spremenjati v zelo grozni občutek izredno mučne notranje srbečice globoko v nogi ali pa grozljivega neznosnega žgečkanja. Potem pa, ko je blo najhuje, pa se je nenadoma ta občutek spet zelo naglo iz sekunde v sekundo spreminjal nazaj v prejšnje stanje “samo” ostre ali pekoče bolečine. Tako da nisem smela masirati, pa tudi nobene vroče kopeli. Nič niso tablete prijele.
Danes me še pečejo narti in občasno občutek blagega žgečkanja zadaj v nogah in mečih, ampak tokrat pomaga že en lekadol. Zbadanja pa je veliko manj, pri njem pa pomaga pitje magnezija.
Ko se mi je to prvič zgodilo, sem eno uro naglo izvajala vajo ‘knjiga’ – ležeš na hrbet, hkrati dvigneš trup in noge, nato hkrati spustiš trup in noge. To je očitno izredno nevarna vaja, zato jo opisujem . (Pred to vajo sem brez težav dvigovala iz ene stopnice na drugo stopnico kakšnih osem sodov, vsak od njih ima 60 kil, vsak teden 1 do 2 soda)
2. Če ni kriv stisnjeni desni živec (ali je sploh bil stisnjen?), kdo je potem kriv za tisti prvi usek bolečine v levo stegno ? Če ni slaba prekrvavitev, kaj bi bilo ?
3. Ali manualna terapija hrbtenice take stvari popolnoma odpravi, ali lahko z rednimi obiski človek ponovno telovadi in teče? (ne morem teči, ker imam obrabo desnega kolena, pa bi rada vsaj telovadila).
4. Ali smem delati vsaj malo trebušnjake, kadar nimam težav, brez strahu, da me znova useka zverinska bolečina ?
Hvala za pomoč.
1. Ne verjamem da gre za stisnjenost živca, glede na navedeno bi prej sklepal, da je le razdražen. Če bi bil stisnjen bi bil verjetno ugasnjen ahilov refleks, pojavile bi se tudi stalne spremembe v občutljivosti kože na določenih mestih.
2. V izvidu CT je sicer omenjen le desni živec, lahko pa je razdražen tudi levi živec zaradi zmanjšanja prostora L5-S1.
3. Manualna terapija ponavadi pomaga vrnitev v dokaj normalno kvaliteto življenja.
4. Predlagal bi, da vam vaje nekdo predpiše, lahko pridete tudi k nam, sicer lahko s kakšnimi vajami naredite tudi več škode kot koristi.
Lep pozdrav,