problemi
Pozdravljeni,
imam grozne zobe, 3 zdravljene, eden se še mora zdraviti. Veliko plomb. Tudi na enkah. Stara sem 30 let. Od 22 leta imam probleme. Higiena je ok, le nitkam ne preveč pogosto, zdaj imam medzobno ščetko. Čistim pa 2x na dan. Spodnjo in zgodrnjo sedmico imam zdravljeno, na sliki ni nikjer videt ob korenini vnetja, meni pa se dogaja, da me vsake tolko boli ali dlesen ali zob, ne morem locirrti natančno. Trenutno me boli že kak teden. Bila pri nadomestnemu zobozdravniku in je videl, da bi naj bila dlesen le malo vneta. Ko pritisnem na dlesen pa pride ven malo rumeno bele snovi, ki smrdi. In to pri obehteh zobeh, ki sta bila zdravljena. Da bi bila to hrana? Res pa je, da je bela plomba narejena čisto do dlesni …
Pozdravljeni,
prek neta je res težko odgovarjati in ocenjevati stanje zobovja. Iz vašega opisa sem razbrala, da je pri vas zagotovo prisotna parodontalna bolezen; rumen gnoj, ki prihaja iz žepkov dlesni in bolečina govorita v prid temu. Obiščite torej svojega zobozdravnika, ki vam bo zdravil dlesni. Najprej je potrebno očistiti vse trdne zobne obloge ( nad in pod nivojem dlesni). Že po tem posegu, bi se moralo stanje izboljšati. Toliko vam lahko svetujem prek neta, več brez pregleda ne morem.
Srečno.
Ugotovili smo, da je bolečina bila zaradi šestice. Ker sem odšla k zobozdravniku prehitro, nisem mogla locirati bolečine in mi je odprl zdravo štirko. Moja zobozdravnica mi j sedaj že 6 pozdravila (to je bilo pred 4 dnevi, še vedno pa me malo občasno zaboli na pritisk, ampak ne zelo, je to ok?)4ko pa je odprla, ker sem mal zatekla in s zdaj izteka gnoj. V enem kanalu se je pa nadomestnemu zdravniku zlomila igla in je to sedaj not, verjetno sem tudi zato zatekla. Operativno ne bi rada reševala štirke, zato me zamima,če mi lahko na mojo željo izpulijo zob? Še nekaj, meni je moja zobozdravnica rekla, da bi naj to bila hrana in ne aradontalna bolezen. Pred enim letom sem bila tudi pri pardontologu, ki mi je sčistil zobni kamen.
Še nekaj vi vprašala, kaj je lahko kaj narobe, če imaš granulom in se to zdravi in če imaš mrtve zobe v ustih, ki so sicer zdravljeni, imaš pa odprto ovvalno okno v srcu, zarad česar naj ne bi imela nobene terapije, tudi občasne ekstrasistole so prisotne, ampak neke organske bolezni niso ugotovili. Prosim za odgovor čimprej.
Pozdravljeni,
glede na vašo prirojeno srčno napako, bi vam priporočila, da imate izvrstno stanje zobovja in dlesni; ne aktivnih karioznih procesov, odlično zdravljene zobe, zdrave dlesni in nikakor ne “odprtega” nezdravljenega zoba. Bakterije iz ustne votline se lahko razširijo na različne dele telesa in povzročijo komplikacije, ki so težko ozdravljive; v vašem primeru je vaše srce dovzetno za tovrstne komplikacije.
Seveda lahko zahtevate odstranitev problematičnega zoba.
Srečno.
Hvala za odgovor. Odprt foramen ovale ni srcna napaka ampak fizioloska stvar, ki jo ima 30odstotkov prebivalstva. Ali to kaj spremeni vase mnenje? Datume imam za pol leta vnaprej in mislim, da bi naj bilo do takrat zobovje urejeno. V odprt zob mi je vstavila zdravilo in zob zacasno zaprla. Imam pa spet boleco dlesen na dotik nad zobom. Očitno ob korenini vnetje ali kaj … Kaj mi svetujete?
Se opravičujem, nekaj sem še mislila vprašati … glede na to,da je opazila zobozdravnica, da ni dobro pozdravljena dvojka zgoraj, da imam na enici plombo in na trojki bo potrebno ponovno plombirati, štirica je zdaj probem, šestka je zdravljena, sedmici imam zgoraj in spodaj zdravljeni, spodaj ob dvojki je cista ali proces … kaj bi bilo najbolje? Je sploh možno, da mi izpulijo več zobov hkrati in ali je posebna previdnost potrebna pri puljenju večih zobov? Prosim malo mi svetujte.
Pozdravljeni,
glede na vrsto vprašanj ugotavljam, da imate s svojo zobozdravnico zelo pomankljiv dialog; ona je namreč tista, ki je dolžna odgovoriti na vprašanja svojih pacientov ali je pač tu prisotno nezaupanje ali celo preverjanje? Vaša zobozdravnica lahko izvaja pregled, rtg analize, anamneze…moderatorji tule smo namreč zelo omejeni pri odgovarjanju, saj smo brez prej naštetih in zelo pomembnih podatkov, ki jih lahko vaši zobozdravniki tako mimogrede pridobijo. Zato več šteje mnenje in delo vaše zobozdravnice, kot moji odgovori tu. Ne morem vam precizno odgovoriti kaj bi bilo najbolje za vas. Če so zobje dobro endodontsko pozdravljeni in asimptomatski, jih obdržite. Cisto je potrebno ppzdraviti ( konzervativno ali kirurško). Kakšna je nadaljna obravnava ( konzervativna ali protetična) ja spet odločitev vaše zobozdravnice.
Srečno.
Hvala za odgovor. Zdravnica mi zdravi zob 4 desno zgoraj. Najprej sem dobila zdravilo za omrtvičenje živca, nato sem malo zatekla, ne na zunaj, ampak dlesen nad zobom in bilo je zelo boleče- to je bilo po enem tednu in so ugotovili močno gangreno. Nato mi je pustila en teden zob odrpt. Po enem tednu sem dobila neko zdravioo v kanale, dva imam. Ves čas pa je zob še bil mal občutljiv na dotik, ampak drugač ok … pa taka bulica malo trša je bila tam na dlesni, ko je bila oteklina od začetka. Včeraj mi je pa kanale zapolnila in dala gor gips. Zob je bolel kaki dve uri malo po polnitvi, zdaj ne boli nič, je pa še vedno tista bulica na dlesni in če se stisnem me boli tam in tudi če se preko lica stisnem boli. A to je normalno? Bo to izginilo?
Pozdravljeni,
preko “bulice” se drenira gnoj; na takšen način si telo samo skuša pomagati. Tekom zdravljenja mora “bulica” tj. fistula izginiti in takrat bodo periapikalna tkiva ob korenini vašega zdravljenega zoba zdrava, zob pa uspešno endodontsko saniran.
Srečno.
Pozdravljeni,
mislim, da je kar prav, da poslušate zobozdravnika. Antibiotična terapija se predpiše takrat, ko je to zares potrebno, sicer bi z njo škodovali. Zob skušamo vedno ozdraviti lokalno, torej brez sistemskih antibiotikov.
Srečno.