Problemi po laparoskopiji ciste
Pozdravljeni,
Stara sem 22 let in lani junija sem bila laparoskopsko operirana zaradi ciste. Ker tekmujem v teku, sem zelo pozorna na svoje telo in hitro opazim kakršne koli spremembe. Cisto so odkrili junija z ultrazvokom in me takoj napotili na laparoskopijo (prej sem imela več kot eno leto problemov, vendar nismo ugotovili kaj je narobe). Na odpustnem pismu je diagnoza: cystis ovarii dex. Makroskopski opis: cista desnega jajčnika, vzorec dveh nepravilno oblikovanih rjavkasto in temno rumenkastih fragmentov ostenja ciste, večji meri 3,7x2x1,5 cm, manjši 1,2x6x0,5 cm. Histopatološki izvid: hemoragična luteinska cista jajčnika.
Izvida mi nihče ni razložil. Rekli so mi, da imam endometriozo. Nato sem brala, da obstaja več vrst endometrioze? Kakorkoli, 4 mesece po operaciji mi je ginekologinja predpisala kontracepcijske tabletke, ker naj bi samo na tak način ohranjala trenutno stanje, da mi ne bi bilo treba spet na operacijo. Po 3 mescih uporabe Logesta, sem prešla na Qlairo. Qlaira tabletke so malo boljše, vendar še vedno imam probleme z nizkim pritiskom (velikokrat se mi vrti med treningi, tako da jih je težko speljati do konca oziroma jih sploh ne morem varno opraviti), stalno sem brez energije, spim po 9-10 ur (včasih sem po 7) in hitro se razjezim, sem brez volje.
Moje vprašanje: moram res jemati tabletke do menopavze (tako mi je rekla ginekologinja) ali lahko že sedaj neham? Vztrajam na tabletkah že pol leta in mi je res težko. Raje grem na operacijo vsakih 5 let kot da sem vsak dan “lena”.
Prosim vas za odgovor, sama sem prebrala že toliko forumov, člankov, da ne vem več komu verjeti.
Najlepša vam hvala.
Spoštovani,
ne vem na podlagi česa bi vam kdo lahko rekel, da imate endometriozo. V histopatološkem izvidu izluščene ciste jasno piše, da gre za luteinsko cisto, torej fiziološki pojav, ki niti ne potrebuje operacije, zlasti ne tako urgentne, razen, če bi šlo za hudo ovulacijsko krvavitev, ki bi potrebovalo reševanje vašega življenja zaradi premočne krvavitve v trebušno votlino (ruptura folikla). To je pravzaprav vse, kar lahko komentiram iz informacij, ki ste mi jih dali v prvem delu dopisa. Vse kar piše kasneje, je stvar interpretacije vašega stanja, ki pa je glede na izvid izluščene ciste napačno. Nikjer namreč ni oprijemljivega podatka, da bi imeli endometriozo.