Prognatija – distalna okluzija
Pozdravljeni!
Našel sem veliko tem na progenijo, vendar pa nobene na PROGNATIJO (distalno okluzijo)
Namreč imam mandibulo imam pomaknjeno distalno in s tem imam kar precej konveksen profil obraza, kar me zelo moti. Zanima me, če se, da to popraviti tudi kako drugače kot samo kirurško in pa seveda, kako se odpravi kirurško, ali treba zgornjo maxilo skrajšati, kako dolgo traja okrevanje in pa ali se operacija plača? Kakšne so posledice, na obrazu, če ostanejo brazgotine?
Lepo prosim za odgovore.
Hvala!
Pozdravljeni, opravičujem se za pozen odgovor. Ne glede na terminologijo, je pomembo v kakšnem odnosu so pri vas zgornji in spodnji zobje. Če gre za premajhno spodnjo čeljust, je zdravljenje običajno kombinirano kirurško-ortodontsko. Profil brade je mogoče rečiti bodisi s pomikom kosti spodnje čeljustnice, ali pa z vstavitvijo bradnega vsadka. Zgornje čeljustnice se ne pomika navzad, preveč poudarjen srednji del zgornje ustnice se rešuje drugače. Predlagam, da obiščete maksilofacialnega kirurga in po kliničnem pregledu in pregledu rtg posnetkov bo jasno, katera rešitev bo za vas najbolj ustrezna. Vsi posegi se izvajajo skozi usta in na koži ni vidnjih brazgotin. Okrevanje je seveda odvisno od vrste posega in od tega, kakšno bo ortodontsko zdravljenje. LP, DD