Progesteron
Pozdravljeni dr. Pušenjak, še ena anksiozna bodoča mamica z tisoč vprašanji tukaj.
Da na kratko povem – kar nekaj časa sva se trudila, da sem zanosila, uspelo je potem z Femaro 5mg + Utrogestanom 2x200mg v drugem delu cikla. Ginekolog na kliniki za neplodnost mi je prvo rekel naj jemljem Utrogestan do srčnih utripov, potem je pa moja ginekologinja vztrajala, da ostanem do 13. tedna. V 13. tednu sem začela zmanjševati, prvo na 200 mg, potem jemati vsak drugi dan, potem tretji. Čez 10 dni sem potem ob odvajanju blata (bila zelo zaprta) dva dni zapored imela rdeč krvav izcedek (v prejšnjih tednih nič), ki se je pokazal samo na papirčku ob brisanju, nič pa na hlačkah oz. vložku. Ginekologinja je ob pregledu v 15. tednu rekla, da morem sedaj ostati na Utrogestanu 200mg dnevno celo nosečnost, saj je lahko to znak popuščanja oz. šibkejšega materničnega vratu, pa da lahko zaradi tega prezgodaj rodim – in me totalno prestrašla. Je pa na izvidu zapisano, da je maternični vrat primerno dolg, primerne oblike.
Kako se vam zdi omenjeno? Ali je res smiselno jemati Utrogestan? Kar naenkrat se mi zdi, da se mi lahko vse možno zgodi in sem postala popolnoma anksiozna glede vsakega znaka (kaki spazmi v nožnici, ligamentih ipd).
Iskrena hvala za vaše mnenje,
Spoštovani,
ne vem, kaj naj rečem. Pri 13 tednih krvavitev, kakršnakoli že je, pripisati popuščanju MV je neprofesionalno. MV ne more popustiti pred 18. tednom, praviloma pa še kasneje. To je tipičen dogodek kasnega drugega trimesečja in zgodnjega 3. trimesečja. Tako se iz zdrave nosečnice zelo elegantno naredi bolno in ogroženo. Če se je krvavitev umirila, lahko mirno nehate uporabljat Utrogestan. Dokaz za vse je ustrezno dolg in nič odprt MV.
Najlepsa hvala za vas hiter in pomirjujoc odgovor.
Imam se samo eno vprasanje in sicer, ali lahko dodajanje Utrogestana, predvsem po 13. tednu res vpliva na nastanek avtizma pri otroku? Zasledila sem studije, kot so:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6252360/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29864450/
Najlepsa hvala za odgovor.
Če se dodaja naravni progesteron, katerega ima nosečnica že sama polno, potem ne verjamem v kakršnokoli zvezo z avtizmom, če gre za progestagene sintetičnega izvora in drugačne od progesetrona, pa seveda ne vem, ampak teh se pri nas praktično ne daje. Občano kdo daje Dabroston (didrogesteron), večinoma pa Utrogestan ali Prometrium, ki oba vsebujeta povsem naravni progesteron.