problemi maček
Imamo mačkona leto in pol starega ki je kastriran in cepljen..ker smo v pritiličju ima izhode in vhode v hišo kadar si želi, ko je bilo lepo vreme je užival zunaj in domov je prišel pojest in se naspat.3 mesece nazaj smo dobili samičko muco ki je stara 5 mesecev in je samo v hiši.Problem je mačkon ki je užaljen in sploh noče več v hišo…raje spi zunaj na mrazu kot da je doma na toplem.Ko ga prinesemo domov poje , piha na nas,na muco in hoče ven iz stanovanja.Zelo sem slabe volje, ker je bila zelo navezan na nas in zdaj pa noče več k nam…Kaj naj naredim?Kako naj ga navadim da ostane doma in se ima lepo z nami in novo muco?Prosim za pomoč
Dostikrat se mački kujajo in se delajo užaljene zelo dolgo časa. Tako, da potem po navadi uvidijo, da nova situacija sploh ni tako slaba in da se da prav super zabavat z novo muco. 😉
Po mojem mnenju oba mačka prinesite v stanovanje in vsakega dajte v svoj prostor. Na silo ju ne združujte, ker s tem ne boste nič dosegli. Potem pa obema naklonite res dosti pozornosti, nagradite ju s priboljški, mačkonu, ki noče več k vam postrezite njegovo najljubšo hrano, ga božjte itd. Na začetku bo verjetno totalno paničen in bo želel ven in ga ne boste mogli gledat, ker bo jokal in stokal in se po vratih vesil in tako naprej, ampak vztrajajte.
Ko se spet navadi na vašo pozornost, pa ga postopoma, res zelo počasi poskusite navaditi na novo muco. Najprej mu recimo prinesite povohat oddejo na kateri spi ta mala, in ga nagradite s priboljškom, ko voha. Potem lahko celo njeno posteljico prinesete in ga spet nagradite, ko ne beži od vonja, ampak mirno voha. Tako mu postopoma lahko prinesete še njene igrače itd.
Potem lahko malo muco samo za nekaj minut prinesete v prostor, kjer je maček. Definitivno najboljše, da v boxu, da si jo lahko v miru ogleda, ona pa mu ne more težit. vsak dan lahko malo podaljšate čas, ko sta mačka v istem prostoru. Vedno, ko pride bližje boxa z muco in se lepo obnaša ga nagradite s priboljški, igro, božanjem …
Potem lahko, ko se že čisto navadi nanjo poskušate muco za nekaj minut spustit ven iz boxa k njemu, nato pa jo spet vzemite in jo umaknite. Spet vsak dan podaljšujte čas ko sta skupaj. In ves čas nagrajujte mačka, ko se lepo obnaša! 😉 Pa ne ga kregat, če se razjezi kdaj na muco, ampak muco mirno odnesite, njemu pa nekaj časa ne naklonite pozornosti, tako da bo videl, da vašo pozornost dobi, ko se lepo obnaša. Je pa normalno, da je na začetku jezen, saj muce ni navajen.
To je sicer dolgotrajno in lahko traja tudi več tednov, ampak jaz mislim, da bi moglo pomagat. 😉 Srečno! ;)))
wtf?
Živali definitivno ne poznajo takih občutkov in nehajte že enkrat živali počlovečevati! Za vsakim mačjim, pasjim vedenjem stoji razumski razlog.
Maček piha, ker mu nova muca po vsej verjetnosti smrdi, je pač iz drugega okolja, ker je ne pozna, ker ga jemlje kot tujca na svojem teritoriju.
Probajte najprej božati, čohati, česati, se ukvarjati s starim mačkonom in potem šele božajte novo mačko, da prenesete vonj. Na tak način se boža tudi male mačje mladičke: najprej mamo, potem ta male, drugače jih mama lahko zapusti (ker jih ne prepozna, ne zato, ker bi bila užaljena). Ne govorim za mačke, ki so samo notranje.
Evo danes zjutraj je prišel domov in sem ga pustila v stanovanje z novo muco za par ur službeno odsotna in upam da se bosta navadila en na drugega ..ne manjka jima pa nič ..imajo mačje stranišče, hrano , vodo pa še na toplem so… upam samo da se že enkrat maček navadi na vse skupaj
Zala73, ras upam, da se bo navadil, ampak ne vem, če bo šlo na tak način, da se kar naenkrat, ko maček po dolgem času pride oba da skupaj. Ko je maček priešel domov po toliko časa, bi jaz to malo dala v en drugi prostor in za začetek, samo njega pusila po celem stanovanju, da se najprej navadi novega vonja itd., pa dosti pozornosti njemu posvečala. Šele nato, ko bi videl, da je doma dobordošel in da niti ni tako slabo pri vas, pa počasi navajat na družbo ta male. 😉 Pa držim pesti da uspe!
Ko moj maček pride domov,oziroma ga mi gremo iskat ven in ga prosit da pride domov, zaprem muco v drugo sobo in njemu pustim da ima celo stanovanje zase,ponavadi poje hrano in ga božam, ampak takoj teče pred vrata in začne pihat name in ostale člane..ko vidi da ga ne spustim ven,gre spat za nekaj časa in potem spet ven..mala muca pa se mu podreja non stop…zadnjič se je pred njim vlegla na hrbet, on pa jezen na njo…imam občutek da se sploh ne bo navadil
Dobro, jaz pa ne zastopim vsega tega, res ne. Pomoje ste skrbniki tisti, ki poustvarite težave. Imam svoje mačke in že več kot 20 let začasnike. Pa ni nobenih problemov. Jaz sem tista, ki določim, kdaj jedo, kdaj se cartajo (in kdo od njih) in hkrati ne dovolim nikakršnih podjebavanj in zastraševanj. Pa kako vam uspeva imet take probleme?
A ti misliš da si želim imet take probleme???!!!!Da mi maček beži ven.Da noče več bit naš prijatelj ker je ljubosumen.
Če maček piha na mene in se dere ker ve da je v bližini nova muca,,kaj naj naredim??
Naj mu težim da neha in se obnaša normalno in bo ubogal????!!!!
To ni pes, to je mačka in je drug karakter…
Yo_, res bi lahko malce opisala, kako sama rešuješ te zadeve. Od kod naj folk pozna mačje razmišljanje/psiho, če se z nikomer, ki ga pozna, ne pogovarja o tem?
Jaz sem mela srečo, da sem za vetki imela Selanovo&Knezovo, s katero sem se res ogromno pogovarjala, predvsem zato, ker sem tudi sama imela dudarčke od njunega 2. dne življenja.
Pri meni je tako, da vsak, ki na novo pride, najprej preživi vsaj 2 tedna v “karanteni”. To pomeni nobenih stikov z ostalimi živalmi. Po tem se gremo počasno združevanje. Najprej npr. mojim prinesem prišlekov boks, dekico ipd., da si vse v miru pogledajo in prevohajo. Ko prvi naval čudenja mine, prinesem še prišleka (ponavadi kar v boksu oz. odvisno, za kakšnega mačka gre). Potem, ko se vse skupaj malo pomiri, jih spustim skupaj, ampak sem ves čas zraven. Včasih se poštekajo takoj, včasih ne. V kolikor se ne, jih dajem skupaj za krajši čas in pod nadzorom. Po največ 1 mesecu so se zadeve vedno umirile, tudi pri najhujših primerih. Ne dovolim pa nobenega pretepanja, zastraševanja ipd. Mačke niso kot psi, to je res, ampak trapaste, da se jim ne bi dalo dopovedati nič, pa tudi niso.