procentni računi
Moji 13 letnici gre slovenščina in tuj jezik bistveno bolj od rok, kot matematika. Fanta pa z matematiko nista imela nobenih problemov.
Pri matematiki nekaj manj talenta lahko nadoknadiš z več vaje. To pomankanje talenta je razvidno prav iz tega, da vama ne gre pri tekstnih nalogah. Jaz bi vama svetovala uporabo gesla: Vaja dela mojstra !
LP mamica
Kadar mora izračunati npr. 7% od neke celote, mu razložiš, da celoto razdeli VEDNO na 100 delov (to je 100%) in tako dobi, kolikšen je en delček (1%) te celote. No tako ta delček pomnoži s 7 in dobi, koliko je 7 delčkov.
Če pa imaš npr. nalog:
Če je 40 kostanjev 8% vseh kostanjev v košari, koliko je potem vseh kostanjev v košari, mu spet dopoveš, da je košara kostanjev ena celota, torej pomeni 100% (100 delčkov). In če je 40 kostanjev 8 delčkov (8%), mora izračunati, koliko je 1 delček (1%) (v danem primeru 40:8=5), nato pa ta delček (%) pomnožiti s 100 in bo dobil 100 delčkov = 100% = celota = 500 kostanjev)
Važno je, da si predstavlja, da je celota vedno “vredna” 100%, ker je samo tako cela, kar pa je manj, je že nek procent te celote.
Mi smo se učili tako (tudi hčer sem tako naučila) – primer od DZ
Različne variante
Računaš celoto
x………..100 %
40………8 %
——————-
100 x 40 : 8 = 500
Računaš del, ko je znan procent
500 ………. 100 %
x …………….8 %
———————–
500 x 8 :100 =40