program za desetprstno slepo tipkanje
Upam, da ste našli kaj uporabnega na kakšni spletni strani ali v knjižnici. Prav gotovo se pa da kje kupit učbenik za strojepisje. Če niste nikjer nič našli, pa osnovne inštrukcije čisto po spominu, ker sem sigurno kaj spremenila po svoje (tudi avta ne vozimo več čisto tako kot smo se učili v avtošoli), še posebej, ker so računalniške tastature nekoliko drugačne, kot so bile pri pisalnih strojih.
Osnovna postavitev prstov je v srednji vrstici in sicer:
-mezinec A, prstanec S, D,F, … z druge strani pa Č,L,K,J
-spodnja in zgornja vrstica se pokrivata navzven – torej d.mezinec Š in -;
levi Q in Shift, sredinske nepokrite črke s prsti bližnje roke.
Zelo pomembno je, da se navadite med slepim tipkanjem prste stalno držati na osnovni postavitvi, ker le tako boste dobili občutek za lego posamezne črke.
Edina vaja, ki se je spomnim še izpred 20 let je ADA FAFA JAJA, verjetno zato, ker nam je bilo zelo smešno. Po tem vzorcu si tvorite vse ostale vaje sami. Najprej sredinsko vrsto do rutine, dodajte zgornjo, nato spodnjo. Če pa potrebujete slepo tipkanje za potrebe službe, pa priporočam vsaj začetni tečaj.
jaz sem naredil enega za vadbo in test, ki je dostopen brezplačno preko spleta. vanj lahko vnašate lastna besedila tudi s ČŽŠ ali pa uporabite nekaj obstoječih. Je tudi v slovenskem jeziku Vaja za desetprstno slepo tipkanje (klik)