Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Profesor razrednega pouka

Profesor razrednega pouka

Pozdravljeni,
kmalu bo napočil čas, ko se bom morala odločiti za nadaljni študij. Ker me veseli delo z otroki bi se zato vpisala na fakulteto za razredni pouk, imam pa nekaj vprašanj.
Ker nikjer ni posebej opisano, me zanima, kako poteka ta novi sistem (1. stopnja, 2. stopnja) študija? Prebrala sem, da si po prvi stopnji lahko le pomočnik učitelja, ampak se mi zdi to malo čudno, zato prosim za pomoč.

Zanima pa me še, kakšno je stanje profesorjev razrednega pouka po Sloveniji? Ali se najde kakšno delovno mesto, ali je to prezasedeno območje? Posledično pa se potem tudi sprašujem kakšna je povprečna plača takega učitelja, torej če se da shajat s takšno plačo.

Za odgovore se vam že vnaprej najlepše zahvaljujem.

1. stopnja študija pomeni, da si pomočnik učitelja, kar pomeni, da te s to izobrazbo lahko zaposlijo le na delovnem mestu 2. učitelja v razredu ali v oddelku podaljšanega bivanja, za samostojnega učitelja je potrebno dokončati 2. stopnjo. več informacij najdeš na spletni strani Pedagoške fakultete v Mariboru (išči učni načrt in predmetnik za študij Razredni pouk).

Stanje pa je takole – nas je kot listja in trave, in to z vsemi pogoji, diplomo in strokovnih izpitom in jih ogromno nima službe. če pa že, pa so samo kakšna nadomeščanja za kakšno leto ali še to ne. Pa še veliko jih vleče veze preko znancev.

Na žalost bo stanje še slabše, če bo vlada šla spreminjat standarde in normative. Fakultete pa na žalost še kar vpisujejo, kot da ne spremljajo stanja v šolstvu.

Začetna plača je 30. plačni razred, to je nekje 900 evrov neto + malica (nekje 70 evrov) + potni stroški (odvisno od razdalje med domom in šolo). Shajat se da tudi z plačo 600 evrov, nekaterim pa niti 2000 ni dovolj – zato ti o tem ne morem soditi, sama veš, na kakšen standard in način življenja si navajena in kakšne imaš možnosti.

Takole bi rekla – če je to tvoj sanjski poklic, se vpiši. Ne vemo namreč, kakšno bo stanje čez 5 let, ko boš diplomirala. Če pa bi ti bila moja hčerka, bi pa ti čisto iz praktičnega vidika svetovala kaj drugega – trenutno je zelo iskan poklic v šolski sferi specialni pedagog (defektolog po starem). Študij pa je samo v LJ.

Najlepša hvala za odgovore.
Samo nekaj me še zanima – Če se vseeno odločim za študij razrednega pouka, ali obstajajo kakšne razlike med študijem v LJ, MB in na Primorskem?

Jaz bi na tvojem mestu našla kak bolj časom primeren študij. Razlik načeloma ni, saj morajo vse tri fakultete obdelati enak predmetnik, so pa tudi nekateri profesorji in asistenti na vsaj dveh teh fakultetah isti.

Sama sem prof. RP že 10 let in še nimam stalne zaposlitve in kot kaže je veliko vprašanje, če sploh kdaj bo. Poznam tudi učiteljice z vsemi pogoji + še marsikatera dodatna usposabljanja in nazive so dobile, pa vendar ne morejo do službe s tem poklicem. Sama iščem kak drug študij, ki bi mi ustrezal, da bi končno nehala živeti nekajmesečne more, saj moram vsakih nekaj mesecev že 10 let iskati novo zaposlitev, da lahko preživim družino. Vozila sem se tudi že po 70 km daleč na delo, trenutno pa bi se preselila ali vozila tudi 150 km v eno smer, če bi bila to zaposlitev za nedoločen čas. In kot pika na i vsej dobri volji – ta poklic je vedno manj spoštovan in vreden. Juhu za našo stroko 🙁

Premisli ali se ti splača 5 let zapraviti za to, da boš potem večino živeljnja na trnih ali boš imala za kruh ali ne, če pa že boš imela, pa te bodo starši, otroci, pa tudi včasih sodelavci pljuvali. Tako daleč smo prišli, ja!

Hoj! Sama sem študentka 2. letnika razrednega pouka v Mariboru in sem s samim študijem zadovoljna. Je zanimivo, pestro in ne preveč težko. Kar se tiče zaposlitve je pa druga zgodba, čeprav poznam nekaj učiteljic ki so kljub trenutnim razmeram presenetljivo hitro dobile redno službo, tako da mogoče le ni vse tako črno. Ti pa priporočam, glede na to da študij ni težek, da vzameš še kakšen študij vzporedno. Ti bo pri iskanju službe vsekakor koristilo.

Kar se tiče razlik med Mariborom, Ljubljano in Koprom je tako, da za vpis v Mariboru potrebuješ opravljen sprejemni preizkus iz glasbene (zapeti moraš nekaj enostanih pesmi da preverijo tvoj posluh) v Ljubljani pa tega ni potrebno opraviti. So pa zato v Ljubljani višje omejitve (nevem kako bo letos ampak pred dobrim letom, ko sem se jaz vpisova so bile kar visoke). V Kopru sicer ne vem ali je potrebno opraviti preizkus, vendar je sam študij verjetno na mal nižjem nivoju glede nato se lahko tja vpišejo tudi tisti s petim predmetom na maturi. Predmetni so pa bolj kot ne na vseh fakultetah podobni

Jaz jih poznam kar nekaj, ki so po 10 let brez službe. meni se dogaja 5 let, kljub nekaterim vezam.

Ne mislim vztrajat še 5 let, zato se že pripravljam na prekvalifikacijo.

Popolnoma se strinjam z atejo in hja. Meni se je zgodilo isto. Že več kot deset let se mrcvarim. Če bi prej to vedela, da bo tako, bi se začela učiti še za kakšen drug poklic. Oziroma bi šla na drug študij. Se ne splača, trpet ali bo ali ne službe. Je pa res, da je danes povsod tako. Kam smo prišli. Je že res, da je treba v tujino. Tako kot je rekla hjja, bo treba v prekvalifikacijo. NAJ ZAPREJO FAKULTETO ALI VSAJ OMEJIJO VPIS NA RAZREDNEM POUKU!

Še ena …
Diplomirala leta 2003, še vedno zaposlena za določen čas. Redko zasedam prosta delovna mesta, več ali maj gre za nadomeščanja, potem ti pa pogodba poteče recimo januarja in lahko (če nimaš izredne sreče) samo čakaš do septembra in upaš na najboljše.
Če že dobiš, dobiš tisto, česar se drugi izogibajo (ponavadi je to PB).
Tudi sama razmišljam o prekvalifikaciji, samo v našem kraju nimamo kaj izbirati. Bi mi bilo pa izredno težko se voziti recimo 70 km v Ljubljano, saj imam 3 otroke in mini kmetijo.
Velikokrat razmišljam, da bi svojo mini kmetijo malo povečala in postala kmetica.

Na tvojem mestu bi povečala kmetijo… To je danes pravzaprav lahko donosen posel… Če malo preštudiraš.

Mi je pa smešno, da ti j e 70 km daleč… Vsak dan sem se vozila nekje toliko, še mogoče malo več, pa ni tako hudo, res pa da če imaš še tri otroke in veliko dela doma, se verjetno dobesedno zgaraš… Zato ti pa pravim, kmetija…

Joj, vedno si želim, da bi kaka moja babica imela kmetijo, pa nimamo dobesedno nič in še moja mama mi je vbila v glavo, da moram imet izobraženega moža… Ne da mi je vbila, kar odgnala je kakšne druge, zdaj imam izobraženega in revnega… :DDD Hahaha, ne saj ne menjam, sam malo se moram pohecat v teh časih…

Pozdravljeni!

Prosim za nasvete in pomoč.

Sestra se ima željo vpisati na pedagoško fakulteto v Maribor smer razredni pouk.
Prosim povejte mi kakšne pogoje mora izpolnjevat?
– končala bo poklicno maturo
1) ali mora opraviti dodaten (5 predmet) izpit, in kateri?
2) ali mora opravljati maturitetni tečaj? kako poteka?

(v čem je sploh razlika ko opraviš 5 predmet ali maturitetni tečaj?)

Prosim povejte mi še, v primeru da se vpiše na ta faks, katera stopnja je to in kaj je potem po poklicu?

Za vaše odgovore se vam že v naprej iskreno zahvaljujem!

Lep pozdrav

New Report

Close