Najdi forum

procentni računi

Kako ste vi naučili otroke, da so najhitreje zastopili procentne račune? Lansko leto so jih samo omenili, letos pa imajo drugega učitelja in gredo bolj natančno. Hodi v 8/9. V glavnem jih zna, le tekstne so problem.
Hvala za pomoč!

Moji 13 letnici gre slovenščina in tuj jezik bistveno bolj od rok, kot matematika. Fanta pa z matematiko nista imela nobenih problemov.

Pri matematiki nekaj manj talenta lahko nadoknadiš z več vaje. To pomankanje talenta je razvidno prav iz tega, da vama ne gre pri tekstnih nalogah. Jaz bi vama svetovala uporabo gesla: Vaja dela mojstra !

LP mamica

Kadar mora izračunati npr. 7% od neke celote, mu razložiš, da celoto razdeli VEDNO na 100 delov (to je 100%) in tako dobi, kolikšen je en delček (1%) te celote. No tako ta delček pomnoži s 7 in dobi, koliko je 7 delčkov.

Če pa imaš npr. nalog:

Če je 40 kostanjev 8% vseh kostanjev v košari, koliko je potem vseh kostanjev v košari, mu spet dopoveš, da je košara kostanjev ena celota, torej pomeni 100% (100 delčkov). In če je 40 kostanjev 8 delčkov (8%), mora izračunati, koliko je 1 delček (1%) (v danem primeru 40:8=5), nato pa ta delček (%) pomnožiti s 100 in bo dobil 100 delčkov = 100% = celota = 500 kostanjev)

Važno je, da si predstavlja, da je celota vedno “vredna” 100%, ker je samo tako cela, kar pa je manj, je že nek procent te celote.

Mi smo se učili tako (tudi hčer sem tako naučila) – primer od DZ

Različne variante

Računaš celoto

x………..100 %
40………8 %
——————-
100 x 40 : 8 = 500

Računaš del, ko je znan procent

500 ………. 100 %
x …………….8 %
———————–
500 x 8 :100 =40

Računaš procent dela, ko je znano število
500 ………. 100 %
40………….. x %

Ni me sram priznati, v mislih ali pa na papirju si vedno tako nastavim procentni račun, ko pač moram računati procente. Če si račun tako nastaviš, se ne moreš zmotiti.

Saša

Ja, ampak križni račun pride v poštev samo v premem sorazmerju, kadar pa je obratno sorazmerje, križni račun odpade. Zato je otroku potrebno razložiti, istočasno, ko se mu razlaga križni račun, tudi razliko med obema razmerjema.

New Report

Close