Progesteron
Spoštovani!
Mogoče bo moje vprašanje vsiljivo, vendar beseda ni konj. Ali v vašo ambulanto še sprejemate nove pacientke ali ste popolnoma zasedena? Na žalost se v Sloveniji le malo zdravnikov ukvarja z BH.
Že leta dolgo imam težave s hormoni, vendar do sedaj rešitve ni bilo. Sem pa v obdobju perimenopavze in imam že kup težav-nespečnost, psihična labilnost, anksioznost, povečano potenje, povečanje TT, težko dihanje, omotica, neredne menstruacije….
Ali morda lahko svetujete koga, ki se ukvarja z BH, ker verjamem, da vas želi marsikatera ženska.
Hvala!
Irina
Pozdravljeni!
Zaradi pisanja na forumu ste morda dobili občutek, da se zelo malo ginekologov v Sloveniji ukvarja s hormoni, pa ni tako. Morda se javno ne izpostavljajo, jih pa veliko priporoča BH. Nekateri tudi nevede, da gre za BH.
V naši ambulanti ne zavrnemo nikogar s težavami. Nasprotno, z dr. Bizjak Ogrinc sva veseli, če uspeva komu pomagati.
Lp.,Sabina Senčar.
Pozdravljeni ga. Hegeduš!
Lahko vas razveselim, da je končno v Sloveniji registrirana uporaba progesterona za lajšanje PMS. Prepričana sem, da je o tem obveščen tudi vaš osebni ginekolog in vam bo z veseljem pomagal pri vaših težavah. Po vsem kar opisujete, je vredno poskusiti.
Lp.,Sabina Senčar.
Pozdravljeni.
Stara sem 27 let in če pred nekaj časa sem začutila, da je čas za otroka. Sedaj delamo na tem že kakšne pol leta in seveda še čakamo….
Danes pa sem zasledila ta forum in me je resnično zaskrbelo, da imam pomanjkanje progesterona, saj so moje menstruacije zelo močne in vedno predno jo dobim imam 2 dni rjav izcedek.
Do sedaj sem se trudila ne obremenjevati z vsem tem, ampak ko preberem, da zaradi pomanjkanja tega ne moreš zanositi,…… Se pač človek začne sekirati.
Ne vem koliko je libido in vlažnost kaj povezana z tem, kajti moj libido je zelo zelo delujoč, sploh v času ovulacije… Pa tudi z vlažnostjo nimam težav, včasih med ovulacijskimi dnevi je celo zelo povečana…
Vem da vam ne morem dati več podatkov, bom odšla še k moji ginekologinji, da vidim kaj meni ona..
Upam da nimam razloga za skrb…..
lp
Pozdravljeni Anuška123!
Progesteron je smiselno meriti v krvi le v drugem delu menstruacijskega ciklusa (po ovulaciji). Rumenjakovo telesce in posteljica (v nosečnosti) ga proizvajata v večji količini. 5. dan ciklusa mi meritev progesterona ne pove nič posebnega.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Pozdravljeni!
V zadnjem letu imam porušene menstruacije, ugotovljen visok fsh, merjen na 12 dan ciklusa, ostali hormonski testi naj bi bili takrat v redu. Zadnja menstruacija je bila sicer normalna, po njej očitno ni prišlo do ovulacije, namesto tega sem imela rjav izcedek 3 dni, poleg tega pa imam že 14 dni vse bolj pogoste navale vročine, podnevi in ponoči, skupaj s potenjem, vmes pa me trese mrzlica in se nikakor ne morem ogreti, še posebno mrzel hrbet in roke. Na 23 dan po menstruaciji sem si dala izmeriti progesteron in estradiol, rezultat je glede na referenčne vrednosti zelo slab. Progesteron 0,7 μg/L, estradiol 6,15 ng/L. Vem, da so pomembni tudi drugi hormoni, mi lahko prosim vseeno komentirate, katerega mi bolj primanjkuje (najbrž pa kar obeh), da se vem ravnati naprej, oziroma kaj mi svetujete Starost 41.
Lepa hvala.
Pozdravljeni Zmaga!
FSH je hormon, ki stimulira rast foliklov v jajčniku (delovanje jajčnika). V ciklusu je lahko povišan v času pred ovulacijo. Najnižje vrednosti FSH merimo v prvih dneh ciklusa. Pri 41 letih je naravno, da pride do kakšnega ciklusa brez ovulacije. Takih ciklusov je z leti vse več. Možno je, da ste dali kri v pregled za hormone v enem od takih ciklusov. V anovulatornih ciklusih (ciklus brez ovulacije) vam navadno primanjkuje progesterona. Ko se menopavza začne, pa padejo tudi vrednosti estrogenov.
Lp.,Sabina Senčar.
Pozdravljeni,
Najprej ze v naprej hvala za odgovor!stara sem 40 let.pri 37 sem po naravni poti zanosila in s carskim rezom rodila krasno puncko.do zanositve sem imela zelo redno menstruacijo,na 28 dni.problem je v tem,da od kar sem zanosila in rodila,sploh se nisem dobila menstruacije.kmalu bo zdaj 4 leta odkar sem imela zadnjo krvavitev.
Danes sem dala kri,za pregled hormonov, saj me zanima ali sem ze v zgodnji menopavzi.hormoni so:
Estradiol 48.76
Progesteron 0.635
Fsh 11.45
Zal si ne znam razlagati teh rezultatov.in tu bi prosila za vaso pomoc.
V zadnjih nekaj mesecih sem shujsala za 7 kg.sem rahlo anksiozna, tudi na trenutke razdrazljiva.
Obcutek imam,da se mi menstrualni cikel dogaja,vendar ne pride do krvavitve. Ali je to sploh mogoce?
Mislite, da bi mi hormonska terapija lahko kako pomagala?
Najlepsa hvala za odgovor in lep vecer.
Spoštovana ga. Senčar,
približno dve leti me mučijo težave s podaljšanimi in močnejšimi menstrualnimi krvavitvami, zaradi katerih sem bila tudi pri svojem ginekologu, vendar zaenkrat še nisva prišla zadevi do kraja. Ko sem malo brskala po internetu, se mi je začelo svitati, da bi lahko moje težave izvirale iz hormonskega neravnovesja, mogoče pomanjkanja progesterona.
Če začnem na začetku: spomladi bom stara 42 let, približno deset let sem jemala KT, sedaj hormonske kontracepcije ne uporabljam. Imam dva otroka, imela sem tudi spontani splav, krvavitve in slabosti v prvi nosečnosti. Prvega otroka sem rodila leta 2003 na predvideni rok, drugega leta 2006, 9 dni prezgodaj, bil je asimetrično zahiran. Menstruacije so se mi po obeh porodih spremenile (močnejše), vendar so bile vseskozi redne.
Pozimi leta 2011 so se mi pojavile vmesne krvavitve (rjavkaste, včasih tudi živo rdeča kri, vendar šibkejše, vidne so kot manjši temnejši madeži, včasih samo krvave nitke ali krvava sluz), ki trajajo po teden dni (sedaj tudi do 9 dni) do samega začetka menstruacije. Menstruacije (kdaj je, ugotovim po močnejši krvavitvi, ki zmeraj traja 2 dni) imam redno mesečno, skoraj na dan natančno (na 28 dni). Ker so me te krvavitve spomladi 2012 začele skrbeti, ker se niso umirile, sem se naročila na pregled k svojemu ginekologi, ki me je zaradi suma na polip v maternici poslal na histeroskopijo, ki pa ni pokazala ničesar in je bilo ugotovljeno, da je tudi sluznica normalno debela. V juniju 2012 so se vmesne krvavitve ustavile in se ponovno pričele na zimo istega leta. Nadaljevale so se v pomlad 2013 (seveda sem v vmesnem času spet obiskala ginekologa, ki mi je naredil tudi UZ in mi naročil, da naj si natančno vodim krvavitve in se vrnem čez 3 mesece), junija 2013 mi je ob menstruaciji iz nožnice izpadlo tkivo (videz sluznice – modrikasto bele (sive) barve) v velikosti 4×5 cm. Po tem so bile menstruacije spet normalne do novembra 2013, zato se pri ginekologu nisem oglasila. V novembru 2013 pa so se vmesne krvavitve ponovno pojavile in se pojavijo pred vsako menstruacijo, menstruacije so tudi v vmesnih dveh dneh vedno močnejše, nazadnje mi je izpadel strdek v velikosti ok. 4x4cm.
Preden se ponovno naročim sovjemu ginekologu na pregled, me zanima naslednje: ali je možno, da gre v mojem primeru za hormonsko neravnovesje s pomanjkanjem progesterona? Kar sem zdi res čudno, je to, da čez poletje vmesnih krvavitev nimam, potem pa se spet pojavijo. Naj še samo napišem, da sem velika 172 cm in težka (že od srednje šole dalje isto, nikoli v življenju na dieti) ok. 51 kg. Prav tako nisem imela nikoli kakršnikoli drugih zdravstvenih težav.
Opravičujem se za dolžino svojega pisma, vendar vam drugače ne morem razložiti težav, ki me tarejo.
Hvala za vaš cenjeni odgovor in prijazen pozdrav.
Pozdravljeni Cecille!
Kljub temu, da je bilo vaše pismo dolgo, bo moj odgovor kratek.
Zdi se mi možno, da bi bila pri vas terapija s progesteronom v drugi polovici ciklusa koristna.
Vaš ginekolog vam ga lahko predpiše na recept, če se bo z mano strinjal. Ko ga ne boste potrebovali (v mesecih, ko težav nimate), pa terapijo lahko prekinete.
Lp.,Sabina Senčar.
Pozdravljeni,
Glede progesterona ima naslednje vprašanje, sem noseča, 11 tednov (UZ bil narejen pred 10 dnevi in je nosečnost vitalna, upam, da se od takrat ni nič spremenilo). Stara sem 44 let, drobne postave, zanosila po naravni poti, v prvem poskusu. Menstruacije sem zadnje leto imela na 28 dni (zadnja je bila na 27. dan), sem pa pred tem imela 9 mesecev menstruacijo na 24., 23. ali 22. dan. Niso mi preverjali progesterona, le naj bi bila lutealna faza prekratka. To se je potem popravilo, a nisem prepričana, če je moja raven progesterona pred zanositvijo in zdaj dovolj visoka. Ker pomanjkanje progesterona lahko povzroči spontani splav, me zanima, ali je smiselno zdaj preveriti ta progesteron, se ga dodaja v tej zgodnji nosečnosti, če se ugotovi, da je recimo na spodnji meji? Ker bi zelo rada donosila zdravega otroka, me seveda zanima, kaj lahko sama naredim, da bi k temu pripomogla.
Zanima me še to, v telesu ne čutim nobenih sprememb, ne v trebuhu (prejšnje tedne je bil malo občutljiv, zdaj pa ne več), prsi so bile prejšnje tedne za spoznanje bolj polne in občutljive, zdaj pa ravno tako ne več, slabost je trajala 3 tedne (popoldne in zvečer, brez bruhanja), zadnje dni je potihnila. Upam, da vse to niso znaki, da je kaj narobe s plodom?
Lepa hvala vnaprej za odgovor!
K.
Pozdravljeni Kordelija!
V nosečnosti progesteron v velikih količinah začne proizvajati posteljica. Nivo progesterona lahko vaša ginekologinja tudi preveri, če se ji bo to zdelo potrebno. Zaenkrat ni razloga za skrb. Vse kar opisujete sodi v normalno nosečnost.
Želim vam srečno, lepo nosečnost, porod in zdravega dojenčka!
Lp.,Sabina Senčar.
Hvala lepa za odgovor, danes imam pregled pri ginekologu, pred vsakim pregledom me je strah, da kaj ne bo v redu. Ker so mi zdravniki najprej povedali statistiko glede izidov nosečnosti v mojih letih.
A posteljica zanesljivo tvori dovolj progesterona? Recimo, če so ga prej jajčniki premalo, to zdaj nima zveze, ali ima v tem smislu, da bi posteljica tud tvorila premalo progesterona? Sprašujem zato, ker bi si šla sama na Adrialab preverit ta hormon, ker ginekologi so alergični, če preveč, ali sploh kaj sprašujem (prva reakcija je bila prepoved branja forumov, ker da tam pišejo neumnosti “histerične ženske”). Seveda se s tem ne strinjam, še posebej, ker na forumih pišete tudi zdravniki strokovnjaki, njihovi kolegi, in ker bo vsaka razumna ženska iskala kak odgovor na dvome tudi tukaj, saj so temu namenjeni.
Tudi če zdaj ni razloga za skrb, kot pišete (zelo upam, da je s plodom vse v redu), ne vem, če se kar čaka in upa, da bo vse ok, ali bi bilo smiselno, predvsem glede na moje prekratke cikluse leto in pol nazaj, da se mi progesteron kljub temu preveri.
Hvala vnaprej za odgovor!
K.
Pozdravljeni Kordelija!
Statistika ne more vplivati na vašo nosečnost. Statistika ni bolezen, ki bi povzročila, da bo z nosečnostjo šlo kaj narobe, zato lahko pozabite nanjo.
Zdravniki se tako kot vse ostale stroke trudimo, da bi z analizo podatkov (izkušenj) iz preteklosti predvideli dogodke v prihodnosti. Statistični podatki, ki so narejeni z namenom večje varnosti, pa vas strašijo. Tukaj se nekaj ne ujema.
Če ste vi zanosili, kot ste planirali, če ste uspešno noseči (vitalen plod, ki se razvija v maternici) in se tudi sicer počutite dobro, so to dosti bolj zanesljivi podatki o vaši nosečnosti kot vse statistike na svetu.
Ne samo forumi, ampak komunikacija na splošno je namenjena vsem sesalcem, ki imajo družben način bivanja. Ljudje smo komunikacijo razvili in izpopolnili do govora. Govorimo in pišemo zato, da bi se sporazumeli. V tem vidim našo prednost in ne oviro.
Zares menim, da vam progesterona ni potrebno preveriti v laboratoriju, ker nimate nobenega kliničnega znaka pomanjkanja tega hormona. Laboratorij ne bo pokazal nič več, kot kažejo klinični znaki vaše nosečnosti. Če pa bi bili vi mirnejši in bi vam ta preiskava nudila uteho, ne vidim razloga, zakaj si ne bi dali izmerit vrednosti. Meni je vedno škoda tako žile, kot krvi.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Pozdravljeni,
Lepa hvala za pomirjujoče misli. S plodom je vse v redu, srček bije, 45mm. Sem v 12. tednu. So mi pa povedali, da v mojih letih ne gresta na napotnico nuhalna svetlina in amniocenteza, da lahko izberem le eno. In zdaj dilema pred odločitvijo o AC, ker prinaša tveganje splava. Predvidevam, da bo nuhalna svetlina zaradi mojih let pokazala odstotek tveganja, ki se po medicinskih merilih razume kot visoko (okrog 1:300 na primer). Omenjena mi je bila tudi samoplačniška alternativa AC, preverjanje DNK iz vzorca moje krvi, a da ta preiskava še nima dovolj prakse, da bi bila tako visoko zanesljiva kot AC.
Poskušam se veseliti dolgo želene nosečnosti, a vsa ta tveganja, kjer bom sama izbirala med različnimi možnostmi, me skrbijo.
lp
K.
Pozdravljeni Kordelija!
Veseli me, da je s plodom in z vami vse v redu.
Možnost izbire je dobrodošla, prinaša pa tudi obremenitev, se strinjam. Prav je, da ste seznanjeni z vsemi možnostmi, zapleti in da aktivno sodelujete pri odločitvah. Naj vas ne skrbi, saj se boste vedno odločili tako, kot bo prav za vas!
Lp.,Sabina Senčar.
Spoštovani,
Hvala za odgovore. V enem gornjih odgovorov ste omenili klinične znake pomanjkanja progesterona. lahko prosim zapišete, kateri so ti klinični znaki, ki bi kazali na pomanjkanje tega hormona v nosečnosti , recimo v drugem trimesečju? Po čem vem, da ga posteljica izloča dovolj in kdaj bi se vedelo, da ne? Lahko to sama opazim ali se vidi le na pregledu? Meni se namreč zdijo pregledi 1x mesečno malo redki, tudi takrat, ko mi rečejo, da sem v skupini rizičnih nosečnosti, da imam povišana različna tveganja, in sem s tem prepuščena sama sebi, ko lahko le upam, da se med enim in drugim pregledom ne bo nič nepredvidljivega dogajalo.
Hvala in lp, K.