progesteron
Zdravo,
prosim za vašo pomoč, kako moram uporabljati progesteron kremo;
dr. Toljanova mi je napisala:
Upotrebljavat ćete ga u drugom dijelu ciklusa, dakle od 15. do 25. dana ciklusa, ili ako nemate redovite menstruacije, 25 dana mažete, pa 5 dana pauze.
Torej se začnem mazati po menstruaciji, ali kako?
HVALA!!
O menstrualnem ciklusu…..ja 1. dan cikla je 1. dan menstruacije, torej začni z mazanjem 15. dan po začetku menstruacije…..
Menstrualni ciklus je pri ženskah različen. Pri 90 odstotkih žensk traja 25 do 35 dni. Začne se prvi dan menstruacije in konča en dan pred začetkom naslednje. Pri normalnem ciklusu traja menstruacija tri do sedem dni, ovulacija pa nastopi 12 do 16 dni pred začetkom naslednje menstruacije. Ciklus urejajo hormoni. Na začetku ciklusa se v jajčnikih pod vplivom estrogenov razvijejo jajčeca. Sredi ciklusa, ko je estrogena največ, se količina luteinizirajočega hormona (LH) nenadoma poveča in hitro zmanjša, kar povzroči, da se jajčece sprosti. Temu pravimo ovulacija. Po ovulaciji začne naraščti količna progesterona, kar maternico pripravi na morebitno nosečost. » maternica ne sprejme oplojenega jajčca, količna progesterona pade in pojavi se menstruacija, meseča krvavitev, s katero se luščjo celice stene materniče sluznice. » se oplojeno jajčce ugnezdi v maternici, nastopi nosečost in menstruacija izostane. Posteljica, ki tekom nosečosti oskrbuje plod s hrano, zače hkrati izločti tudi nekoliko više količne progesterona in estrogena. In tako smo pri bistvu razumevanja delovanja hormonskih kontracepcijskih tablet.
Jaz imam menstruacijo na 23 dni. Vzamem 9 dni pavze, deseti dan se začnem mazati in to 14 dni(ko je ovulacija), pa spet pavza 9 dni, deseti dan mazanje, pride men ….Meni je naročila tako.
Začneš šteti ciklus, petnajsti dan se začneš mazati in se mažeš 14 dni, potem pa vidiš kdaj pride men, ki je spet 1.dan ciklusa. Prešteješ dni in to je to.
samo še nekaj mi ni čisto jasno;
torej, če prav razumem, če sem imela prvi dan zadnje menstruacije npr.3.12., potem se začnem mazati 18.12. in potem mažem 10 dni, piše do 25. dne v ciklusu, torej do 27.12, potem pa pavza, čakam da pride menstruacija in zopet naprej 15 dan začnem z mazanjem….
Malo me je zmotilo to, ko je navedla, da mažem 25 dni, pa 5 dni pavza? Kaj je torej prav?
Hvala za pomoč!
Če bi bilo po moje, oz po navodilih, ki sem jih dobila jaz- 3.12. 1.dan men, 18.12. začneš mazati, 31.12. zadnji dan mazanja in čakaš menstr. Če pride že prej boš prekinila z mazanjem. Skrajšala boš prvih 14 dni čakanja – se boš začela mazati prej kot 15 dan. Npr. men spet 29.12. – to je men na 23 dni. Od 23 odštej 14 dni, dobiš 9 dni. 29.12. + 9 dni- pavza z mazanjem- 8.1. se začneš mazati spet 14 dni, počakaš men, pavza je 9 dni, itd.
Sem pa zakomplicirala- ne ni tako hudo. Meni gre tako že 4 mesec, laufa dobr.
Lahko pa sporočiš, ko dobiš men pa ti zračunam, če mi seveda verjameš- meni in mojemu razumevanju navodil. haha!
Morda bo katera bolj enostavno znala povedati.
Mene je tudi motilo teh 25 dni in 5 dni pavze, ampak sem nekako razumela tako:
25 dni mazanja in 5 dni pavze – to velja v primeru, če nimaš menstruacije.
Če pa imaš menstruacijo, se ravnaš po ciklu, torej začneš 15. dan od 3. decembra in mažeš do 27. decembra, razen če dobiš prej menstruacijo, v tem primeru nehaš in spet začneš 15. dan,……
Mene pa zanima, zaradi blaženja katerih težav ste začele s to kremo? Jaz imam krvav izcedek od 18. dne ciklusa dalje (pomanjkanje progesterona). Pred leti sem jemala Primolut Nor v drugem delu ciklusa in je pomagalo. Vendar sem otekala od pasu navzdol, zato sem s temi tbl končala. Ginekolog mi je rekel, da ni nujno, da jih jemljem, če me rjavi izcedki ne motijo preveč. Tako da sedaj imam pač tiste dni non- stop dnevne vložke, raje kot Primolt Nor.
Predvidevam, da bi mi progesteronska krema pomagala. Uporablja katera od vas to kremo zaradi enakih težav, kot jih imam jaz?