Procoralan
Spostovani prim. Cibic,
ze nekaj casa skrbno spremljam vas kardioloski forum. Moram vas pohvaliti za kopico dobrih nasvetov, ki so se izkazali tudi praksi. Moje vprasanje se pa glasi – v Ljubljani mi je kardiologinja predpisala zdravilo Procoralan 7,5mg, 1 tableto zjutraj in tableto zvecer, ker mi prehitro bije srce (ponavadi okoli 85/min v mirovanju). V navodilih zdravila pa sem prebral, da se uporablja tudi za zdravljenje angine pektoris. Kaj menite o tem, ali bi mi vi to zdravilo tudi priporocili? Za vaso pomoc se vam ze vnaprej zahvaljujem.
Ale
Procoralan je novo zdravilo, ki na svoj poseben način upočasnjuje srčno frekvenco. Izkazalo se je tudi, ozroma poredvsem, učinkovito proti napadom bolečine pri zoženih srčnih žilah (angina pektoris). Zdravilo ima zelo malo stranskih učinkov in danes ga zdravniki predpisujejo v dveh primerih, pri pospešeni srčni frekvenci in proti napadom angine pektoris. Zdravila ne predpisujemo bolnikom, pri katerih ugotovimo, da je pospešena srčna frekvenca povečana zaradi slabokrvnosti ali zaradi preživahnega delovanja ščitnice. Običajni odmerki zdravila so 2 x 7,5 mg na dan.
Pozdravljeni,
če dovolite vam jaz ponudim upam da dokaj všečen odgovor.
Najpogostejše težave pri jemanju zdravila Bloxan, ki ga pacienti navadno jemljejo zaradi tahikadrije (saj znižuje srčni utrip) so nespečnost, vrtoglavica, občutek manjše zmogljivosti,… itd.
Pri pacientih s takimi simptomi se je Bloxan navadno zamenjal z zdravilom Concor COR. Ta zdravila so sicer betablokatorji in se pri njih upošteva razlika predvsem glede na vpliv na srčno frekvenco torej med Concorjem in Bloxanom ni bistvenih razlik. Procoralan pa je prav tako zdravilo z istim učinkom.
LP
Vsaka učinkovina, ki jo raziskovalci dobijo “v roke”postane predmet raziskav na širokem raziskovalnem področju. Najprej pri kemikih, nato pri biokemikih, biologih, farmakologih in končno pri zdravnikih. Taka pot je zelo dolga. Ni redek primer, da učinkovina ni uporabna v medicini. Mnogo krat raziskovalci šele z večletnimi raziskavami ugotovijo natančne učinke in stranske učinke zdravila. Tako se je pred 20 ali več leti zgodilo z Bloxanom, približno pred 10 leti s Concor Corom in v zadnjih letih s Procoralanom. Pred kratkim je Procoralan dobil zeleno luč za predpisovanje na račun socialnega zavarovanja. Ugotovili so, da ima zdravilo zelo malo stranskih učinkov. Zdravniki ga predpisujejo v primerih prehitrega bitja srca (tahikardije) in proti bolečinam pri srcu (angina pektoris). Delovanje Procoralana sliči delovanju Bloxana in Concor Cora. Zdravniki ga predpisujejo predvsem v primerih, ko Bloxan ali Concor Cor prehudo znižata krvni tlak ali ko ju bolniki slabo prenašajo.
Spoštovani.
Ugotovljena mi je bila paroksizmalna fokalna atrijska tahikardija. Povprečen srčni utrip je okoli 100 utripov na minuto. Zadnja tri leta sem jemala concor 2.5 mg, ki pa ni deloval. Opravljeno sem imela tudi ablacijo pod anastezijo, ki ni uspela, menda zaradi anastezije. Sedaj mi je zdravnik predpisal Pocoralan. vendar pa me skrbi zaradi stranskih učinkov. V navodilih piše, da se ne uporablja za otroke, jaz pa sem stara 15 let.
Hvala za odgovor in lep pozdrav
Tovarne proizvajalke zdravil preizkušajo zdravila največ krat samo pri odraslih bolnikih. Ko se izkažejo koristna, proizvajalci ponudijo zdravilo tudi pediatrom. V zelo velikem številu so rezultati taki, da je zdravilo v manjših odmerkih, primerno tudi za otroke. V primeru Procoralana izgleda, da so preiskave še v teku. Zato ni v obtoku zdravila v manjših odmerkih. Predstavljam si, da ste vpisani za vse zdravstvene potrebe pri pediatrih. Ali jim ste postavili zgornje vprašanje? Mislim, da bi vam lahko dal ustrezen odgovor pediater kardiolog.