problemi maček
Ne ne Zala. Mislim, da Yo dobi mladiče direktno z zunanjega okolja in pač morejo biti v karanteni dokler niso porihtani in se izključi možnost, da so bolni in bi prenesli bolezen na ostale živali v hiši (prej kot gre med njih mora biti striliziran/kastriran, cepiva morejo prijet, pa testiran proti levkozi in aidsu mora biti, na opazovanju, da se ne pojavi kaka bolezen, razparaziten …). Ti si mucko vzela iz zavetišča če se ne motim in skoraj zagotovo so tam že vse to uredili in je bila tam v karanteni. 😉
Pa poskušaj počasi in potrpežljivo, tako kot sem ti opisala v zgornjem postu. Torej najprej si vi mačka nazaj prikupite, ne takoj ko pride v hišo to malo zdraven. Naj se vas počasi navadi, potem mu dajte nekajkrat samo za povohat njene stvari, potem ko je že spet tisti prijazen in fajn mačkon šele počasi prinesite muco (najprej za malo časa, postopoma za dlje). 😉
Pa vem, da je težko ampak poskusite da ne reagirate preveč čustveno na njegovo vedenje. Ker ko vidi vas vse živčne postane še on siten. Vse čim bolj umirjeno. Pa ne se tako sekirat, da je žalosten, da vas ne mara … Mačke so večji egoisti in izsiljevalci, kot si upamo priznat, tako, da maček je bil pač vedno edini v hiši in mu ni všeč, da si jo more zdaj delit in so novi vonji v njej itd. in zato se kuja. Je pa vsekakor treba zadevo rešit ker vidim, da je res mučno tako za vas kot za mačka. 😉
Mah vprašala sem ker v vsakem odgovoru omenjaš da vsako žival ki pripelješ je v karanteni, zato sem vprašala koliko živali imaš?Pač zanimalo me je
To kar si mi odgovorila JE SAMO zame jebanje v glavo in tvoji nesramni odgovori na druga vprašanja tudi ne razumem zakaj…kregat pa se ne mislim,sem prosila samo za nasvet…
Kakšna prijazna beseda pa nasmeh ti v življenju ne bodo škodili:)))))))))))))))))))))))))
hehe, bolj ko vas takole berem bolj se mi zdi, da tule prihaja do enega kratkega stika v komunikaciji. Določeni ljudje imajo ogromo izkušej in jim je marsikaj popoloma jasno, drugim pa ne (nekaterim pa oče biti). Tudi terminologija je očitno problem. Je pa najbrž res zoprno venomer ponavljati eno in isto, po drugi strani pa tisti brez znanja potrebujejo jasen nasvet.
No pa vseeno, še ena moja kratka razlaga ob temle decembrskem dogajanju v tejle temi.
Dobra praksa nekako “zapoveduje”, da vsako žival, ko jo prinesemo domov sprva ločimo od tistih, ki tam že živijo. Vsaka selitev, vsak nov družinski član predstavlja živalim stres, mačkam pa še posebno. Tiste, ki so že tam so v stresu zaradi tega, ker se je pojavil nekdo nov, novi pa je v stresu, ker se je ravnokar preselil v novo okolje med tuje živali in ljudi. Zato je najbolje, da se obema stranema da nekaj časa, da se privadita druga na drugo (pri mačkah je pihanje bolj ali manj običaja zadeva ob združevanju). Najbolje je novo žival za dan ali teden naseliti v manjši prostor, ki ga hitro razišče in vzame za svojega. To je potem njegov štab iz katerega potem raziskuje ostale prostore. Ostali pa seveda prišleka vohajo, vedo da je tam in se na njegovo bližino nekoliko privadijo. Tudi temu se reče karantena, ki pa obenem omogoči lažje in velikokrat tudi hitrejše združevanje.
Poleg tega bi poudarila in obenem želela, da si to zapomite vsi, ki boste nove živali nosili domov – zavetišča se trudijo po svojih najboljših močeh, živali dajo seveda v obvezno karateno AMPAK, tam kjer je na kupu večje število živali je kljub vsemu možnost za širitev okužb večja. Zato je recimo velikokrat ustavljen sprejem mačk v zavetišča. Mačja kuga ima inkubacijsko dobo cca malo čez teden in iz zavetišča gre lahko popolnoma živahna in na videz zdrava, tudi testi, ki jih zavetišče opravi morda niso pokazali bolezni, ali pa jo je “staknila” kasneje. NIKAKOR ne trdim, da so vse živali v zavetiščih bolne, daleč od tega, poudarila bi rada le, da je previdnost (in karatena) ko smo enkrat doma, pametna poteza iz mnogih razlogov.