Pozdravljeni,
googlam pa nekako ne pridem do pravih informacij…
Zanima me kakšni so pogoji za prodajo surovega mleka v trgovini.
Radi bi se povezali s kmetom in ponudili strankam sveže mleko v naši trgovini. Mleko bi se prodajalo v steklenicah, vsak dan sveže, seveda ohlajeno in vse ostalo potrebno.
Ali slovenska zakonodaja to dopušča in kakšni so pogoji, če ima kdo kaj več izkušenj, bi prosil za nasvet.
Hvala
Miha
Pozdravljeni,
Predlagam da pogledate : PRAVILNIK o kakovosti mleka, mlečnih izdelkov, siril in čistih cepiv,
kjer je opredeljena kakovost in tudi senzorične zahteve za mleko.
Surovo mleko pa mora izpolnjevati tudi pogoje iz:
SMERNICE ZA MIKROBIOLOŠKO VARNOST ŽIVIL, KI SO NAMENJENA
KONČNEMU POTROŠNIKU
(Različica: januar 2009)
kjer je posebej opredeljeno:
3.1.4 Surovo mleko, namenjeno za uživanje brez predhodne
toplotne obdelave
Salmonella spp. 5 0 n. n v 25 ml
Listeria monocytogenes 5 0 n. n v 25 ml
Campylobacter spp. 5 0 n. n v 25 ml
VTEC* 5 0 n. n v 25 ml
Koagulaza pozitivni stafilokoki in Staphylococcus aureus 5 2 m = 102 cfu/ml, M = 5×102 cfu/ml
Bacillus cereus 5 1 m = 103 cfu/ml, M = 104 cfu/ml
Enterobacteriaceae 5 0 M =10 cfu/ml
sulfit reducirajoči klostridiji 5 2 m = 10 cfu/ml, M = 102 cfu/ml
Aerobne mezofilne bakterije 5 1 m = 5×104 cfu/ml, M = 105 cfu/ml
Prav tako morate vzpostaviti ustrezen sistem nadzora nad živili s pomočjo sistema HACCP. Tam posebej opredelite v analizi tveganja MB bolj občutljiva živila in opredelite tudi poostren nadzor in s postopek obvladovanja tveganja.
Hvala za odgovor,
opazil sem da veliko mlekomatov nosi opozorilo za prekuhavanje mleka.
Predvidevam da kljub opozorilu, mora mleko zadostovati zgoraj nevedeni smernici?
Se pa spomnim, da smo domače mleko vedno prekuhavali in je bilo to nekaj logičnega, da je surovo mleko potrebno prekuhati.
lep pozdrav,
Miha
Samo mleko, če je pridobljeno od zdrave živali in namolženo tako, da ne pride do okužbe, ni sporno. Predvsem je postopek predelave in manipulacije z njim tisti, ki povzroči vnos mikroorganizmov (iz zraka, opreme…) in posledično kvar živila.
Opozorila so tako potrebna zaradi dodatne varnosti potrošnikov.
Kot ste opazili MB smernice za varstvo potrošnikov navajajo posebej zahteve za surovo mleko namenjeno neposredno uživanju, torej če je mleko neoporečno zdravju ni škodljivo. Zaradi dodatne varnosti pa se lahko navede, da je mleko priporočljivo prekuhati pred uporabo.
Vsekakor mora pa melko zadostiti MB smernicam ne glede na to ali ga potrošnik prekuha ali ne, saj ga bi vi v prodajalni ponujali kot surovo mleko namenjeno neposrednemu uživanju.
Res je mleko izredno občultjivo živilo, zato je potrebno vzspostaviti strog nadzor nad rokovanjem in shanjevanjem.