Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina problemi

problemi

Spoštovani pestijo me hudo moteci problemi, ki mi povzrocajo ogromno skrbi in nazalost tudi bolecine. Ze dalj časa opažam (3-4 leta), da mi zelo! pogosto zaspijo roke in noge, v določenih tudi vsakdanjih položajih telesa. To se kaže tako, da dobim mravljinčast ud, po premiku v drug položaj pa se stanje normalizira. Hitrost tega je zelo hitro. Praktično ne morem podpreti glave z roko ali dvigniti roke nad rami, kaj sele , da bi prekrizal nogi ali klečal. Zadnji čas pa se pojavlja tudi še en problem, saj občutim pekočo bolečino v obeh stopalih, se posebej v petah. Nekako si pomagam tako, da ne nosim nogavic in čevljev. Problem je pri hoji v službo, v mesto, … To me zelo boli in moti. Ne vem kaj naj naredim, saj imam občutek obupanosti. Stara sem šele 25. Bila sem pri nevrologu, EMG je bil b.p., kot tudi klinični pregled. Ravno tako je bil angiološki pregled b.p..Nekaj tezav sem imela s hrbtenico- bolečine v križu, a so vsi trdili, da je moje stanje vsekakor predobro za tako resne in obsežne motnje. Problem je predvsem v tem, da se stanje slabša skozi časovno trajanje sama pa si ne znam pomagati, pri stroki pa itak ni interesa. Verjemite mi, da ne pretiravam in nočem biti bolna.Bojim se da mi bodo udiskozi čas kar odmrli. Kaj lahko naredim, oz. kaj lahko pričakujem v prihodnosti, ko pa je že sedaj tako slabo?
Lep pozdrav obupanka

Spoštovani!

To mora biti pa sila nadležno. Kaj vam lahko sploh svetujem? Verjetno ste opravili že številne druge preiskave in preglede. Pri zmanjšanem delovanju ščitnice so možni opisani znaki, zato bi bil smotrn odvzem krvi za pregled ravni ščitničnih hormonov. Poleg tega spremembe v ravni nekaterih elektrolitov v krvi lahko pride do podobnih znakov. Z nevrološke plati pa bi lahko to bil eden najzgodnejših znakov multiple skleroze, a bi vam z EMG verjetno že odkrili kake spremembe. Opisane težave so tako neznačilne za katero koli bolezen, da je brez ostalih znakov ali patoloških izvidov preiskav le težko posumiti na kakšno znano bolezen.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Gospod dr. Kersnik, zelo ste me prestaršili z vašo domnevo o multipli sklerozi, saj se te bolezni zelo bojim in me je zelo strah, v primeru, da sumim na MS.Kaj pomeni eden najzgodnejših znakov, ali moram ponovno k nevrologu, oz. kolikšna je verjetnost, da vse te težave ne pokažejo znakov NA EMG ali kliničnem pregledu. Opravila sem jih 3 krat a je bilo vse b.p.. Je lahko vzrok tudi v hrbtenici ali psiholoških problemih? prosim vas za odgovor saj me je sedaj resnično strah

Spoštovani!

Verjamem, da sem vas prestrašil, a pri takole splošnem odgovarjanju neznanim bolnikom, ki jih ne morem ničesar dodatno vprašati in vi ne mene, kot je to možno me d posvetom v ambulanti, niti vas ne vidim, niti ne morem pregledati, se moram držati naslednjih načel: upoštevati najbolj verjetne možnosti na eni strani in opozoriti na sicer izjemoma redka a vseeno pomembne (v nekaterih primerih ogrožajoče) možnosti. Po vašem opisu je multipla skleroza zelo malo verjetna možnost, a jo je vredno imeti v mislih, če z nobeno drugo diagnozo ne bo mogoče pojasniti vaših težav. Mravljinčenje ni ravno zelo poveden znak, še zlasti pa bi po treh letih pričakovali še druge motnje: bliskanje pred očmi ali druge motnje vida, nemoč v katerem od udov, tresenje, težave pri zadrževanju vode ali blata ipd.

Seveda bi bili za vaše težave lahko krivi tudi živci, a kakor imam rad to razlago, vaš opis ni najbolj tipičen za to razlago. Kako pa je s ščitnico?

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Draga Marta, mogoče ne bi bilo slabo,če bi opravila še kakšen test za boreliozo, če ga še nisi?

Hvala. Se strinjam. Vsekakor vaš zdravnik verjetno stalno pregleduje, kaj vse je bilo že preverjeno in v katero smer bi še vlejalo usmeriti napore.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani danes sem zaradi bolečin v predelu križa bila pri ortopedu ki mi je dal injekcijo Kenagol+Xylocain v predel desne posteriorne spine. Opazila sem da je morda po injekciji(12 ur) tudi stanje z hitrostjo da mi zaspijo roke in noge na pritisk boljše. Zelo sem se prestaršila saj mislim da to lahko kaže da je vzrok tezavam v MS. Neznansko me je strah tega. Prosim vas če lahko sklepate zakaj taka injekcija lahko pomaga v tej smeri, kaj to pomeni. Resnično sem na koncu z živci, saj si nikakor ne morem sprijaznit da imam v sebi morda MS. hvala za odgovor

Spoštovani!

za noge je pomagalo zato, ker se je sprostila napetos mišic in s tem zmanjšal pritisk na živce in živčne korenine, ki so sicer povzročali mravljinčenje. Zakaj se je to izboljšalo v rokah, ne vem. Anestetik vskekor ni zdravilo, ki bi lahko kakorkoli vplivalo na multiplo sklerozo, zato to izboljšanje nima nobene povezave z MS.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani, stanje je bilo sedaj cca. 1 mesec v nogah precej boljše, saj je bilo stanje en teden po injekciji povsem o.k. lahko sem celo sedela po tursko pa mi noge niso zaspale; na zalost se sedaj stanje vraca nazaj, tudi z mravljincenjem in obcutkom vrocine v stopalih; zanima me naslednje: zdravnica mi je prepisala vaje za hrbtenico, da bom utrdila misice hrbta; moje vprasanje pa je, ali ne bom potem imela se vec tezav, ce ste mi vi dejali da je bil vzrok izboljsanja v odpravi misicnega pritiska; prosila bi vas za razlago; najlepsa hvala in upam, da vas ne bom pretirano zmotila na prelep soncni dan

Spoštovani!

Pri nas je deževalo, pa še neke opravke v ljubljani sem imel, zato šele danes. mišice je potrebno okrepiti zato, ker pomagajo hrbtenici, ki se drugače normalno vsak dan posede za 1 do 2 cem in ponoči znova “raztegne”. Mišice so hrbtenici v oporo. Ob bolečinah v hrbtenici, pa se mišice krčijo refleksno, so v krču in s tem lahko dodatno povečajo pritisk na določene strukture (v tem primeru živec) in povečajo bolečine. Z vadbo zvečamo pretok krvi, jih “raztegnemo”, da je tovrstnih trežav manj.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Gospod doktor, stanje je sedaj ponovno zelo slabo; hrbet imam popolnoma trd- misice ob raztegnitvi primwe krč, ravno tako me močno bolijo nogi- občutek imam kot da bi vsaka noga tehtala eno tono; glede motorike in premikanja ni tezav; zanima me zakaj me bolijo nogi, kako lahko to izvira iz hrbtenice cena RTG ni posebnih sprememb; gre morda lahko za isias; namrec cutim predvsem bolecino v misicah mec; nisem nicesar posebej delala; resnicno postajam obupana saj je to skakanje po preiskavah, ki nic otipljivega ne pokazejo, poleg tega pa se stanje samo slabsa resnično utrujajoče; na kakšen način lahko zmehčam mišice; bila sem na masaži a je pomagalo le za cca. 2 uri; prosim za nasvet; bi bilo morda potrebno kakšna terapija z zdravili

Spoštovani!

Ti podatki še najoblj kažejo na išijaz, kot ugotavljate tudi sami. Rtg spremembe na hrbtenici ob tem so lahko neopazne. Če se bodo težave nadaljevale v tej smeri vam bodo morali narediti slikanje hrbteničnega kanala, pri katerem se pokaže, ali je katera izmed medvretenčnih ploščic pritisnila na kak živec. Razumem vas, da ste pri takih težavah obupani, a mehčanje mišic po mojem vedenju ne bo prispevalo kaj bistvenega. Mogoče ponovno k ortopedu.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close