Progesteronska terapija
Pozdravljeni,
Zaradi močnih krvavitev in zadebeljene sluznice sem dobila dolgoročno terapijo z utrogestanom 200mg vaginalne kapsule, ker pa sem imela alergijsko reakcijo( srbečica, pekoč občutek, močan izcedek) dobim novo terapijo z utrogestanom 100mg za oralno uporabo.
Ali je možnost da bo alergijska reakcija tudi pri oralni uporabi glede, da so glavne sestavine enake.?
Skrbi me tudi glede opozorila v navodilih uporabe za bolnike z motnjami ritma. Sama imam namreč te težave.?
Tamara983, 15.12.2025 ob 19:04
Pozdravljeni,
Zaradi močnih krvavitev in zadebeljene sluznice sem dobila dolgoročno terapijo z utrogestanom 200mg vaginalne kapsule, ker pa sem imela alergijsko reakcijo( srbečica, pekoč občutek, močan izcedek) dobim novo terapijo z utrogestanom 100mg za oralno uporabo.
Ali je možnost da bo alergijska reakcija tudi pri oralni uporabi glede, da so glavne sestavine enake.?
Skrbi me tudi glede opozorila v navodilih uporabe za bolnike z motnjami ritma. Sama imam namreč te težave.?
Ja, lahko se pojavi reakcija tudi po oralni uporabi. Morda pa so sestavine tablete samo dražile sluznico nožnice. Če bi se po zaužitju tablete pojavili znaki za alergijo, lahko vzamete Claritine. Če bodo zanki hudi, pa greste na urgenco.
V primeru preobčutljivosti pa bo treba preparat zamenjati s sintetičnimi progesteroni ali z materničnim vložkom s progesteronom (Levosert ali Mirena).
srečno, N