Problemi s tesnobo
Pozdravljeni 😀
Stara sem 21 let in se že od svojega 13/14 leta spopadam z močno tesnobo, ki pa jo občutim v večini primerov med spanjam. Preden grem spat se počutim povsem normalno potem pa se sredi noči prebudim povsem premočena, v prsih čutim nemir in bolečino. Počutim se zelo utesneno, hočem teči… Ponavadi se začenm divje premikati po postelji. Vse to lahko traja ure, dokler se ne umirim in zaspim. Ponavadi se use to dogaja v pol snu in se sele zjutri zavedam kaj se je pravzaprav zgodilo. Največji problem je da sem sedaj pridobila ogromen “strah” pred spanjam ker nočem, da se to ponovi. Zato v zadnjem letu dozivljam grozno nespečnost in ne spim tudi po tri dni skupaj pa čeprav se trudim in se počutim utrujeno. Pojavilo se je se to, da sedaj ko sm v stanju pred spanjam začenjam dobivati občutek da padam, nato pa se z sunkom čisto prebudim.
Kaj naj storim, da bi odpravila to tesnobo?
Hvala za vaš odgovor.
P.s. to se mi ne dogaja usak dan vendar samo kadar sem pod stresom.
Pozdravljeni,
pred spanjem se počutite povsem normalno, ponoči pa se prebujate premočeni, z nemirom in bolečino v prsih. Ponoči se očitno z nečim intenzivno ukvarjate. Verjetno gre za dogodke, občutke ipd., ki so potisnjeni v nezavedno. Smer reševanja takšne tesnobe je v samoraziskovanju, ozvaveščanju in predelavi dogodkov ter občutkov. Psihoterapija omogoča takšno obravnavo.
Kaj se je dogajalo v obdobju 13/14 leta? Kaj presenetljivega, nenavadnega?
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
možno je, da je vzrok tudi v tem, da se ne razumete s svojo družino. Lahko so tudi še drugi vzroki, ki pa se ponavadi pokažejo v procesu ozaveščanja in spominjanja.
Lep pozdrav,
aha zanimivo.. sicer se mi ne zdi da sem kaj podzavestno zablokirala iz svojega spomina..
naj se povem, da sem se od 5 razreda pa do začetka drugega letnika srednja občasno rezala in s tem sem se (z bolečino) za nekaj časa znebila tesnobe.. nato sem to opustila, ker nočem biti zavedno telesno zaznamovana. sedaj mi nikoli ne odleže več, kot mi je takrat. Obstaja kakšen drug način, da bi dosegla ta olajšanje?
lp 🙂
Pozdravljeni,
podzavestno oz. nezavedno pomeni, da se tega ne zavedamo.
Rezanje je lahko način kako sprostimo notranjo stisko s telesno bolečino. Nedvomno tak način soočanja z notranjim dogajanjem ni zdrav, niti dolgoročno učinkovit.
Ste se komu zaupali s kakšnimi težavami se soočate in kako si blažite stisko?
Predlagam vam tudi, da poizkusite s psihoterapijo.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
vprašajte zdravnika ali je mogoče, da imate te težave zaradi ščitnice. Verjetno vas bodo, če bodo ocenili potencialno verjetnost za takšen vzrok, potem napotili na primerne preiskave.
Upam, da boste našli pot, ki vam bo omogočila izboljšanje vašega počutja.
Lep pozdrav in srečno,